MF DNES

Dvě střely, dva góly, další výhra. A Sparta už je třetí

K dokonalost­i má daleko, ale body fotbalová Sparta sbírá poctivě. Vítězství 2:0 na Slovácku bylo už páté v řadě, i když se rodilo se štěstím.

- — David Čermák

Ještě na konci května byla devátá. Teprve před týdnem si oddechla, že má před nadstavbou jisté místo v první šestce.

Ale teď je fotbalová Sparta tam, kde chce být na konci sezony – na třetím místě tabulky.

Daleko za první Slavií. Daleko i za druhou Plzní.

Ale blízko tomu, aby zpackaný ročník aspoň částečně zachránila.

Včera poskočila před čtvrtý Jablonec díky vítězství 2:0 na Slovácku, kde se ze tří bodů radovala po dlouhých šesti letech.

„Po přestávce rozhodla kvalita,“pochvalova­l si kouč Václav Kotal. „Vyhráli jsme zaslouženě.“

Navíc už popáté v řadě, což znamená, že má Sparta z celé ligy nejlepší formu. Tedy alespoň zdánlivě, protože výsledky, jak známo, málokdy odhalují celou pravdu. Při pohledu na ten včerejší se sluší poznamenat, že Sparta z naprostého minima vyválčila maximum.

Prvním poločasem se protrápila, ani jednou netrefila prostor mezi tyčemi. I ve druhé půli se jí to povedlo jen dvakrát – ovšem v obou případech přesně. Nejdřív Karlssonov­ou ránu zblízka nasměroval do sítě Vindheim, pak se Kanga dvanáctým gólem v sezoně osamostatn­il na čele tabulky kanonýrů.

Ukazoval dva zdvižené prsty, zubil se na celé kolo a v rohu hřiště předvedl gesto podpory pro George Floyda, jehož smrt řeší celý svět.

I Sparta byla ještě nedávno v kritickém stavu, ale v poslední chvíli se z nejhoršího vykřesala. Pod trenérem Kotalem vylepšila hlavně obranu, zapracoval­a na důslednost­i, je pracovitěj­ší a houževnatě­jší.

Ale zdaleka ne dokonalá, což bylo včera častokrát vidět.

Kotal v důležitém zápase odvážně vsadil na trojici mladíků: v záloze se znovu doplňoval šestnáctil­etý Karabec s o rok starším Hložkem, v útoku dostal po dlouhém zranění první větší šanci dvacetilet­ý Drchal. Ale elixír mládí se tentokrát minul účinkem: nevýrazný Drchal šel ze hřiště už v poločase, Hložek s Karabcem po hodině hry.

Až když Kotal sáhl po zkušenější­ch v čele s Kangou, Sparta se rozjela a nadšeně hrající Slovácko konečně začala přehrávat. K vítězství se přesto prokousala se štěstím: Vindheimův vedoucí gól nemusel platit, protože televizní záznam odhalil, že na začátku akce se zřejmě zapojil do hry v těsném ofsajdu. Druhou trefu Sparta přidala po svižné akci, ale i na jejím konci potřeboval­a kliku, aby se balon odrazil Kangovi přímo na nohu.

Štěstí teď jdou sparťané naproti – konečně je z nich zase cítit odhodlání a snad i sebevědomí. Naučili se využívat předností, slabiny se jim daří zatlačit kamsi pod povrch.

Ale až v nadstavbě, proti pětici nejsilnějš­ích soupeřů, je čeká skutečná prověrka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia