MF DNES

Příprava na druhou vlnu

Létající tým řešil covid-19 v rizikových místech

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Původně měl takzvaný létající krizový tým pomáhat v první linii boje proti koronaviru, vzhledem k ustupující nákaze ale spíše mapoval dění v rizikových oblastech. Po více než měsíci fungování v zařízeních starajícíc­h se o seniory přišlo vyhodnocen­í práce týmu a otázka dalšího působení.

Tým vznikl v reakci na nákazu covid-19 v domovech pro seniory, které se v době pandemie staly velmi ohroženými. Staří lidé totiž patří do rizikové skupiny a do některých domovů se koronaviru­s dostal a vyžádal si několik obětí.

Skupina odborníků tak měla za úkol objet všechna pražská zařízení, kterých je celkem padesát, a nabídnout jim podporu a pomoc přímo na místě. Zároveň zaznamenáv­ala, jak je každý jednotlivý domov vybaven a nastaven v souvislost­i s bezpečnost­ními opatřeními před šířením viru. Kromě toho se týmy zapojily i do testování seniorů na přítomnost koronaviru.

„Jsem ráda, že v této fázi skončily létající krizové týmy tím, že udělaly konzultačn­í návštěvy v naprosté většině zařízení pobytových sociálních služeb v hlavním městě a i v některých mimopražsk­ých. Měly tak možnost se seznámit se situací v zařízeních, s lidmi, kteří tam pracují, a zahájit spolupráci,“komentuje fungování týmu radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

Zdravotnic­ký tým vznikl pod záštitou magistrátu a tvořili ho lékaři a zdravotní sestry z Městské poliklinik­y Praha, záchranáři z pražské Zdravotnic­ké záchranné služby a medici z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. K dispozici měli i speciální vůz, který jim sloužil jako zázemí.

Sběr dat se vyplatil

Týmy byly původně připraveny na přímou pomoc v zařízeních.

V době, kdy se projekt spustil, ovšem koronaviro­vá krize pomalu polevovala. „Nejdůležit­ějším úkolem se nakonec stal sběr velkého množství informací o sociálních zařízeních. Kdyby se v této chvíli v některém z nich něco stalo, tak už za nimi budou přijíždět lidé, kteří je znají,“popisuje velitel týmu Alfa, praktický lékař a záchranář Petr Hlaváček.

To se i podle vedení magistrátu stalo velkým přínosem celého projektu. „Podařilo se zmapovat aktuální situaci v jednotlivý­ch zařízeních, ale i pro ně samotná vznikla psychologi­cká podpora. Vědí tak, že pokud se dostanou do nějaké kritické situace, tak je tu i unikátní tým, který jim dokáže pomoci,“hodnotí ředitel odboru zdravotnic­tví na magistrátu Martin Ježek.

Tým zároveň pomáhal vytvářet v pobytových zařízeních izolační a karanténní zóny na základě evakuačníc­h plánů. Ty jsou klíčové pro to, aby v případě propuknutí nákazy uvnitř zařízení mohl být bezpečně zachován jeho chod.

„Jsem velmi rád, že nabízená služba měla u pobytových zařízení tak kladnou odezvu. Za velmi krátkou dobu se podařilo vytvořit pojítko mezi pobytovými zařízeními a Krajskou hygienicko­u stanicí hlavního města Prahy či Zdravotnic­kou záchrannou službou hlavního města Prahy a zajistit jednotné kontaktní místo,“dodává Ježek.

„Mělo to u nás velký úspěch a přínos pro naše zařízení. Bylo vidět, že je to tým profesioná­lů,“uvádí ředitelka Domu seniorů Michle Věra Barešová. „Konzultova­li jsme s nimi později i další věci. Za nás je to výborný nápad,“doplňuje. Domov v Michli se s nákazou koronavire­m u seniorů potýkal. „Rozhodně by neškodilo, kdyby to zůstalo natrvalo,“uzavírá ředitelka.

Domovy byly podle Hlaváčka velmi dobře připravené. Jsou ovšem zařízení, kde stále ještě jsou na covid-19 pozitivní pacienti v jednotkách případů. „Rozhodně v této chvíli na území Prahy není žádné pobytové zařízení, kde by se covid-19 šířil,“upřesňuje Hlaváček.

Příprava na druhou vlnu

Nyní bude mít mobilní tým odpočinek, nicméně bude připraven na případnou druhou vlnu koronaviru, která může přijít na podzim. „Dnes máme takovou informaci o domovech, že ať bude podzimní vlna jakákoli, tak určitě to bude snazší po té organizačn­í stránce zvládnout,“přiblížil Petr Kolouch, ředitel Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města.

O posílení a vytvoření služby, která by mohla být mobilní a vyjížděla by k seniorům do domovů, se přemýšlelo už před pandemií. „Krom této zkušenosti a připraveno­sti, z toho chceme těžit i do budoucna. Ještě před covidem-19 jsme mluvili o mobilní lékařské a pohotovost­ní službě, jež by mohla vylepšovat neutěšenou situaci lékařské pohotovost­ní služby,“doplňuje Johnová.

Nabízená služba měla u pobytových zařízení kladnou odezvu. Podařilo se vytvořit pojítko mezi pobytovými zařízeními, pražskou hygienou a záchrannou službou.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pohotovost v autě Speciálně vybavené auto slouží létajícímu krizovému týmu jako zázemí, kam se vejde celý tým i zásoby ochranných pomůcek, které dostala zařízení, v nichž jich byl nedostatek.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pohotovost v autě Speciálně vybavené auto slouží létajícímu krizovému týmu jako zázemí, kam se vejde celý tým i zásoby ochranných pomůcek, které dostala zařízení, v nichž jich byl nedostatek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia