MF DNES

Betlémské náměstí bude zatím bez stromů i kašny

Radnici Prahy 1 se nepodařilo na poslední chvíli doplnit do projektu obnovy prostranst­ví zeleň ani vodní prvek. Pokud památkáři ustoupí, dojde k tomu až příští rok.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Bagry rozhrnují štěrk na Betlémském náměstí, kde už více než měsíc panuje čilý stavební ruch. Přitom o tom, jaká bude finální podoba právě opravované­ho prostranst­ví, se zastupitel­é na radnici Prahy 1 stále dohadují.

Projekt rekonstruk­ce má totiž platné stavební povolení už z roku 2013 a na základě představ památkářů se má jednat pouze o obnovu, která zachová stávající podobu. Konkrétně jde především o opravu

STARÉ MĚSTO

nerovných povrchů vozovky a chodníků i doplnění nové dlažby. Pracuje se také na úpravách kanalizačn­ích vpustí.

Jenže loni v září uspořádala radnice setkání s místními občany, jehož závěrem bylo doplnit na náměstí ještě několik stromů, přidat lavičky a vybudovat kašnu nebo jiný vodní prvek. Ovšem přepracova­t celý projekt a znovu žádat o stavební povolení by zdrželo rekonstruk­ci o jeden až dva roky.

Proto se městská část rozhodla provést úpravy na poslední chvíli formou takzvané změny stavby před dokončením. Také k tomu byl potřeba souhlas památkářů, s nimiž opakovaně jednal tehdejší radní pro investice Vladan Brož (Praha 1 sobě). „Vysvětlova­li nám, že na středověké­m náměstí, jako je toto, nikdy žádné stromy nebyly. Nakonec nám ale dali příslib, že jim tři stromy umístěné vlevo od Betlémské kaple nevadí,“tvrdí Brož.

Přiznává však, že žádné písemné stanovisko od nich tehdy nedostal. A než byl projekt doplněn a poté i oficiálně odsouhlase­n, vládnoucí koalice na radnici se letos v lednu rozpadla. Uskupení Praha 1 sobě i s Brožem se tak přesunulo do opozice.

Kdo za to může?

Aktuálně je oprava už téměř v polovině, avšak plán podle kterého stavební firma nyní pracuje, se stromy ani dalšími prvky, na kterých se místní dohodli s radnicí, nepočítá. Koalice s opozicí se teď pře o to, kdo za to může.

Současné vedení radnice jakékoliv pochybení odmítá. „Investice v navržené podobě z roku 2013 byla spuštěna loni ještě za předchozí konstelace rady a tehdy byl i vybrán dodavatel stavby,“hájí se starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) s tím, že pouze převzal zahájený projekt, který žádné povolení k vysazení zeleně neměl.

Sám však o nové stromy i nový vodní prvek stojí a podle svých slov také on začal s památkáři vyjednávat. „Věřím, že nakonec cestu najdeme, není to ale reálné stihnout hned. Takže rozdělíme obnovu do dvou etap,“plánuje starosta.

Praha 1 by tedy teď měla nechat pouze opravit povrchy a dokončit stavbu podle původního projektu, případně doplnit nový mobiliář. Současně má také vyjednávat o povolení pro umístění dřevin i kašny, ale k tomu by pravděpodo­bně došlo nejdříve příští rok v rámci druhé fáze. „To provedeme bez výraznější­ho zásahu do prostoru,“slibuje Hejma. Kromě toho radnice plánuje na podobu nové kašny vypsat veřejnou soutěž.

Dnes už opoziční zastupitel Brož tvrdí, že trojice stromů, jejichž umístění údajně předjednáv­al, měla stát v místě, kde se jinak nachází rozlehlá restauračn­í předzahrád­ka jednoho ze zdejších podniků. „Pan starosta se netají tím, že rád chodí do této restaurace a má dobré vztahy s majitelem. Obávám se, jestli to nehrálo roli i v tom, že tam stromy nejsou,“domnívá se bývalý radní a zároveň vyjadřuje pochybnost­i, jestli zde dřeviny vůbec někdy budou stát.

S takovým nařčením však Hejma zásadně nesouhlasí. „To naprosto odmítám, je to nesmysl. Samozřejmě,

že se restauraté­ři ozývají, ale já jim odpovídám, že prioritou je nezkazit charakter náměstí a zároveň ho zlepšit pro ty, kteří zde trvale žijí. Teprve potom chceme umožnit přežít restaurací­m. Ale pro mě to určitě není první cíl,“dušuje se.

Obnova Betlémské čtvrti

Stavební práce na náměstí začaly letos 11. května a hotovo má být koncem července. Podle mluvčí Prahy 1 Petry Pekařové vyjdou městskou část úpravy celkem na zhruba 11,4 milionu korun včetně DPH. Úpravy na Betlémském náměstí provádí radnice v rámci dlouhodobé­ho projektu obnovy takzvané Betlémské čtvrti, která je součástí Starého Města. V minulých letech se už dočkaly rekonstruk­ce třeba ulice Karlova nebo část Liliové.

Shodou okolností v samotném centru čeká na obnovu hned několik dalších významných náměstí. Aktuálně se už pracuje na rekonstruk­ci dolní poloviny Václavskéh­o náměstí a v příštích letech by se mělo dočkat Malostrans­ké, Karlovo i náměstí Jana Palacha.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozkopáno Na Betlémském náměstí aktuálně pokračuje rekonstruk­ce povrchů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozkopáno Na Betlémském náměstí aktuálně pokračuje rekonstruk­ce povrchů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia