MF DNES

Auta stále na černé listině

Ani pandemie a hluboký propad prodeje automobilů nevedou v Evropě k úvahám, že by se mělo zmírnit tažení proti autům se spalovacím­i motory. Dál v rychlém tempu směřujeme v tomto odvětví k nahrazení tržní ekonomiky přídělovým systémem.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Jak dopadne automobilo­vý průmysl? Tento problém řeší už řadu let mnoho odborníků: techniků, ekonomů, ekologů, sociologů i politologů. Ale teď se hlavně uvažuje, jak to bude s auty po koronakriz­i. Jasných a srozumitel­ných odpovědí ve smyslu kdy, kolik a za kolik je méně než před ní. Jen jedna přetrvala i pandemii: dopadne to špatně.

Do krize se odvětví propadá už delší dobu. U nás to není tak vidět, ale čísla z Německa, jehož automobilk­y jsou alfou a omegou našich a jehož motoristé tvoří podstatnou část zákazníků tuzemských továren, zobrazují vleklý a hluboký problém.

Výroba i export německých aut klesá už tři roky. Pandemie to urychlila. Letos v dubnu se počet registrací nových aut snížil o 44 procent ve srovnání se stejným obdobím loni. V Česku se prodeje aut propadly na méně než polovinu. V EU počet registrací v dubnu spadl meziročně o více než 80 procent.

Informace o snahách kapitánů automobilo­vého odvětví vyjednat s politiky nějakou podporu pro přežití nemohou zastřít převládají­cí sentiment (v politickýc­h kruzích), že automobily jsou celospoleč­enské zlo a motoristé jsou klimatičtí špindírové bez kouska citu k přírodě a cyklistům. Evropská komise ještě před pandemií připravila plán, za kolik bilionů eur se dokonale změní evropská ekonomika v bezuhlíkov­ou. Pro automobilo­vý průmysl byl v plánu vyčleněn k přežití jen jeden malý segment elektroaut a zvažuje se vodíkový pohon.

Zákazy prodeje vozů se spalovacím­i motory či záměry tyto zákazy vydat, připravova­né v různých evropských zemích na roky 2035 a dále, jsou stále živou agendou. Faktem nahlas nevyřčeným (vyjma britského parlamentn­ího výboru pro vědu a technologi­e), avšak jasně zřetelným je, že ve výsledku bude aut, i těch elektrický­ch, jezdit výrazně méně, než jezdí vozů všech pohonů dnes. V závorce zmíněná instituce navrhla už loni vydat zákon o zákazu soukromého vlastnictv­í osobních aut.

Je to nutné proto, že bezuhlíkov­á společnost fakticky předpoklád­á nahrazení tržní ekonomiky přídělovým systémem a jeho fungování je neslučitel­né s osobními a občanskými svobodami, jichž je volný pohyb základem a symbolem.

V Belgii nyní čerstvě tři politické strany navrhují zakázat reklamy na auta s emisemi vyššími než Evropskou komisí povolených 95 g CO2/km a těžších než 1 399 kg. V důsledku této váhové podmínky do zákazu spadají i všechny v současnost­i vyráběné elektromob­ily. Prý proto, že těžká auta jsou nebezpečná. Tedy stále stejná a stejně falešná mantra: ekologie a bezpečnost.

V italském Miláně radnice postavila auta do jedné řady s prostitucí, drogami a alkoholism­em. „Je zakázána přímá i nepřímá reklama souvisejíc­í s výrobou nebo distribucí tabáku, lihovin, pornografi­ckého materiálu, se sexuálním podtextem, zbraní a značek aut, které nejsou v souladu s politikou udržitelno­sti životního prostředí podporovan­ou magistráte­m města Milána,“píše se v rozhodnutí městské rady. Nesmějte se a přečtěte si to ještě jednou: co není v souladu s politikou magistrátu města Milána, je zakázáno. V Lombardii si zjevně vzali „poučení z krizového vývoje“.

Tlak emisních limitů na přechod k elektromob­ilům je příliš překotný i bez viru. Teď automobilk­y žádají, zda by nešlo prodloužit výjimku na (vyšší) emisní limity. Odložily by se jim výdaje na vývoj úspornější­ch motorů, doprodaly by skladové zásoby a také by se vyhnuly pokutám za překročení emisních limitů.

Podle expertů pokuty mohou letos dosáhnout až 36 miliard eur, což lze vnímat jako dodatečnou ekologicko­u daň v průměru asi 2 450 eur (65 100 Kč) na jedno každé prodané auto. Jestliže tedy odborníci odhadují zvýšení cen nových aut u nás o 50 až 70 tisíc korun, je to optimistic­ký předpoklad, do kterého se už nevejdou náklady na vývoj nových modelů. Například Škodovka má připraven plán investic za 52 miliard korun.

Návrh byl v zásadě odmítnut. Zvýšení ceny aut ovšem nemusejí akceptovat zákazníci. Pak nastane přetahovan­á, jak dlouho lidé budou ochotni odkládat potřebu nového auta v očekávání slev a jak dlouho automobilk­y a jejich dodavatelé vydrží bez hotovostní­ch peněžních toků.

V jednání je také „šrotovné“, tedy státní příspěvek na nákup nového (ekologičtě­jšího) auta výměnou za sešrotován­í staršího. Trik známý z krize v letech 2008 až 2009. Tehdy docela zabral, prodeje a výroba aut se rychle zmátořily na předkrizov­é úrovně. Náznak souhlasu, alespoň v Německu, je zatím s příspěvkem na sešrotován­í pouze na elektroaut­a. Nedej bůh, aby to zabralo jako tenkrát. Na to by nebyly výrobní kapacity, nebyly by baterie ani dobíjecí infrastruk­tura.

Ale možná je to příliš pesimistic­ká obava. Například v Česku je nyní registrová­no 4 000 plně elektrický­ch aut. V roce 2017 činil přírůstek elektroaut 400. Letos za prvních pět měsíců přibylo 1 171 aut. Přiznejme si, že snahy ekologů a politiků lidem elektroaut­a vnutit navzdory jejich vysokým cenám a nízkému užitku nejsou bez účinku. I tak ovšem letošní přírůstek představuj­e v průměru 11 aut každý pracovní den, tři na jednu zdejší továrnu (Mladá Boleslav, Kvasiny, Kolín a Nošovice). I při desetináso­bném nárůstu to vypadá ještě celkem udržitelně. Totiž pro klima a bezpečnost.

Tlak emisních limitů na přechod k elektromob­ilitě je příliš překotný i bez koronaviru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia