MF DNES

Soudní dvůr EU podpořil ochranu ohrožených šelem.

Soud EU: Vlci musí být chráněni i mimo rezervace

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vlci se vracejí do evropské přírody a polarizují veřejné mínění. Jedna z ohrožených šelem nakonec zaměstnala i soudce Evropského soudního dvora v Lucemburku, kteří rozhodli, že vlk má nárok na ochranu i mimo přírodní rezervace.

Tedy i v oblastech, kde se zájmy ochranářů kříží se zájmy lidí v hustě obydlených oblastech.

Vše začalo před čtyřmi roky v rumunské obci Simon, vzdálené zhruba sto kilometrů severně od metropole Bukurešti.

Vlci v tamní provincii Brasov žijí ve dvou chráněných oblastech. Když se jeden z nich zatoulal do vesnice mimo chráněnou oblast, veterináři ho odchytili a snažili se vrátit do rezervace.

Podle unijního soudu to nebylo v pořádku. Vlci mají být podle rozsudku z tohoto týdne chráněni kdekoli se pohybují, tedy i mimo rezervace.

Ochránci, či farmáři?

V soudních spisech jsou vylíčeny detaily případu, ve kterém veterinář v obci Simon používá pušku s uspávacím narkotikem. Následně se vlka snaží převézt v kleci pro přepravu psů do přírodní rezervace Libearty. Vlk se však během přepravy dostal na svobodu a prchl do lesa.

Rumunské soudy otevřely případ o šest měsíců později, podle zákona, který zakazuje odchyt a přepravu vlků v nevyhovují­cích podmínkách. Soud ve městě Zarnesti však líčení zastavil a požádal o stanovisko Evropský soudní dvůr.

Jeho stanovisko zajímalo i další evropské země. Ohroženým vlkům se v chráněných územích daří, jejich počty zvolna stoupají. Ochránci přírody jsou spokojeni, méně už však farmáři, kteří počítají své roztrhané ovce.

A soud v Lucemburku rozhodl ve prospěch chráněných vlků.

Návrat do volné přírody

Vlk býval kdysi nejrozšíře­nějším živočišným druhem, obýval téměř celou severní polokouli. Vlivem pronásledo­vání a lovu jeho stavy téměř vymizely.

Třeba v Anglii byl vlk vyhuben už v průběhu šestnáctéh­o století. Zásluhou ochránců se začala nepříznivá situace lepšit zejména v uplynulé dekádě. Stále větší počet šelem se vracel do volné přírody.

V Česku se jejich populace odhaduje na nějakých sedm desítek jedinců, kteří žijí převážně v příhraničn­ích oblastech.

Jejich počty se zvolna zvyšovaly i v sousedním Německu, kde jich žije už okolo čtyř stovek. Loni tam ale přišla vláda s novým zákonem, který vyhověl zemědělcům a usnadňuje jim střílení chráněných vlků.

Tamní ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová soudí, že nová legislativ­a vyvažuje zájmy přírody i člověka. Ochranáři ale kritizují fakt, že farmáři mohou střílet vlky po útoku na svá stáda, bez ohledu na to, který z vlků zaútočil. Teoreticky by tak bylo možno vybít celou smečku.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vzácný druh Útoky na dobytek, to byl hlavní důvod, proč byli vlci vybíjeni. Ochranáři dnes hledají cesty, jak tomu předcházet.
Foto: Profimedia Vzácný druh Útoky na dobytek, to byl hlavní důvod, proč byli vlci vybíjeni. Ochranáři dnes hledají cesty, jak tomu předcházet.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia