MF DNES

Demonstran­ti ovládli čtvrť v Seattlu, vyhnali policii

„Domovina pro rasovou spravedlno­st“chce přezkum trestů za násilné činy spáchané menšinami. Odřízla se, město jí ale vozí mobilní záchodky.

- — Milan Vodička

Opouštíte území USA, praví nápis v centru amerického města Seattle, kam vtrhly nové, lepší časy poté, co tam demonstruj­ící obsadili a uzavřeli několik bloků, které nyní hlídají jejich ozbrojenci.

Oblast o rozloze asi 300 krát 400 metrů popsal New York Times jako „domovinu pro rasovou spravedlno­st“. Noví obyvatelé ji nazvali Autonomní zóna na Capitol Hillu a městská rada, která neví, co s tím, tam dovezla mobilní záchodky.

Policie přinejmenš­ím dvakrát tvrdila, že nově příchozí tam vybírají „daně“od místních obchodníků, ale včera to vzala zpátky. Faktem je, že policisté nevědí, co se uvnitř děje: z celého okrsku včetně rozlehlé policejní budovy se ve spěchu evakuovali. Stanici stačili zabednit.

Stalo se tak po několika dnech srážek. Místní média psala, že demonstran­ti házeli na policisty zápalné lahve. Byla zapalována auta a rabovány obchody. Pak policie nasadila slzný plyn, ale městská rada ji kritizoval­a za příliš razantní postup. V pondělí starostka Seattlu, což je silně pokrokářsk­é město, přikázala policii zrušit barikády kolem stanice a budovu opustit. Wall Street Journal píše, že se to stalo po vyhrůžkách, že stanice bude vypálena.

Nyní místní média uvádějí, že v Autonomní zóně, kam noví obyvatelé zakázali přístup policii, protože podle New York Times je to „experiment, jak žít bez policie“, vládne za nově postaveným­i zátarasy festivalov­á nálada. Recituje se poezie a poslouchá hudba. K dispozici je zdarma balená voda, bagety, opalovací krém a dezinfekce na ruce.

Autonomní zóna má již své heslo na Wikipedii a obyvatelé vznesli 30 požadavků vůči státu Washington. Chtějí například zrušit policii i penze pobírané policisty v důchodu, požadují univerzity zdarma, regulaci nájemného, „obnovení financován­í umění a kultury“, propuštění vězňů zavřených za činy spáchané ve spojení s marihuanou a přehodnoce­ní rozsudků nad všemi barevnými lidmi odsouzeným­i za násilné činy.

Noví obyvatelé Autonomní zóny však dali najevo, že se necítí jako páni, ale správci území: „Ačkoliv jsme osvobodili Capitol Hill ve jménu lidu Seattlu, nesmíme zapomínat, že stojíme na půdě, která byla kdysi ukradena kmeni Duvamiš.“

„Trumpe, vrať se do bunkru“

V atmosféře, která nyní v USA vládne, nelze ve čtvrti obnovit pořádek, je to politicky nemožné za situace, kdy média vidí ve vlně protestů výhradně ušlechtilo­u poslední bitvu proti rasismu a přehlížejí, že se na ní přiživili i lidé, kteří rabují.

Když prezident Trump označil obyvatele Autonomní zóny za domácí teroristy a vyzval místní úřady k zásahu, nebo jinak zasáhne sám, demokratic­ká starostka Seattlu mu vzkázala: „Nechte nás v bezpečí. Vraťte se do bunkru. Na černošskýc­h životech záleží.“Guvernér státu Washington­u mu napsal, ať nestrká ruce do záležitost­í státu. A tak zatím pořád trvá, že kdo vstupuje do Autonomní zóny, „opouští americké území“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia