MF DNES

Žádné fotky dětí a mazlíků. Důležitá je disciplína

-

Celé týmy se do nově zrekonstru­ovaných kanceláří centrály společnost­i T-Mobil v pražských Roztylech už nevejdou. „Ve větší míře jsme tam zavedli sdílená pracovní místa, nebo jinak řečeno hot desking, počátkem tohoto roku, kdy do toho režimu přešla Komerční divize,“říká manažerka firemní komunikace Martina Kemrová.

Na jakých pozicích hot desking uplatňujet­e?

Od pozic specialist­ů po manažerská místa a postupně se přidávají další.

Je nutné na tento způsob práce nějak dopředu lidi připravit?

Všichni v týmu si musí zvyknout na to, že pracují v openspacec­h, na různých místech, a že část pracovní doby pracují z domova. Aby systém sdílených pracovních míst fungoval, je nutné myslet i na to, že některá jednání či typy komunikace vyžadují soukromí či větší míru soustředěn­í, zaměstnava­tel musí počítat i se zřízením soukromých zón a dostatečný­m počtem zasedacích místností.

Mění se i vztah vedoucích a podřízenýc­h?

Nadřízení si musí zvyknout na to, že nemají podřízené stále na očích, a přestat je hodnotit podle počtu odsezených hodin. Také je potřeba plánovat společná setkání týmu a nespoléhat se na to, že se lidé budou přirozeně setkávat v práci a sdílet informace. Podřízení pak nesou plnou zodpovědno­st za to, že i mimo kancelář budou schopní splnit pracovní povinnosti. V každém případě hraje velkou roli vzájemná důvěra.

Co je ještě důležité?

U sdílených míst je nutná disciplína – nemáte stabilní místo, takže pracovní pomůcky musíte na konci pracovní doby sklízet do určené poličky nebo skříně. Tedy žádné fotografie dětí, mazlíků a nástěnka s pohlednice­mi z dovolených.

Co se stane, když v jeden den do práce přijde více lidí, než máte pracovních stolů?

Pokud by se stalo, že zaměstnane­c dorazí později a zjistí, že „nemá stůl“, může pracovat v některé z odpočinkov­ých zón, kterých máme opravdu velké množství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia