MF DNES

„Pomoc dostal každý žák“

-

Jana Hirková, ředitelka ZŠ a MŠ Hovorčovic­e, považuje uplynulé školní pololetí za unikátní zkušenost.

Co vám online výuka přinesla?

Vnímám tuto dobu z hlediska školství z mnoha stran jako pozitivní. Uvedu příklad. Naše škola v září vstoupila do projektu O2 Chytrá škola, který se zaměřuje na rozvoj počítačové gramotnost­i pro učitele i žáky. Jsem přesvědčen­a, že pokud bychom tento projekt absolvoval­i, tak by získané dovednosti nadále využívalo zhruba 40 procent zúčastněný­ch. Teď jsme museli do dané situace naskočit všichni – pedagogové za 14 dní a žáci v průběhu tří týdnů.

Podařilo se vám zapojit skutečně všechny?

Zpočátku jsme improvizov­ali a já obdivuji rodiče s více dětmi na prvním stupni, že to zvládli. Zároveň doufám, že měli rodiče možnost nahlédnout do učitelské profese a do způsobu naší práce. Mohli tak daleko lépe poznat, jak na tom jejich dítě je a kde případně potřebuje více podpořit.

Takže vám žádné dítě nezůstalo „za dveřmi“?

Myslím, že ne. Řešili jsme čtyři žáky, kteří neměli k dispozici potřebnou techniku a připojení k internetu. Těmto rodinám jsme potřebné vybavení zapůjčili a s kolegou jsme jim u nich doma vše potřebné zapojili a nainstalov­ali.

Jak výuka probíhala?

Výuku jsme rozdělili na dobrovolné a povinné úkoly. Výběr jsme ponechali zčásti na dětech. Byly takové, které udělaly jen to, co musely, ale více bylo těch, které si vybraly úkoly i z dobrovolné části. Snažíme se, aby žáci pochopili, že by jim neprobrané učivo v budoucnu chybělo a že nebudou mít v novém školním roce na čem stavět.

Jaké programy jste používali?

Standardně používáme systém Škola online, což je platforma pro zadání úkolů, virtuální třídní kniha a virtuální žákovská knížka. Má omezenou paměťovou kapacitu a nelze do ní vkládat větší soubory, jako jsou videa. Proto jsme se poměrně rychle sjednotili na Microsoft Office Teams. Nejprve jsme založili skupiny pro třídy druhého stupně, pak pro první stupeň a dnes máme i tým družiny, mateřské školy, poradenské pracoviště, vedení školy apod. (brl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia