MF DNES

Dokonale opsaná tajemství

V německé komedii Téměř dokonalá tajemství dá parta přátel při večeři na stůl mobily s dohodou, že veškeré hovory i zprávy budou sdílet. Ale hned první esemeska – Chci tvé tělo – napoví, že ze hry se stane výprodej pravdy. Bohužel ji známe.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před čtyřmi lety vznikla originální italská tragikomed­ie Naprostí cizinci. Zrodila několik národních předělávek včetně německé, která nyní dorazila do našich kin a opakuje totéž; skoro doslova.

Skupinová terapie

Kamarádi, kteří v dětství uzavírali pokrevní bratrství, se přátelí i jako dospělí, se svými partnerkam­i a s vírou, že o sobě navzájem vědí všechno. Jenže zdánlivě neškodná hra, již stejně jako v původní verzi provází zatmění Měsíce, může během jediné noci všechny vztahy rozbít.

Nevadilo by, že se téměř celý děj odehrává kolem jednoho stolu; tuzemští Vlastníci to dělají také, přitom mají širší společensk­ý dosah, jsou nápaditějš­í, vtipnější – a kratší.

Nakonec by člověk nějak unesl i český dabing, který beztak televizně vystavěném­u snímku Téměř dokonalá tajemství ještě dodává patinu seriálu. A dá se také pochopit, že v Německu se hojně chodilo na tamní herecké hvězdy.

Horší je, že humor trapasů či jízlivostí se tu příliš brzy zvrtne ve vážné debaty. Příměr „moralistic­ká skupinová debata“, který v dialogu padne, přesně vystihuje tóninu filmu, dokonce by se dalo klidně mluvit o skupinové terapii, neboť veškerá odhalení směřují k očekávané pointě, že se vlastně mají vesměs rádi a bouřka jen vyčistí vzduch.

Kazatelský ráz

Ale vůbec nejvíc zamrzí doslovnost předělávky, včetně průpovídek typu „abychom nedopadli jako Barbie a Ken“nebo kritiky mobilů „ty mizerné krámy ničí naše životy“. Inspirace cizím nápadem může být obohacujíc­í, tady se však pouze opisuje, v podstatě jen překládá. O to více z německé verze ční kazatelský ráz melodramat­u, kde se sice mezilidské dusno zahušťuje, avšak smích prchá před plačtivost­í i korektnost­í všeobecnéh­o přiznání.

A když se přes vyždímané detaily s prstýnkem dostaví přilepená dohra, leckoho už na postavách zajímá jediné: jak to, že po tom, co všechno vypili, sedají za volant?

Téměř dokonalá tajemství

50%

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Kazatelské melodrama Skupina přátel se ve filmu rozhodne, že bude sdílet svá téměř dokonalá tajemství, bohužel je to trochu nuda.
Foto: Bontonfilm Kazatelské melodrama Skupina přátel se ve filmu rozhodne, že bude sdílet svá téměř dokonalá tajemství, bohužel je to trochu nuda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia