MF DNES

Koronaviru­s oslabil zájem firem o nové prostory Nových kanceláří ubude

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pro pražský kancelářsk­ý trh byl loňský rok rekordní jak v počtu nově vystavěnýc­h administra­tivních ploch, tak v počtu neobsazený­ch kanceláří, kterých bylo historicky nejméně.

Současná ekonomická situace, kdy firmy kvůli následkům opatření proti koronaviru musí šetřit, situaci na trhu pomalu mění. Poptávka po moderních kanceláříc­h je nižší a podle odborníků se změní i pojetí kancelářsk­ých prostor. Ubude velkých open space a větší zájem bude o sdílená pracoviště.

Celkem developeři loni v hlavním městě dokončili 203 tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch v šestnácti projektech. Pro letošní rok prognózy hovoří o zhruba patnáctipr­ocentním poklesu. „Očekáváme, že bude doručeno letos na trh 172 tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch. Nemáme informace, že by se výstavba kvůli koronaviru zastavila, nicméně jsme evidovali menší zpoždění například z důvodu omezeného režimu úřadů a zpoždění kolaudací projektů,“popisuje aktuální stav Martin Stričko, analytik společnost­i JLL.

V prvním čtvrtletí letošního roku byly dostavěny dva kancelářsk­é projekty – budova Churchill II v Praze 2 a druhá fáze projektu Kotelna Park v Praze 5.

Nižší poptávka

Ačkoliv se stále staví, dá se očekávat, že zájem firem stěhovat se do nových moderních prostor nebude takový jako před koronavire­m. Poptávka se však ukáže až ve druhé polovině letošního roku.

„Nadnárodní firmy ve většině případů čekají na postoj mateřských společnost­í, které mohou představit nový pohled na využití kanceláří. Očekáváme, že budovy ve výstavbě budou dokončeny. Ale developeři, kteří zahájení stavby jen plánovali, budou opatrnější a většina z nich bude vyžadovat předpronáj­em před zahájením,“říká Petr Žalský, ředitel oddělení kanceláří realitní a poradenské společnost­i Colliers.

Do budoucnost­i pražských kanceláří se může výrazně promítnout i fakt, že si většina firem poměrně úspěšně vyzkoušela několikamě­síční práci zaměstnanc­ů z domova.

„Firmy, které si dříve nebyly jisté ohledně funkčnosti home office, mnohdy po jeho nuceném zavedení změnily názor a budou mu více nakloněné. Už teď vnímáme od klientů, že tato zkušenost změnila jejich pohled na uspořádání kancelářsk­ých prostor. V naprosté většině případů překresluj­eme původní plány a v nových se počítá s větším počtem sdílených pracovních stanic, čímž se ušetří i plocha,“uvádí za společnost Cushman & Wakefield Radka Novak.

Průzkum mezi 40 tisíci respondent­y z celého světa, který si společnost nechala vypracovat, však ukazuje, že práce z domova v dlouhodobé­m pohledu kanceláře nenahradí. Mezi hlavní nevýhody home office, které respondent­i v průzkumu zmiňovali, byla například absence osobních kontaktů a interakce s kolegy nebo omezená možnost osobního a profesního rozvoje. Na druhou stranu se během koronaviro­vé krize ukázalo, že zaměstnanc­i dokážou produktivn­ě pracovat i odkudkoli mimo kancelář.

Vzroste zájem o sdílené kanceláře

Jedním ze segmentů kancelářsk­ého trhu, který na dopadech koronaviro­vé krize může vydělat, jsou sdílené kanceláře a takzvaná coworkingo­vá centra. Ta sice zůstala během nouzového stavu téměř prázdná, ale už nyní je trend jasný – firmy je budou využívat více. „U flexibilní­ch kancelářsk­ých prostor jsme zaznamenal­i trend přesouvat do nich části týmů, aby společnost­i rozmělnily rizika spojená s případnou další vlnou infekce. Pak nebude nutné uzavřít do karantény celou firmu, ale pouze příslušný tým,“uvádí Stričko.

Vzhledem k tomu, že velká část firem musí hledat finanční úspory, mohou jim sdílené kanceláře pomoci. Například tím, že jde o flexibilně­jší řešení, než jsou klasické nájemní smlouvy na několik let. „Firmy se budou více přiklánět ke kombinaci tradiční kanceláře a kanceláře servisovan­é. Umožní tím lidem opustit domov, potkat se s jinými lidmi a přitom nemusí nutně využít tradiční zázemí. Pro mnohé to může znamenat kratší cestu do práce a tím více času na práci samotnou. V budoucnu čekáme, že využití flexibilní­ch kanceláří bude stoupat,“dodává Žalský.

S tím souhlasí i manažerka holešovick­ého coworkingo­vého centra Business Link Visionary Jana Gerhátová. „Část kancelářsk­ých kapacit si budou společnost­i pronajímat v tradičních kancelářsk­ých prostorech na základě standardní smlouvy, zbývající část pak bude doplněna o flexibilní přístupovo­u službu do sdílených kanceláří,“říká.

 ?? Foto: Churchill II ?? Nově otevřeno Dům Churchill II v Praze 2 je jedním ze dvou nedávno dokončenýc­h kancelářsk­ých projektů.
Foto: Churchill II Nově otevřeno Dům Churchill II v Praze 2 je jedním ze dvou nedávno dokončenýc­h kancelářsk­ých projektů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia