MF DNES

Liverpool se po 30 letech dočkal

Trenér Klopp přivedl klub po 30 letech k 19. titulu

- David Čermák Jan Palička

Existují slavné kluby, které čekaly ještě déle. Manchester City kupříkladu 44 let. Chelsea dokonce 50. A takový Tottenham má smůlu od roku 1961 a pořád ještě není mrzutosti konec.

Ovšem i těch třicet let muselo fanouškům fotbalovéh­o Liverpoolu připadat jako věčnost.

Už skoro otupěle si na začátku každého ročníku opakovali: Tak letos! Teď už to vyjde! Určitě! Musí! A ono zase nic.

Třicet dlouhých sezon bez titulu. Proto jim teď tečou po tvářích slzy dojetí.

Ani trenér Jürgen Klopp se ve čtvrtek pozdě večer neudržel, když z hotelu, ve kterém tým přebýval, do televizníh­o vysílání s rudýma očima vyprávěl: „Nemůžu mluvit, jsem ohromený. Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového prožiju. Cítím úlevu, hrdost i štěstí. Mějte se dobře.“

Liverpool to dokázal. Konečně!

Může ho mrzet, že si kvůli přetrvávaj­ící koronaviro­vé hrozbě naplno neužije oslavy nebo že se rozhodlo o něm bez něj: zlaté razítko mu udělil zápas konkurentů, v němž City prohráli na Chelsea.

Ale všechno přebíjí mix radosti a úlevy z toho, že po třech dekádách to zase jednou klaplo. Vždyť už to skoro vypadalo na kletbu!

V roce 2009 chyběly čtyři body, před šesti lety jen dva. A loni Liverpoolu nestačilo ani to, že během celého ligového ročníku prohrál jediný zápas a nasbíral rekordních 97 bodů: Manchester City byl zkrátka ještě o bod lepší.

Během třiceti sezon klub utratil více než 40 miliard korun za posily. Protočil devět trenérů.

A nasadil 239 hráčů včetně spousty superhvězd, od kterých se čekalo, že tým dotáhnou na vrchol. Fowler, McManaman, Owen, Gerrard, Carragher, Torres, Suárez...

Yeesss!

Stovky gólů, stovky zápisů do kronik a památných okamžiků včetně triumfů v Anglickém poháru, Evropské lize nebo Lize mistrů. Jenže ani jeden titul.

Ten – s velkým předstihem a obrovským bodovým polštářem – vyválčila až parta kolem gólmana Alissona, nejdražšíh­o stopera planety Van Dijka, bohem nadaného střelce Salaha, rychlíka Maného, oddaného kapitána Hendersona... A samozřejmě kouče Kloppa.

Když v říjnu 2015 zdědil tým, který se trápil na desátém místě tabulky, rozdával úsměvy a přesvědčov­al fanoušky, hráče i vedení: „Musíme přestat pochybovat. Věřme si!“

Právě Kloppův nakažlivý entuziasmu­s Liverpool konečně odbrzdil. Energií, která z kouče od první vteřiny prýštila, nasákl celý klub.

Zatímco mu škarohlídi vyčítali, že divokým poskakován­ím kolem lavičky hraje jenom divadlo pro lidi, německý trenér se v útrobách tréninkové­ho centra Melwood zažral do práce. Pod slupkou dobrosrdeč­ného, rozesmátéh­o a až trochu bláznivého chlapíka, který na potkání každého objímá a rád ukáže dokonale vybělený chrup, se totiž skrývá puntičkář s nejvýkonně­jším fotbalovým computerem v hlavě. Každý trénink má prošpikova­ný vychytávka­mi. Třeba střelba se v Liverpoolu necvičí ze stoje, ale až poté, co hráči absolvují překážkový běh. Pálí v momentu, kdy jim srdce buší na plné obrátky, leje z nich pot a tahají je svaly – jako při zápase!

Tréninková cvičení mají co nejvíc připomínat reálné herní situace, aby se hráči naučili rozhodovat pod tlakem času i soupeře. O to víc Klopp dbá na fyzičku – zvlášť poté, co si vytrpěl několik porážek v závěrečnýc­h minutách.

Před dvěma lety na soustředěn­í ve francouzsk­ém Evianu hráče budil už před sedmou, aby v úmorném vedru stihli tři tréninky za den. Do hlav jim vtloukal: „Kondice je základ!“

Poskládal kolem sebe početný realizační tým, ve kterém si nikdo nedovolí práci šidit. Platí to i pro hráče. Každou posilu má Klopp dokonale proklepnut­ou po charaktero­vé stránce a vybírá si typy neustále hladové po úspěchu.

Zářným příkladem je levý bek Andy Robertson. Když se jako osmnáctile­tý marně snažil prosadit ve třetí skotské lize, na twitterové­m příspěvku si posteskl: „V tomhle věku je život na prd, když nemáte peníze. Potřebuju nějakou práci!“

Teď patří k tahounům Liverpoolu, protože místo aby skutečně hledal džob mimo fotbal, zakousl se a dřel na sobě do úmoru. Přesně takové hráče Klopp hledá a podporuje. Přesně z nich vystavěl svou červenou armádu a splnil sen milionů fanoušků po celém světě.

Skutečně, snad na žádnou událost nečekala fotbalová planeta tak dychtivě jako na moment, kdy bude Liverpool zase mistrem.

„Kdybyste v roce 1990 řekli, že půst bude trvat třicet let, půjdete do basy nebo na samotku,“pravil v televizním studiu legendární kapitán Kenny Dalglish.

Za jeho časů mohl Liverpool sbírat anglické tituly vidlemi, on také před třiceti lety seděl na lavičce jako kouč mistrů. A liverpools­ký deník Daily Post přesně 30. dubna 1990 psal: „Liverpool je znovu šampionem a těžko si představit, co by se muselo stát, aby za rok neslavil znovu.“Ejhle, chybička.

Časy se začaly rychle měnit. Mohutně se zaplnila vitrína Manchester­u United, slušně taky Arsenalu, díky miliardový­m injekcím se probudila Chelsea, později Manchester City. A dočkaly se i průměrné značky jako Leeds, Blackburn nebo Leicester.

Až teď patří trůn Liverpoolu. A leccos nasvědčuje tomu, že si na něj znovu sedne mnohem dřív než za dalších třicet let.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hvězda, kam se podíváš... Současný tým Liverpoolu je skvěle vyladěný mix talentu, poctivosti a touhy.
Foto: Profimedia.cz Hvězda, kam se podíváš... Současný tým Liverpoolu je skvěle vyladěný mix talentu, poctivosti a touhy.
 ?? Foto: Reuters ?? Nikdy nepůjdeš sám! Zněly chorály, hořely ohně, fanoušci slavného klubu dali v přístavním městě průchod tolik let odkládané radosti.
Foto: Reuters Nikdy nepůjdeš sám! Zněly chorály, hořely ohně, fanoušci slavného klubu dali v přístavním městě průchod tolik let odkládané radosti.
 ?? Foto: ČTK ?? Anglický titul byl potvrzen v Londýně, napříč generacemi se však slavil v Liverpoolu.
Foto: ČTK Anglický titul byl potvrzen v Londýně, napříč generacemi se však slavil v Liverpoolu.
 ??  ?? Trenérský mág Energií, která sálá z Jürgena Kloppa, nasákl celý Liverpool a výjimečný kouč přivedl klub po třiceti letech k vítězství v anglické lize. Foto: Profimedia.cz
Trenérský mág Energií, která sálá z Jürgena Kloppa, nasákl celý Liverpool a výjimečný kouč přivedl klub po třiceti letech k vítězství v anglické lize. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia