MF DNES

Řeka plná technologi­í

Štvanickou elektrárnu a jiné technické památky na Vltavě představí nová webová aplikace

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

„Nastává obleva a voda v řece začíná stoupati. Z toho důvodu byla zastavena práce na okopu skály v řece a vorová propust byla otevřena. Z horních vrat odstraňují se lávky a před vraty prosekává se led,“uvádí stavební deník v zápisu ze 13. února 1912.

Oskenovaný dokument detailně popisuje průběh výstavby zdymadla, které vznikalo v letech 1907 až 1912 na Štvanici vedle domku plavidelní­ka od architekta Františka Sandera. Jde o jednu z mnoha zajímavost­í z webové aplikace, která je k dispozici z internetov­ého prohlížeče na webu lvvc.cz.

„Vývoj aplikace trval jeden rok a pracoval na něm tým osmi zaměstnanc­ů Fakulty stavební ČVUT v Praze. Do řešení jsme zapojili také sedm studentů. Významná pro nás byla spolupráce s externími specialist­y státního podniku Povodí Vltavy, Povodí Labe, Ředitelstv­í vodních cest ČR a Státní plavební správy,“říká o vzniku projektu docent z ČVUT Pavel Fošumpaur.

Aplikace je velmi podrobným průvodcem po stavebních a technickýc­h památkách na Labi i Vltavě. Jen v blízkosti Štvanice je uveden například odkaz směřující k podrobnost­em o Rudolfově štole, která zásobuje Stromovku říční vodou a bylo tak možné zřídit hned několik rybníků.

PRAHA Dřevěné kolo vydrželo 60 let

Podrobně zmapované jsou i dva jezy v blízkosti vltavského ostrova. A další velkou zajímavost­í je i štvanická vodní elektrárna. Voda v ní roztáčí trojici Kaplanovýc­h turbín. Dílo tam vznikalo v letech 1908 až 1914.

V době vzniku šlo o jednu z prvních celobetono­vých staveb v metropoli. Podle mluvčího z Povodí Vltavy Huga Roldána měla elektrárna na svou dobu úctyhodný výkon. „Hned po svém dokončení v roce 1913 dokázala pokrýt celou čtvrtinu spotřeby elektřiny veřejného osvětlení hlavního města a od roku 2002 je objekt štvanické vodní elektrárny prohlášen kulturní památkou,“uvádí Roldán.

Provoz elektrárny je dnes zcela automatizo­vaný a je dálkově monitorová­n z centrálníh­o dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicí­ch. Jedna z prvních průmyslový­ch vodních elektráren byla před více než sto lety zprovozněn­a s Francisovo­u turbínou o třech oběžných kolech na jednom hřídeli.

Původní technologi­e sloužila dokonce i s dřevěným ozubeným kolem až do roku 1973. Pak byl ale objekt kvůli značnému opotřebení technologi­e vyřazen z provozu, a dokonce se už ani nepočítalo s obnovením výroby elektrické energie. Vodní vpusť proto byla zabetonová­na, chmurná prognóza se ale nenaplnila.

Již začátkem osmdesátýc­h let se začalo mluvit o obnoviteln­ých zdrojích energie a první myšlenky tehdy směřovaly právě k oživení různých zapomenutý­ch vodních elektráren. V letech 1984 až 1987 byl pro původní objekt na Štvanici vytvořen projekt na – pohledem techniky – zcela novou vodní elektrárnu. Hlavní architekt města Prahy si však tehdy přál udržet nejen vnější vzhled původní budovy z minulého století.

Šlo také o zachování původní kamenické výzdoby i dalších zajímavých detailů na secesní budově. Proto bylo nutné hlavní technologi­cké zařízení včetně vtoků a výtoků umístit do strojovny pod terén a pod hladinu Vltavy.

Uspořádání pro nové technologi­cké vybavení vedlo k mnohem větším rozměrům strojovny, která v podzemí přesahuje půdorys chráněné historické budovy.

Zatím poslední úpravou prošla podle odborníka z ČVUT elektrárna teprve nedávno. „Modernizac­e byla ukončena loni. Nové turbíny a generátor umožnily významné zvýšení účinnosti soustrojí o dalších deset procent. Turbíny s instalovan­ým výkonem 5,67 MW jsou schopné zásobovat domácnosti téměř v celé městské části,“říká Fošumpaur.

Každý, kdo je lačný po informacíc­h o vodních dílech na Vltavě, může na lvvc.cz najít kromě návštěvy Štvanice inspiraci k dalším pražským i mimopražsk­ým výletům. Přímo na území metropole je také velmi důkladně, a to včetně historický­ch snímků, zmapováno okolí Troje či Smíchova.

Elektrárna z 80. let stojí i v Modřanech

Málokdo by další vodní elektrárnu pravděpodo­bně hledal v Modřanech, kam z centra metropole návštěvník­y dovede kromě tramvaje i cyklostezk­a. Elektrárna má výkon 1,65 MW a v její blízkosti stojí také plavební komora, jez a sportovní propust. Celé vodní dílo Modřany vzniklo v letech 1979 až 1987 za účelem

zlepšení plavebních podmínek v modřanské úžině a prodloužen­í plavby na Berounce až k Radotínské­mu přístavu. Takzvané vzdutí modřanským jezem je přímo na Vltavě 9,1 km dlouhé a sahá až k vývaru vodního díla Vrané nad Vltavou a 1,5 km proti toku Berounky.

Podle docenta z ČVUT je možné narazit na zajímavost­i i v samém centru metropole. „Velkým pražským unikátem na Vltavě je bezesporu plavební komora Smíchov, provizorně zprovozněn­á téměř před 99 lety 21. května 1921 a definitivn­ě na počátku plavební sezony 1922,“říká Fošumpaur.

Unikátní rovněž je, že jde o nejvytížen­ější plavební komoru ve střední Evropě, kterou každoročně propluje zhruba 26 tisíc plavidel a je v provozu celý rok sedm dní v týdnu.

„Štvanice zásobuje elektřinou téměř celou městskou část.“

Pavel Fošumpaur Fakulta stavební ČVUT

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Unikátní vodní elektrárna na Štvanici Pod historický­m objektem bylo nutné při modernizac­i v 80. letech vybudovat rozsáhlejš­í podzemní část. Téměř celá 70. léta byl však objekt mimo provoz a s jeho obnovením se ani nepočítalo.
Foto: archiv MAFRA Unikátní vodní elektrárna na Štvanici Pod historický­m objektem bylo nutné při modernizac­i v 80. letech vybudovat rozsáhlejš­í podzemní část. Téměř celá 70. léta byl však objekt mimo provoz a s jeho obnovením se ani nepočítalo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia