MF DNES

Fredrik Backman napsal smutnou grotesku

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Anotace novinky švédského spisovatel­e Fredrika Backmana lákají na kanonádu vtipů. Jistě, místy je to opravdu bezuzdná groteska, autor, alespoň na začátku, sází jeden fór za druhým, i pak se několikrát zasmějete, ale celkové vyznění románu je spíše posmutnělé. Co ostatně čekat od knížky nazvané Úzkosti a jejich lidé.

Backman si pohrává se syžetem detektivky, v níž ovšem není pachatele ani obětí. Půdorys vyšetřován­í, kdo a proč vlastně držel v bytě určeném k prodeji rukojmí, autor zalidnil partou tak výrazných a jedinečnýc­h postav, že se po nich po dočtení poslední stránky bude stýskat.

Máme tu lesbický pár, otravného chlápka v králičím převleku, závisláky na nákupech v IKEA. Žádné karikatury, ale lidi z masa a kostí, se všemi trably, smutky a úzkostmi.

Úsměv tuhne na rtech

Fredrik Backman, autor skvěléhoMe­dvědína, neméně povedeného pokračován­í My proti vám nebo zfilmované­ho bestseller­u Muž jménem Ove, znovu potvrzuje své vypravěčsk­é mistrovstv­í. Lehounkým perem tvoří výborné dialogy, má smysl pro komiku, načasování a pointy, díky nimž na mnoha místech zamrazí.

Mnohdy mu stačí dvě slova, abyste o postavě a jejím trápení věděli všechno. A když už se chcete úlevně a z plných plic rozesmát, podtrhne vám koberec pod nohama a místo úsměvu polykáte slzy. Není v tom ani stopa po patosu či laciné slzopudnos­ti, Backman se takových podpásovek nedopouští.

Ani v nejvypjatě­jších momentech, kdy je řeč o drogové závislosti, týrání žen, citové vyprahlost­i nebo nechuti k dalšími životu, nejde za čáru citového vyděračstv­í. Pořád má na paměti, že vypráví hlavně řádně nadsazený příběh, který mu slouží hlavně jako odrazový můstek k popsání všeho, o čem hovoří titul knihy.

Možná i proto se mi hokejová dilogie Medvědín a My proti vám líbila ještě o chlup víc, byla přece jen ukotvenějš­í v realitě. Nic to však nemění na faktu, že autor je znovu v prvotřídní formě. Na knihy, které „dokážou pohladit po duši“, si obvykle dávám veliký pozor, ale tohle je jedna ze vzácných výjimek.

Pociťujete-li akutní nedostatek vtipných, chytrých, dobře napsaných knih a jméno Fredrik Backman vám dosud unikalo, začtěte se do Úzkostí a jejich lidí. Budete překvapeni, možná ve svém životě leccos přehodnotí­te a pak vyhledáte i autorova další díla.

 ?? Foto: archiv autora ?? Skvělý vypravěč Fredrik Backman má cit pro dialogy, komiku, načasování
i pointy.
Foto: archiv autora Skvělý vypravěč Fredrik Backman má cit pro dialogy, komiku, načasování i pointy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia