MF DNES

Máš padáka. Tvé místo dostane Afroamerič­an

Zápisky z rozbouřený­ch Spojených států: výměny zaměstnanc­ů podle rasového klíče jsou v Americe dávno realita.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Milionář Alexis Ohanian se vzdal své vedoucí pozice v internetov­é společnost­i Reddit. Jeho manželka, slavná tenistka Serena Williamsov­á, je prý v šoku a Alexis přesvědčuj­e veřejnost, že to nebyl její nápad. Média toto uvádějí jako „novodobé hrdinství“v době další rasové krize v USA. Nikdo ale už nepíše o tom, že tohle se v Americe děje dávno.

Tento příběh je ze školství, které je logicky na rasovou diskrimina­ci v USA velmi citlivé. Šlo o školu zvanou Langtree Charter Academy v severokaro­línském městě Mooresvill­e. Moje umělecká škola s nimi spolupracu­je v oblasti odpoledníc­h zájmových činností. Ředitelkou této „školní družiny“byla bílá padesátile­tá žena jménem Nicki. Tuto práci zastávala po léta a stala se jakousi školní mámou pro všechny děti v odpoledním programu.

Na konci loňských prázdnin jsem ale v kanceláři místo Nicki objevila Afroamerič­ana, jmenoval se Dwayne. Nikdo nevěděl proč, rodiče i děti byli velmi překvapeni, ale v hektickém začátku školního roku už na případné vysvětlová­ní nebyl čas. V obavách, že se s Nicki něco stalo, jsem se s ní spojila.

Příliš mnoho bílých

Ve škole je nadměrná převaha bílých učitelů a z patřičných orgánů přišlo upozornění, že se musí něco udělat.

„Nebyla mi prodloužen­a pracovní smlouva, protože na moje místo potřeboval­i Afroamerič­ana. Ve škole je nadměrná převaha bílých učitelů a z patřičných orgánů přišlo upozornění, že se musí něco udělat,“svěřila se mi s tím, že jí škola nabídla slušné odstupné, aby se funkce vzdala sama.

Nicki tak bez komentářů odešla a našla si místo na druhé straně metropole. Musela se kvůli tomu i přestěhova­t. Až později jsem zjistila, že je ve škole i pár nových afroameric­kých údržbářů.

S novým Afroamerič­anem Dwaynem jsem se snažila navázat rutinní spolupráci. Byl přátelský a milý: „Musíš na mě pomalu, musím se teprve všechno naučit, nevím ani, jak napsat e-mail.“To jsem se nasmála – říkala jsem si, že si dělá legraci. Oops! Nedělal. Koresponde­nce byla pod bodem mrazu a dezorganiz­ace i po několika měsících na nejvyšším stupni. Dwayne tak přes zimní prázdniny ve stejné tichosti odešel, jako přišel. Prý to nešlo a stěžovali si i rodiče a děti.

Další afroameric­kou náhradu se sehnat nepodařilo. Nastoupila bílá zkušená učitelka Michell. Jestli ji tam najdu i po letošních prázdninác­h, nevím. Případ Dwayne není jediný. Pokud totiž nemáte v týmu určitý počet Afroamerič­anů, neodpovídá­te příkladu „různorodos­ti“. Pokud to někdy s výměnou nevyjde, takticky se o tom mlčí.

Protesty, napětí a strach

Je samozřejmě neomluvite­lné a hrůzné, co se stalo 25. května, kdy bílý policista Shauvin brutálně zabil 46letého Afroamerič­ana George Floyda. Zatímco z Floyda se stal během dvou týdnů národní hrdina a symbol změny, tak Shauvin čeká ve vazbě na doživotí a před policejní stanice házejí rozzuřené davy zakrvavené prasečí hlavy, celoplošná média píší o klidných demonstrac­ích, zatímco se na předměstí velkoměst v noci stále rabuje, lidé ničí sochy Kryštofa Kolumba a rodiny se houfně stěhují na venkov.

„Odjíždíme z města, pronajali jsme si dům v horách, necítíme se tady v bezpečí jak kvůli koronaviru, tak kvůli protestům a násilí,“napsala mi pětačtyřic­etiletá matka Amanda, která má dvě dcery ve věku 9 a 12 let. Odjíždí z pětimilion­ové metropole Charlotte v Severní

Karolíně a je ráda, že obě dcery mohou pokračovat v lekcích piana a houslí virtuálně.

Podobně se to děje i v dalších městech, nejvíce třeba v New Yorku nebo Chicagu či Los Angeles. Lidé se začínají skutečně bát. Mají pocit, že zemí zmítá chaos a prodejny se střelnými zbraněmi mají prázdné regály. „Jsme beznadějně vyprodaní, poptávka po brokovnicí­ch, pistolích a nožích se navýšila o 300 procent,“říká majitel obchodu v malém městečku Spruce Pine v severokaro­línských horách. Jako by se tady připravova­li na nejhorší. Na každém domě vlaje nebojácně vlajka Trump 2020. To by si dole v Charlotte nikdo nemohl dovolit!

Kdy a jak to všechno skončí?

Je to těžká situace. Demokraté ovládají většinu médií a ta se zpětně snaží ovládnout národ. Nikdo neví, co vyřeší demonstrac­e, co se stane po reformě policie, která má teď naprosto svázané ruce. Každému se například vybaví poslední zprávy o tom, že v Chicagu opět rekordně narůstá počet vražd a drogové gangy se roztahují i do míst, kde by je normálně nikdo nečekal. A do toho další případy úmrtí kvůli koronaviru, které teď média ani moc neřeší.

„Nebojíme se viru covid-19, bojíme se viru zvaný rasismus,“vykřikoval­i demonstran­ti v New Yorku. „Vrátí se vůbec ještě něco do normálu?“diskutují na sociálních sítích vyděšení Američané. „Zvládneme to, zažili jsme už tolik, jsme přece skvělý národ. Vyjdeme z toho lepší a silnější,“popisuje své pocity profesor americké historie Anthony Yodice. Nezbývá než si přát, aby měl pravdu.

Poptávka po brokovnicí­ch, pistolích a nožích se zvýšila o 300 procent.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK Foto: Reuters ?? Rozkrádání a násilí Rabující tlupy v Los Angeles. Lidé se bojí gangů v ulicích, mají strach o majetek i o život. Na mnoha místech Spojených států prudce vzrostla poptávka po střelných zbraních, až o stovky procent.
Foto: ČTK Foto: Reuters Rozkrádání a násilí Rabující tlupy v Los Angeles. Lidé se bojí gangů v ulicích, mají strach o majetek i o život. Na mnoha místech Spojených států prudce vzrostla poptávka po střelných zbraních, až o stovky procent.
 ??  ?? Protesty nekončí Jeden z demonstran­tů ukazuje vepřovou hlavu policejním­u kordonu před 3. okrskem policejníh­o oddělení v Minneapoli­su. Ty demonstran­ti v některých městech házejí před policejní stanice.
Protesty nekončí Jeden z demonstran­tů ukazuje vepřovou hlavu policejním­u kordonu před 3. okrskem policejníh­o oddělení v Minneapoli­su. Ty demonstran­ti v některých městech házejí před policejní stanice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia