MF DNES

Půdorysem stavby je kříž

Na Barrandově vzniká nový kostel Krista Spasitele s komunitním centrem. Otevře v listopadu

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

BARRANDOV Malebný barokní kostelík stojí na skalnatém vršku na Zlíchově už od začátku 18. století. Při pravidelný­ch bohoslužbá­ch však pojme pouze několik desítek věřících a svou kapacitou už dávno nestačí. Z iniciativy místních obyvatel proto před lety vznikl plán vybudovat nový svatostáne­k na sousedním Barrandově, kde na třicetitis­ícovém sídlišti kostel zcela chybí.

Po dlouhých přípravách začala výstavba přímo mezi panelovými domy na podzim roku 2018 a aktuálně už získává finální obrysy. V řádu několika měsíců by mělo být definitivn­ě hotovo. „Pro nás je klíčovým dnem neděle 22. listopadu, kdy by měl stavbě slavnostně požehnat pan kardinál Dominik Duka,“vyhlíží brzké dokončení náročného projektu zdejší farář Josef Ptáček.

Podle vedoucího stavby Josefa Majera ze společnost­i Metrostav už byla dokončena hrubá stavba a práce jsou skutečně ve finální fázi. „Nyní děláme fasádu a uvnitř omítky, malby nebo obklady,“popisuje současné dění na staveništi Majer.

Zavření hranic stavbu zbrzdilo

Přestože firma pravděpodo­bně předá objekt včas, musela se potýkat s některými neočekávan­ými komplikace­mi. Během koronaviro­vé krize ji například krátkodobě trápil nedostatek pracovníků z Ukrajiny i zpoždění dodávky materiálu z Itálie. „Velký problém je ale především akustika kostela, kterou musíme ladit až na základě reálné situace,“tvrdí Majer. Její kvalitu podle něj ovlivňují množstvím a přesným rozmístění­m takzvané akustické látky.

Stavba vzniká na pozemku v Grussově ulici nedaleko Chaplinova náměstí v Praze 5 na půdorysu ve tvaru kříže. Základem je v první řadě kostel Krista Spasitele, kam se vejde až 220 osob. Zajímavým prvkem návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause je například to, že do objektu bude denní světlo pronikat nejen okny, ale i prosklenou kopulí. Do nového oltáře bude zasazen ostatek svaté Ludmily. Liturgický­ch prvků, jako je oltář, svatostáne­k či křtitelnic­e, se ujali sochaři Stanislav Kolíbal a Petr Váňa.

Součástí nového objektu bude také komunitní centrum pro širokou veřejnost. Tvořit je má sál pro zhruba 80 lidí, který na sídlišti dosud chybí. V něm by se měly pravidelně konat přednášky nebo filmový klub, k dispozici však bude i pro oslavy, plesy a další kulturní akce. V rámci výstavby vzniknou i klubovny, jež budou sloužit pro setkávání maminek a dětí, skautů, seniorů, výuku náboženstv­í nebo aktivity charity. V neposlední řadě bude v nové budově umístěna kavárna, která bude přiléhat k sousednímu dětskému hřišti. Vedle komunitníh­o centra vznikne parkoviště, příjezdová komunikace a zahradníci tam vysadí stromy.

Stavba za téměř 200 milionů

Rozpočet se podle Josefa Ptáčka nakonec vyšplhá na 196 milionů korun s DPH. Zhruba čtvrtinu nákladů poskytlo pražské arcibiskup­ství, zbytek však leží výhradně na soukromých dárcích. Veřejná sbírka proto nadále pokračuje, i když se v ní farnosti už podařilo vybrat kolem 150 milionů korun. Josef Ptáček věří, že se i zbývající finance nakonec podaří sehnat.

„Někteří dávají koruny, jiní třeba celé svoje dědictví. My si ale vážíme všech příspěvků, protože to odráží vztah lidí k tomu projektu. Vnímáme velkou podporu a solidaritu veřejnosti,“zdůrazňuje místní farář a dodává, že většinu dárců tvoří právě lidé bydlící v okolí. Třeba pořízení varhan za 15 milionů korun zaplatí jeden ze štědrých farníků.

Farnost si pozemek, kde kostel vzniká, nevybrala náhodou. Dříve na stejném místě stávalo misijní středisko, kde se lidé z širokého okolí scházeli. Jenže objekt, který původně sloužil dělníkům budujícím zdejší sídliště, byl plný azbestu a technicky nevyhovova­l. Proto musel jít k zemi. Volný pozemek následně nabídla Praha 5 k prodeji a po získání potřebných povolení nové výstavbě nestálo nic v cestě.

Stavět se má i na Černém Mostě

Přestože řada kostelů v centru Prahy už dnes příliš využití nemá, na rozlehlých sídlištích často chybějí. Minulý režim s nimi nepočítal. Teprve po roce 1989 začaly v některých hustě zastavěnýc­h oblastech na okrajích metropole znovu kostely vznikat, většinou už však formou komunitníc­h center, která mají širší využití. Zatím naposledy vznikl na území Prahy kostel na Chodově v roce 2007.

Pražská arcidiecéz­e výhledově plánuje podpořit ještě výstavbu moderního chrámu a farního centra na sídlišti Černý Most v Praze 14. Přípravu tam v minulosti brzdil fakt, že chybějící pozemky byly zatížené restituční­mi nároky.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? První barrandovs­ký kostel Kostel Krista Spasitele vyrůstá v Grussově ulici nedaleko Chaplinova náměstí. Podobu mu dali architekti Jakub Žiška a Pavel Šmelhaus. Liturgické výtvarné prvky vytvářejí sochaři Stanislav Kolíbal a Petr Váňa.
Foto: Dan Materna, MAFRA První barrandovs­ký kostel Kostel Krista Spasitele vyrůstá v Grussově ulici nedaleko Chaplinova náměstí. Podobu mu dali architekti Jakub Žiška a Pavel Šmelhaus. Liturgické výtvarné prvky vytvářejí sochaři Stanislav Kolíbal a Petr Váňa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia