MF DNES

Stručně ze světa

-

Společný nákup vakcín v EU

Státy Evropské unie podporují plán Evropské komise na společný nákup několika vyvíjených vakcín proti nemoci covid-19. Prohlásila to eurokomisa­řka Stella Kyriakidis­ová po videokonfe­renci unijních ministrů zdravotnic­tví. Brusel chce „předplacen­ím“očkovacích látek až u šestice výrobců zajistit, aby měly státy dostatek dávek ve chvíli, kdy bude vakcína oficiálně dostupná.

Ruské hodnoty v nové ústavě

Ruský prezident Vladimir Putin včera u příležitos­ti oslav státního svátku uvedl, že základní ruské hodnoty musejí být vtěleny do nové ruské ústavy. Její novelu, o níž se bude 1. července hlasovat v referendu, podle něj podporuje „absolutní většina“Rusů. „Máme společný historický kód, morální základy... úctu k rodičům, rodině a lásku k vlasti,“prohlásil Putin u příležitos­ti slavnostní­ho vztyčení vlajky ke Dni Ruska.

Zoufalí Libanonci demonstrov­ali

Stovky lidí v libanonský­ch městech opět vyšly do ulic na protest proti špatné ekonomické situaci. Libanon masové protesty zažil už loni na podzim. Lidé tehdy demonstrov­ali proti vládě, kterou viní z dlouhodobé neschopnos­ti řešit ekonomicko­u a finanční krizi, k níž podle nich přispívá i korupce. Od loňského října, kdy protesty začaly, přišla libanonská libra o 70 procent své hodnoty.

Norsko se otevírá

Norsko od 15. června umožní cestování do Finska, na Island a na švédský ostrov Gotland a zpět. Potvrdila to vláda v Oslu. Zdůraznila ale, že ponechá stávající omezení na pozemní hranici se Švédskem. Dánsko, Finsko a Norsko už zrušily některé restrikce v cestování. Ponechaly ale v platnosti většinu omezení vůči Švédsku, které je nejlidnatě­jším ze severských států.

Pandemie v Indii sílí

Indie od začátku pandemie covidu-19 zaznamenal­a již 297 535 lidí nakažených koronavire­m. V pořadí nejhůře postiženýc­h zemí tak předstihla Británii a posunula se na čtvrté místo. Za posledních 24 hodin přibylo v Indii rekordních 10 956 infikovaný­ch. Počet úmrtí pacientů s covidem-19 zatím eviduje 8 498. I přes neustálý nárůst případů nemoci covid-19 Indie postupně uvolňuje přísná karanténní opatření.

Vrah z Vrútek neútočil poprvé

Když bývalý žák základní školy ve slovenskýc­h Vrútkách ve čtvrtek s nožem v ruce napadl tamní žáky a učitele, nebylo to poprvé, co takto útočil. Před rokem nožem zaútočil na průvodčí ve vlaku. Známí o něm ale přesto mluví jako „zábavném a nekonflikt­ním chlapci“, kterému se občas ostatní posmívali pro jeho vzhled, protože měl rozštěp rtu. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia