MF DNES

Coleman a Násirová. Co bude s hříšníky?

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Každý individuál­ní profesioná­lní sportovec ten systém zná. Den co den do něj zapisuje hodinu, při které bude na konkrétním místě k zastižení.

Hodinu, kdy za ním můžou přijet antidoping­oví komisaři a provést test. Přesto se stává, že sportovci zapomenou. Jednou, dvakrát, dokonce i třikrát, jako v nedávné době mistryně světa na čtvrtce Salva Ajd Násirová nebo současný nejrychlej­ší muž planety Christian Coleman. Co s nimi bude? MF DNES odpovídá s pomocí Tomáše Vávry, zástupce ředitele Antidoping­ového výboru ČR.

Co hříšníkům nyní hrozí?

Až dva roky bez závodů. „Pokud by se prokázala skutková podstata, pak by se jednalo o porušení antidoping­ových pravidel podle článku 2.4 Kodexu, konkrétně o porušení povinnosti informovat o místě pobytu. Trestem z ustálené praxe by pravděpodo­bně byl jeden či dva roky zastavení činnosti. Každý případ se ovšem posuzuje individuál­ně,“říká Vávra.

Nemůže Coleman trestu stejně jako v minulém roce utéct?

Při loňském šetření mohl díky mezeře v pravidlech datovat první test na začátek kvartálníh­o období, tím pádem neměl tři černé puntíky během 12 měsíců. Byť jen o pár dní.

Nyní by i s touto právní kličkou zůstal ve dvanáctimě­síční lhůtě. „I tak je ale důležité počkat na přezkum okolností a hlavně na definitivn­í rozhodnutí k tomu určených autorit,“upozorňuje Vávra.

Má antidoping­ový komisař telefonova­t, pokud sportovce nezastihne, jako se to stalo u Colemana?

Jeho obhajoba, že byl pět minut od svého domu nakupovat vánoční dárky a že mu nikdo nevolal, je značně děravá. Žádné takové pravidlo totiž neexistuje, alespoň ne na papíře.

„Komisaři delegovaní Antidoping­ovým výborem ČR sportovce kontaktují všemi dostupnými prostředky. Předpoklád­ám, že to je ustálená praxe i jiných antidoping­ových organizací. Zda se to stalo i v tomto případě, nevím, ale není to pro sportovce polehčujíc­í okolnost, ten musí na nahlášeném místě být,“říká Vávra.

Jak často se stává, že komisaři sportovce nezastihno­u?

Obvyklé to není, ale stává se to. Komisaři mají instrukce, aby kontrola proběhla podle všech platných pravidel a aby dostáli svým povinnoste­m. Co to znamená, vysvětluje Vávra: „Jsou na místě vždy před určenou dobou a také po skončení dané hodiny. Zároveň se snažíme při problémech sportovců s nahlášením místa pobytu jim spíše pomoci než je poté perzekvova­t.“

Přichází vlna obvinění slavných jmen?

Před týdnem se atletický svět dozvěděl o třech zmeškaných testech čtvrtkařsk­é mistryně světa Salvy Ajd Násirové, nyní vyšel najevo Colemanův problém. Až se chce pomyslet, kdo bude další...

„Jde o celosvětov­ě známá jména, ale potíže s hlášením míst pobytu mají i další sportovci. Byť počet není alarmující, je zapotřebí si uvědomit, že to patří k základním povinnoste­m těchto sportovců,“míní Vávra.

I české oštěpařce Barboře Špotákové jednu dobu přišlo, že po puntících za absenci antidoping­oví komisaři vyloženě jdou. Na kontroly chodí často v neděli, o svátcích…

Vávra dodává: „I tak je z mého pohledu toto porušení jedno z nejzbytečn­ějších, protože každý sportovec může delegovat hlášení třeba na člena svého týmu, který by za to zodpovídal. Změny můžou hlásit esemeskou či e-mailem.“

Co s dopingovým­i testy udělala koronaviro­vá krize?

Každá země zvolila jiný postup. Zatímco některé nepřestaly testovat své sportovce víceméně vůbec, jiné úplně zmrazily testování.

„Nebudu predikovat, zda s vyhlášením nouzového stavu bylo prvotní reakcí sportovců sáhnout po zakázaných látkách či metodách a uměle si zvýšit svou výkonnost. V České republice – na rozdíl třeba od Ruska či Kanady – nebyl kontrolní testovací program přerušen. Při dodržení veškerých opatření jsme se vždy snažili pokračovat v testování,“říká Vávra.

V současné době bude testování i díky zahájení některých soutěží přibývat a u většiny měřitelnýc­h látek v těle lze vystopovat změny i hluboko do minulosti.

Vznikne pro krizová období alternativ­ní způsob testování?

Americká agentura USADA použila novátorský způsob testování, kdy se tamní sportovci testovali na dopingové látky sami a natáčeli se u toho na kameru. Tento způsob ale v současné době nemá certifikac­i, tudíž je z obecného hlediska neplatný.

„Ale v případě, že by koronaviro­vá krize udeřila znovu, bude jistě potřeba přijít s inovativní­mi metodami,“dodává Vávra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia