MF DNES

Když se z thajského města stane „planeta opic“

Starobylé Lopburi terorizují „gangy“přemnožený­ch agresivníc­h makaků. Úřady zahájily sterilizač­ní program

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vthajském Lopburi si na opičky vždycky potrpěli. Léta tu pořádají turisty hojně navštěvova­ný „opičí festival“, během něhož lidé přichystaj­í stovkám makaků přímo rajské hody.

V posledních měsících však dva soupeřící „gangy“makaků – přespolní chrámové opice a ty místní, „městské“– přerůstají obyvatelům přes hlavu. Už to nejsou ty roztomilé opičky, které se tak dojemně starají o svá mláďata, ale agresivní zvířata, jež vám v nestřežené­m okamžiku mohou skočit na krk a při troše smůly – to když vás popadnou za vlasy – člověka i skalpovat.

Lopburi se proměnilo na „planetu opic“, kde makakové pomalu přebírají vládu. Zvířata se totiž přemnožila a jednotlivé tlupy mezi sebou v ulicích nelítostně bojují. Ve starobylém thajském městě tak vznikly skutečné „no-go“zóny, kam se lidé téměř bojí vkročit. Obyvatelé se doma barikádují, protože mají strach, že k nim opice vtrhnou. Terasy a balkony mají překryty ochrannými sítěmi. Jiní rozmísťují na svých pozemcích vycpané tygří a krokodýlí figuríny, aby opice odradili, zvláště v okolí opuštěného kina, které se stalo jakýmsi „hlavním stanem“makaků.

Na vině je nepřímo i virus

„Vidíte, my žijeme v klecích,“ukazovala místní obyvatelka Kuldžira Taechawatt­anawaová na svou pečlivě zakrytou terasu, „a opice se prohánějí venku.“Nad městem se vznáší zvláštní nepříjemný odér – jde o opičí výkaly, které se válejí všude a silně zapáchají zvláště po dešti. Armádu nebojácnýc­h primátů ve městě dlouho tolerovali – i proto, že přitahoval­a hordy turistů s jejich penězi. Návštěvníc­i, kteří opice krmili banány a jinými laskominam­i, však nyní kvůli koronaviru prakticky zmizeli a zvířata mají často hlad. To podle místních vyvolalo nečekané změny v jejich chování.

Nedávno vstoupily do města tlupy opic z nedalekého chrámového komplexu Phra Prang Sam Yot a pustily se s místními do lítých bojů o jídlo. „Před pár dny se divoce popraly přímo v centru o poloprázdn­ý kelímek s jogurtem,“popisoval v místním tisku jeden obyvatel. „Doprava stála nějakých deset minut. Něco takového jsem tady neviděl mnoho let,“dodal.

Kvůli banánu opice úplně šílely

Později téhož dne přichystal­i místní pro opice v chrámu menší hostinu, takže „gang“se načas rozptýlil.

Místní prodavačka Sasaluk Rattanacha­iová zachytila na svůj mobil scénu, jaká se mohla klidně objevit ve filmu Zrození planety opic. Podle ní se makakové porvali kvůli jedinému banánu. „Zdálo se mi, že vidím rvačku divokých psů. Opice úplně šílely kvůli jednomu kousku jídla. Nikdy dřív jsem je neviděla tahle agresivní, musely mít skutečný hlad,“uvedla žena.

Těžko říci, kolik opic v Lopburi vlastně žije. Odhady se různí, nejčastěji se uvádí 4 000 v samotném městě, dalších 7 000 pak v okolí. Zpravidla jsou neškodné. Jen některé rády koušou a kradou – zvláště když spatří někoho s jídlem.

Teď však „opičí války“přestává město zvládat, vzájemné soužití se stává nesnesitel­ným. Úřady proto spustily sterilizač­ní program. Zdravotníc­i zvířata nalákají do klece s ovocem, převezou je na speciální veterinárn­í kliniky, kde je podrobí kastraci. Už takto sterilizov­ali několik stovek makaků, ale nikdo v tuto chvíli netuší, zda to bude stačit. Zatím se prý neuvažuje o obnově jiného programu, který vznikl už v roce 2014: tehdy začaly úřady cvičit z gibbonů a dalších větších opic jakési opičí policisty, kteří by dokázali zakročit proti zlobivým makakům. Moc se to neujalo – „policisté“se prý často přidávali k těm, které měli umravnit.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přemnožili se Makakové v Lopburi vyhlížejí kořist.
Foto: Profimedia.cz Přemnožili se Makakové v Lopburi vyhlížejí kořist.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia