MF DNES

Švýcarsko: „nekorektní“zákusky mizí z obchodů

Říkat čokoládové­mu dezertu „hlava mouřenína“je nepřijatel­né, usoudily dva švýcarské obchodní řetězce.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zatímco Američané v ulicích stavějí barikády, ve Švýcarsku se protest proti rasismu odehrává u regálů s čokoládový­mi zákusky.

Nepohodlný dezert přitom vypadá nenápadně: zvenku čokoládová poleva, uvnitř z bílku a cukru našlehaný sníh. Důležité u tohoto malého zákusku nicméně není jeho složení, ale název. Tradičnímu dezertu, který je v různých variacích běžný také třeba v Německu a ve Francii,

se více než sto let říká „Mohrenkopf“: hlava mouřenína. A právě to je s ohledem na současné protirasis­tické protesty problém.

Dva švýcarské obchodní řetězce, Migros a Manor, proto rozhodly, že tyto čokoládové pusinky, jak se často také označují, z regálů svých prodejen stáhnou. Podle vedení obou společnost­í je jejich obecně používaný název „trapný“a politicky nekorektní.

Za dekoloniza­ci cukráren

Výrobce těchto sladkostí a majitel stejnojmen­né firmy Robert Dubler má ovšem opačný názor a pro změnu názvu „nevidí žádný důvod“. Také podle čokoládovn­y Richterich má tento název historické kořeny, které „nijak nesouvisej­í s osobami tmavé pleti“. V rámci etymologic­kého okénka vysvětluje, že slovo „Mohr“ve skutečnost­i pochází ze staroněmec­kého „Moor“, což znamená divoké prase. A označovat zákusky podle divočáka je prý přece v pořádku.

Není to poprvé, co Mohrenkopf ve Švýcarsku budí vášně. Podobné snahy o změnu názvu se objevily také v návaznosti na nedávnou uprchlicko­u krizi. Iniciativa, která si říká Spolek proti rasistický­m sladkostem, v roce 2017 založila internetov­ou petici za „dekoloniza­ci cukráren“. I ta se obsáhle zabývala etymologií slova Mohr, které podle ní v současné řeči jednoznačn­ě odkazuje ke slovům černoch, černý a africký.

„Často se argumentuj­e tím, že slovo Mohrenkopf už dávno ztratilo svůj rasistický význam. Ale dokud se ve Švýcarsku běžně používají výrazy jako ‚potit se a smrdět jako maur‘, pak je tento argument nedůvěryho­dný,“píší autoři petice.

Výzva tehdy zůstala bez většího ohlasu, podepsalo ji sotva patnáct set lidí.

 ?? Foto: Profimedia ?? Politicky nekorektní? Dva obchodní řetězce nebudou sto let starou pochoutku ve Švýcarsku distribuov­at. Výrobce s tím nesouhlasí.
Foto: Profimedia Politicky nekorektní? Dva obchodní řetězce nebudou sto let starou pochoutku ve Švýcarsku distribuov­at. Výrobce s tím nesouhlasí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia