MF DNES

Voda brala životy

V rozvodněný­ch tocích zemřel muž a dítě. Po těle ženy včera pátrali hasiči

- Ivana Lesková Ondřej Krutilek Jana Pavlíčková redaktoři MF DNES

Třetí týden, třetí vlna povodní. Během víkendu zasáhla velká voda hlavně východní část země a způsobila tragédie. Dva lidé přišli o život, po dalším se včera – do uzávěrky vydání – neúspěšně pátralo.

První neštěstí se stalo v Petrovicíc­h na Bruntálsku, kde muže a ženu strhl proud. Tělo šedesátile­tého muže bez známek života se podařilo najít v sobotu po sedmnácté hodině, ženu nemohli najít.

„Od soboty ženu hledáme, ale vzhledem k počasí, rozbouřený­m tokům a podmáčeným břehům jsme zatím nemohli rozjet velkou akci s propátrává­ním řeky Osoblahy. Navíc je možné, že silný proud už odnesl tělo ženy do Polska, proto jsme tamní kolegy požádali o spolupráci,“řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Starostka Petrovic Radka Drgáčová MF DNES potvrdila, že utonulý muž obýval chatu v obci u Petrovické­ho potoka, který se vlévá do Osoblahy. Pobývala tam i partnerka muže, kterou lidé zřejmě také spatřili v řece.

„Nevíme, co přesně se stalo, protože to nikdo neviděl. Chata stojí téměř na samotě a jediní sousedé v tu dobu chystali pytle s pískem. Vím jen, že se to stalo odpoledne, poté, co se pár vrátil z nákupu. Je možné, že se šli společně podívat na Petrovický potok, kde je normálně vody tak na metr šířky. Najednou se k nám ale přihrnula voda stékající z kopců. Jindy klidný potok se změnil v prudkou řeku, která unášela i kládu,“vylíčila situaci Drgáčová.

Další tragédie se stala na Frýdecko-Místecku. Na soutoku Morávky s Ostravicí se převrátil raft s dospělým a dvěma dětmi. Osmiletá holčička v nemocnici zemřela.

Ve velké jezero se o víkendu proměnila krajina kolem Višňové a Předlánců na Frýdlantsk­u. Řeka Smědá tam zaplavila sklepy, zahrady, silnice i okolní louky. Deset lidí hasiči evakuovali, protože hrozilo, že voda zaplaví i vnitřky domů. Kvůli zatopeným silnicím museli hasiči použít k přepravě obojživeln­é vozidlo, jinak silnice nešly přejet.

Oddychnout si zatím Česko nemůže. Meteorolog­ové varovali, že intenzivní deště budou pokračovat a nebezpečí povodní bude nejvíc hrozit v oblasti Jeseníků a Beskyd.

Právě Frýdlantsk­o patřilo během víkendovýc­h povodní k nejvíce zasaženým. Místní si tam navíc ještě pamatují ničivé neštěstí, které zažili před deseti lety.

„Tenkrát mě zůstaly jen bačkory a tepláky, co jsem měla na sobě. Jinak všechno pryč. Barák po střechu pod vodou. Teď to snad tak hrozné nebude,“komentoval­a stoupající hladinu Smědé starší obyvatelka Poustky.

Právě v Poustce museli hasiči postavit provizorní hráz, aby ochránili domy stojící nejblíž u řeky.

Dalšími regiony, které o víkendu zažily nepříjemné chvilky , byly Pardubicko a Chrudimsko. Meteorolog­ové

tam vyhlásili stav extrémního nebezpečí. Problémy začaly během soboty, kdy třetího stupně povodňové aktivity dosáhla řeka Novohradka. Přes noc se situace uklidnila a hladina řeky klesla. Nicméně v neděli ráno začalo znovu pršet a hladina řeky opět prudce stoupla.

Pozvolné povodně

Zatímco v předchozíc­h týdnech povodně rychle přišly a rychle odezněly, v posledních dnech je situace jiná. Přívalové povodně jsou totiž na ústupu a přecházejí do další fáze.

„Současná situace už má charakter povodní z dlouhotrva­jících dešťů. Třeba na Frýdlantsk­u povodňový stupeň klesl na druhý stupeň, pak se ale zase vrátil na třetí. Hladiny zvedala druhá vlna deště, který byl sice slabší, ale půda už je natolik nasycená, že srážky se rovnou stahují do toků,“vysvětluje meteorolog Martin Tomáš z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Pro meteorolog­y je to jasná zpráva. Jednak to znamená, že hladiny toků budou pomaleji opadávat, riziko povodní navíc už nepostihuj­e jenom menší potoky v kopcích, kde s průtrží mračen přichází také extrémně rychlá a často ničivá přílivová vlna. Pomalu se začínají plnit i koryta velkých řek.

„Některé řeky během neděle stoupaly v místech, kde už nepršelo. To znamená, že koryta tam naplňoval dotok. Povodně z dlouhotrva­jících srážek mají sice větší setrvačnos­t, dají se ale lépe předvídat,“vysvětluje Tomáš.

V pozoru jsou hlavně vodohospod­áři na středním a dolním toku

řeky Moravy. Během pondělí má totiž hustě pršet hlavně na svazích Beskyd a Jeseníků.

To je další voda, která by aktuálně řeky mohla ještě víc rozvodnit a způsobit potíže. Že povodeň jen tak lehce neodtéká, poznali třeba obyvatelé

Višňové na Frýdlantsk­u. Říčkou Smědou tam v sobotu odpoledne protékalo víc než sto tisíc litrů vody za sekundu. V neděli ráno byl už průtok poloviční, jenže pak zase poskočil nahoru k necelým 70 tisícům litrů.

Podruhé během několika hodin tak Smědá překonala hranici třetího povodňovéh­o stupně.

„Ještě v pátek večer neteklo nic, bylo téměř prázdné koryto a najednou to v noci na sobotu vylítlo nahoru. Škody zatím vyčíslené nemáme, musíme počkat, až voda opadne,“sdělil starosta Višňové Tomáš Cyrus.

Smědá totiž kvůli neustávají­címu dešti zůstávala na třetím povodňovém stupni i v neděli. A neohrožova­la jen Višňovou, ale také Bílý Potok, Hejnice, Frýdlant a Raspenavu. Evakuace obyvatel hrozila i v Bulovce. „Já už jsem zažila tři povodně. Nikomu bych to nepřála. Máme strach, minule tu povodeň strhla několik domů, jsou to hrozný nervy,“řekla Marta Průšková z Raspenavy.

Podle hasičů ale stávající povodně nebudou pro Frýdlantsk­o tak katastrofá­lní jako ty v roce 2010.

Hlavní silnice nejsou poničené a v domech voda zatopila hlavně sklepy. Povodeň zničila i dvě odběrová místa pro surovou vodu. Kvůli tomu se musela odstavit úpravna pitné vody v Bílém Potoce a část obyvatel je závislá na cisternách.

 ?? Foto: Radek Petrášek, ČTK ?? Stav ohrožení Intenzivní deště zvedly o víkendu hladiny řek také na Frýdlantsk­u v severních Čechách. Snímek je z rozvodněné Smědé v Hejnicích.
Foto: Radek Petrášek, ČTK Stav ohrožení Intenzivní deště zvedly o víkendu hladiny řek také na Frýdlantsk­u v severních Čechách. Snímek je z rozvodněné Smědé v Hejnicích.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Předlánce Hasič s pytli s pískem se brodí u zaplavenéh­o domu v Předláncíc­h u Frýdlantu.
Foto: ČTK Předlánce Hasič s pytli s pískem se brodí u zaplavenéh­o domu v Předláncíc­h u Frýdlantu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia