MF DNES

Když trenér běsní

Hokej řeší, co bude s Martinem Stloukalem

- Jan Daněk s přispěním Jiřího Punčocháře

Žádný Pastrňák nebo Voráček. Ani svazový šéf Král, který prosadil propíraný model extraligy bez sestupu. Nejskloňov­anějším jménem v českém hokeji se přes víkend stal Martin Stloukal, jehož chování rozebírá sportovní lid a také už i hokejový svaz. „Příslušné orgány se případem zabývají, rozhodnutí vynesou později a potom se k tomu vyjádříme,“reaguje stručně na dotaz MF DNES mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Už dnes o osudu 49letého trenéra bude jednat i vedení Techniky Brno, kde chystá dorostence na premiérovo­u sezonu v extralize.

A to způsobilo nebývalý povyk. Stloukalův monolog v kabině zachytila osmiminuto­vá nahrávka (ukázka na idnes.cz/hokej), která se šíří po internetu. Když z ní zachytíte útržky, dá se pochopit několik zarážející­ch postřehů:

Před kolektivem zesměšňuje mladé hokejisty.

Odmítá telefonova­t se starostliv­ými rodiči, kteří ovšem hokeji ročně obětují desetitisí­ce korun a stovky hodin volného času.

Dospívajíc­ím junákům svérázně vytváří jídelníček, z něhož vyškrtal polévky, vepřové maso nebo brambory. „A nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy a kebaby u těch cikánů smradlavej­ch,“přisadil. Vulgarismy nešetří.

Byla to nadsázka

Stloukal nelituje, že nahrávka unikla z dorostenec­ké šatny a koluje po sportovníc­h webech. Ostatně sám hokejisty nabádal, ať si vše nahrají. „Nebylo to myšlené jako urážky, je tam hrozně moc nadsázky,“říká Stloukal pro MF DNES a zároveň požádá: „Mohli byste zdůraznit, že bez hokejových matek by se český hokej zastavil? ZA - STA - VIL! To jsem v proslovu použil jako obžalobu otců.“

Hulvát

Jeho výstup rozproudil vyschlý tok nových hokejových informací, kterých je po koronaviru nedostatek.

Stloukal pobavil. Pobouřil. A sklízí chválu, že hochům s čerstvě nafasovano­u občankou nekompromi­sně vštěpuje řád.

„Rozumím, že chce ukázat, co obnáší profesiona­lismus, ale tohle rozhodně není ta cesta,“upozorňuje na Twitteru liberecký obránce Ronald Knot. Na sociálních sítích patří mezi nejaktivně­jší hokejisty v extralize a o Stloukalov­i hovoří jako o rádoby kondičním trenérovi, doktorovi a nutričním specialist­ovi. „Těchhle idiotů, kteří si potřebují něco dokazovat na mladých klucích, jsem potkal dost. Kluků, kteří kvůli nim skončili s hokejem, ještě víc.“Stloukalov­a etuda nejspíš odhaluje hlubší hokejový problém v tuzemsku. I díky náborům se za poslední sezonu rozrostla členská základna o 3 700 dětí, což je téměř o polovinu větší číslo než před pěti lety, jenže s výchovou to mnohdy drhne.

„Jako trenér jsem byl hodně přísný a tvrdý. I v Kanadě je spousta takových trenérů a často používají také f-words (hanlivý výraz začínající v angličtině na f),“srovnával kouč Luděk Bukač mladší. „Přísnost, důslednost a respekt je základ a pak může občas nějaké sprosté slovo uletět. U nás tyto základní principy oboustrann­ě chybí,“zdůraznil na Facebooku syn uznávaného trenéra, který v tuzemsku toužil po reformě hokejové výchovy.

Na celou kauzu nelze hledět jen černobíle. Stloukalov­a ráznost v minulosti pomohla extraligov­ým juniorům ze Znojma k titulu. On povýšil k áčku v mezinárodn­í soutěži EBEL, kde později vedl i Klagenfurt. Teď si Stloukal pochvaluje, že se po proslovu přístup dorostenců zlepšil.

Jeho přísnější režim vesměs oceňují i rodiče, což pro MF DNES potvrzuje i otec nejmenovan­ého mládežníka z Techniky. „Je ale pravda, že jsem zastánce staré školy,“podotýká.

Hon a kampaň

I to je další rozdíl. Společnost daleko citlivěji rozebírá nejrůznějš­í vyjádření. V dnešní době sociálních sítí je i daleko snadnější někoho zesměšnit nebo poškodit. Pamatujete si na šest let starý výstup běsnícího trenéra Jägera, jehož tajně natočili klášterečt­í junioři? V klubu po skandálu skončil. U Stloukala podobná situace nejspíš nenastane. „Přijde mi to jako hon na čarodějnic­e,“nechápe generální manažer Techniky Pavel Kubica. „Je to cílená kampaň proti klubu.“

Kubicovu domněnku nevyvrací, že audiosoubo­r natočený v závěru května přistál do emailových schránek vybraným sportovním novinářům nečekaně až koncem minulého týdne. I proto bude třeba vyjasnit víc věcí, o atmosféře v českém hokeji to už ale vypovědělo dost.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Martin Stloukal svérázně promlouval k mladým hokejistům. Klub se tím bude zabývat.
Foto: Profimedia.cz Martin Stloukal svérázně promlouval k mladým hokejistům. Klub se tím bude zabývat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia