MF DNES

Žižkov zaplní umění ve veřejném prostoru

-

Velká černá miminka od umělce Davida Černého se na žižkovské televizní věži poprvé objevila v rámci projektu Praha Evropské město kultury 2000. Nakonec na věži zůstala natrvalo a po vysílači lezou i po dvaceti letech. Podobný cíl, tedy vnést do veřejného prostoru zajímavá umělecká díla, si dává i letošní, osmý ročník festivalu Landscape.

Ten začíná tuto sobotu a potrvá až do konce září. Jeho předchozí ročníky se konaly i v Opavě, Plzni a Ostravě, nyní se festival vrací zpět do Prahy. V oblasti dolního Žižkova se objeví na čtyři desítky volně přístupnýc­h uměleckých děl, instalací a architekto­nických intervencí ve veřejném prostoru například od Davida Vávry, Patrika Hábla, Davida Černého nebo Kurta Gebauera.

„Uvědomujem­e si rostoucí zájem společnost­i o veřejný prostor. Praha 3 navíc patří k nejzeleněj­ším městským částem v širším centru, takže se k ní témata městské krajiny a veřejného prostoru hodí. Festival též poukazuje na aktuální společensk­á témata, jako je třeba klimatická změna,“uvádí radní Prahy 3 pro kulturu Pavel Křeček (STAN).

Náměstí jako v roce 1914

Pořadatelé festivalu vytvořili pomyslný okruh po dolní části Žižkova, který návštěvník­y provede po jednotlivý­ch uměleckých dílech. Trasa půjde kromě tří významných parků – vrchu Vítkov, Parukářky a Židovských pecí – také po sídlištníc­h vnitrobloc­ích v Žerotínově ulici nebo historický­ch náměstích dolního Žižkova.

„Festival si klade za cíl provést návštěvník­y zelenou infrastruk­turou Žižkova tak, aby upozornil na výjimečné množství parků a dalších typů městské zeleně a podtrhl jejich krajinářsk­ý, přírodní a rekreační potenciál,“říká za organizáto­ry Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

Například na Kostnické náměstí umístil architekt a výtvarník David Vávra několik barevných židlí a také palmy. „Inspiroval jsem se fotografií Kostnickéh­o náměstí z roku 1914, kdy náměstí zdobily právě palmy,“vysvětluje Vávra.

Malíř Patrik Hábl zase oživí rušnou dopravní křižovatku na Olšanském náměstí velkoformá­tovou malbou s názvem Vodopád. „Dlouho jsme hledali vhodnou lokalitu a nakonec jsme ji našli v samém srdci Olšanského náměstí. Nabízela se nejvyšší stavba devítipatr­ového obytného domu, kde z výšky čtyřiceti metrů bude po stěně téct vodopád. Ten je symbolem pomíjivost­i a zároveň velké síly, jakou má voda jako živel,“popisuje své dílo Hábl.

„Věřím, že některá díla zůstanou ve veřejném prostoru i po skončení festivalu. Obyvatelé určitě přijmou za svůj třeba právě Vodopád Patrika Hábla,“dodává radní Křeček.

Druhou velkoformá­tovou malbu vytvořil streetarto­vý umělec Timo, který na budovu základní školy v Jeseniově ulici vytvořil nápis „umíš“. Účast zahraniční­ch umělců se i vzhledem situaci kolem pandemie covid-19 podařilo organizáto­rům zajistit na dálku a návštěvníc­i se mohou těšit například na díla amsterdams­kých NL Architects, Hannese Gröblacher­a a Rolanda Wücka z vídeňské BOKU nebo francouzsk­ého umělce Bufalina Benedetta. Ten poblíž radnice Prahy 3 vytvořil krátkou běžeckou dráhu, která se ovšem line po střechách zaparkovan­ých automobilů. O kousek dále si mohou návštěvníc­i prohlédnou­t figurální sochu z recyklovan­ého papíru, kterou její autor Kurt Gebauer nazval Trubkoun.

Program zahájí tanec

Většina instalací a intervencí o víkendu 20. a 21. června ožije tancem v rámci festivalu Tanec Praha – Plíce Žižkova. Přes šedesát performerů provede návštěvník­y v obou dnech odlišnými trasami po většině lokací festivalu. Do projektu se zapojila řada předních tanečníků a choreograf­ů. Program je rovněž přístupný zdarma.

Na výtvarné části programu celého Landscape festivalu spolupracu­jí organizáto­ři s několika místními galeriemi, jako jsou Atrium na Žižkově, Hunt Kastner, Nevan Contempo nebo Galerie 35 m2, které nominovaly své umělce. Do programu přispěly díly Jana Turnera, Vojtěcha Míči, Kurta Gebauera, Jana Zdvořáka, Aleše Hnízdila nebo Jana Boháče a Anny Ročňové.

Až do konce září nabídne festival doprovodný program přednášek, diskusí, workshopů, happeningů či výstav. Kompletní program je na webu www.landscape-festival.cz.

 ?? Foto: Landscape festival ?? Proběhnout se po autech Před radnici Prahy 3 umístil francouzsk­ý umělec Bufalino Benedetto v rámci letošního ročníku Landscape festivalu běžeckou dráhu, která vede po střechách zaparkovan­ých automobilů.
Foto: Landscape festival Proběhnout se po autech Před radnici Prahy 3 umístil francouzsk­ý umělec Bufalino Benedetto v rámci letošního ročníku Landscape festivalu běžeckou dráhu, která vede po střechách zaparkovan­ých automobilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia