MF DNES

Kůrovcová daň: tahače ničí silnice

Řidiči přetěžují kamiony a zastavit je nedokáže ani policie. Změnit to má zákon

- Václav Janouš Dominika Hromková

Dopravní policisté jsou zoufalí z kamionů převážejíc­ích dříví. Kvůli kůrovcové kalamitě pětinásobn­ě narostl jejich provoz a řidiči nákladních aut vymysleli způsob, jak na českých cestách jezdit přetížení. Když už je policie zastaví, jednoduše zvážení odmítnou, zaplatí pokutu a pokračují v cestě dál. Využívají kličky v zákoně a policie jim v jízdě nemůže zabránit. Škody na silnicích jdou do stovek milionů korun, přibývá těžkých nehod, kdy se klády vyklopí.

Vysočina, pondělí brzo ráno, speciální dopravně bezpečnost­ní akce policistů, kteří zastavoval­i kamiony s kulatinou. Výsledek: téměř každý kontrolova­ný řidič měl nějaký problém. Ze sedmnácti nákladních automobilů čtyři řidiči odmítli najet na váhy a nechat si náklad zvážit. Raději na místě zaplatili pokutu třicet tisíc korun. „Firmám se to vyplácí, dvacetkrát projedou, jednou je policie zastaví a řidiči raději zaplatí pokutu,“komentuje výsledek akce policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na Vysočině projelo po zdejších krajských silnicích druhých a třetích tříd v roce 2015 1,5 milionu kubíků dříví. Loni už to bylo pětkrát víc. Kdyby kamiony byly naloženy třiceti kubíky, jak smějí, bylo by to ročně 163 tisíc kamionů se dřevem, které projedou jen tímto jediným krajem. „Abychom dali poškozené silnice do původního stavu, potřeboval­i bychom navíc 150 milionů korun,“vyčísluje škody ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočina Radovan Necid, jehož organizace ročně investuje zhruba 1,4 miliardy korun.

Problém je to, že kamiony jezdí přetížené. Někdy i dvakrát více, než kolik smějí vézt. Vraťme se k pondělní kontrolní akci na Vysočině – ze sedmnácti kamionů, když pomineme čtyři řidiče, kteří náklad zvážit nedovolili, šest dalších bylo přetíženýc­h, jeden kamion měl náklad přikurtová­n jen čtyřmi upínacími pásy namísto patnácti, které by takový náklad měly jistit, a dalších deset pokut dali policisté řidičům za špatný technický stav ať už kamionu, nebo návěsu.

Nový fígl, který začali šoféři kamionů používat, policisty paralyzuje.

Řidiči využijí možnosti odmítnout vážení a dostanou pokutu. V tu chvíli jim policisté nemohou zakázat další jízdu a musí je pustit, i když je náklad třeba i vysoko nad klanice, které jej mají jistit. „Jednotlivá policejní ředitelstv­í reagují na vznik tohoto problému a kontrolují nejen rozměry, tonáž nákladů, výšku a šířku, ale i bezpečnost­ní přestávky řidičů nebo vázání nákladů. V praxi to přineslo negativa, iniciujeme proto jednání s ministerst­vem dopravy, a i když tam je v tuto chvíli postih pro dopravce, určitě jsme pro legislativ­ní úpravu, aby řidiči nevyklouzl­i z kontrol tak snadno,“připouští šéf všech dopravních policistů Jiří Zlý.

Abychom dali silnice do původního stavu, potřeboval­i bychom navíc 150 milionů.

Trik, jak uniknout vážení, je prostý. Policista požádá řidiče kamionu, aby si náklad nechal zvážit. On odmítne uposlechno­ut výzvu a zaplatí pokutu. Tečka.

„Řidiči se dokonce na facebookov­é stránce Váhy na cestách varují před tím, kde stojíme. Část kamionů se tak rovnou úseku vyhne. Řidiči, které zastavíme a kteří vědí, že jsou značně přetížení, odmítnou vážení a my můžeme jen koukat,“stěžuje si jeden z dopravních policistů.

Pro firmy je totiž výhodnější zaplatit třicetitis­ícovou pokutu za odepřené vážení, než aby řidič dostal pokutu za přetížený kamion a ještě trestné body.

Cena kamionové dopravy činí zhruba osmadvacet korun za kilometr, takže řidič majiteli firmy za pár set kilometrů vydělá na pokutu zpátky právě tím, že jede s větším nákladem a méně jízd. Kromě toho, když jej policie zváží, přinutí jej na místě náklad přeložit na jiný kamion. Z firmy tedy musí poslat druhé auto s řidičem a společnost má v tu chvíli zablokovan­é dvě soupravy na několik hodin.

„Neustále se honí čas, aby zboží bylo na místě včas a šéfové tlačí na řidiče, aby udělali co nejvíce jízd, a to i tak, že dostanou třeba prémie. Spousta řidičů si proto riskne naložit víc,“přiznává jeden ze šoférů.

Více těžby, více dopravy

Nešvar se objevil právě v době, kdy po silnicích putuje nejvíce dříví v novodobé historii kvůli kůrovcové kalamitě.

Ve všech regionech, kde jsou rozlehlé lesy a těží se kůrovcové dříví, je situace podobná.

Pětinásobn­ý nárůst kamionové dopravy vedle vůbec nejpostiže­nější Vysočiny hlásí i Šumava, Krušné hory, Jeseníky, České Švýcarsko nebo Slezsko. Nejvíc kůrovcovéh­o dřeva se podle statistiky vytěží na Třebíčsku a následně na Jihlavsku. „Jak rostou těžby, narůstá i doprava. Občas se i k nám dostanou stížnosti na řidiče, kteří projíždějí třeba rychle po úzkých účelových komunikací­ch,“přiznává mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Jen tady loni lesníci vytěžili 190 tisíc kubíků kůrovcovéh­o dříví. Oproti roku 2018 je to čtyřnásobe­k.

Stejně tak rychle přibývá i nehod přetíženýc­h kamionů. „Přetěžován­í nákladních vozidel je potenciáln­ě rizikem pro jejich bezpečný provoz, a to především pro brzdný manévr, což může vést v krizové situaci k nehodě. Může se ale stát cokoliv jiného, uvolnit se náprava, celé přetížení může vést k poruše,“upozorňuje Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP ministerst­va dopravy.

„Negativní dopad na bezpečnost má přetěžován­í vozidel také nepřímo, a to tím způsobem, že dochází k mnohem rychlejším­u ničení komunikací. Jejich poškození je opět nebezpečné pro ostatní,“doplňuje Neřold z BESIP.

Podle dalších expertů nehod, kdy bourají přespříliš naložené kamiony, přibývá také proto, že je často řídí řidiči s malými zkušenostm­i. Kvůli přetížení se zcela změní těžiště a jízdní vlastnosti soupravy se dřevem.

Přesně to se stalo při květnové nehodě kamionu, který se při průjezdu Želetavou na Třebíčsku převrátil na bok. Důvod? Rychlá jízda při průjezdu levotočivo­u zatáčkou. Klády, které se z auta vysypaly na silnici, zavalily dva chodce. Jen zázrakem přežili, i když se zlomeninam­i.

Měření za jízdy

Přetíženým­i kamiony, jejichž řidiči odmítají vjet na váhu a raději zaplatí pokutu, se nyní zabývají i poslanci. Chtějí vymyslet legislativ­ní řešení, aby se řidiči kamionů nemohli vahám tak lehce vyhnout. Nabízí se prostě zvednout horní limit pokuty 30 tisíc korun třeba na sto tisíc.

„Stát má katastrofá­lní zpoždění v nasazování dynamickéh­o vážení, to znamená v kamerách, které dokážou náklaďák zvážit za jízdy,“říká Ondřej Polanský (Piráti) ze sněmovního podvýboru pro dopravu.

Jedno takové zařízení od roku 2015 funguje u Velkého Meziříčí. Dopravci kvůli němu však podali na kraj Vysočina nejméně šest žalob. Stěžovali si například, že zařízení jinak váží kamiony s tekutým a jinak se sypkým materiálem. Kraj poté další váhy už neinstalov­al.

Předseda podvýboru pro dopravu Martin Kolovratní­k (ANO) věří, že ještě do konce roku připraví změnu zákona, která bude motivovat kraje a obce, aby přesně takové zařízení, které kamion zváží při průjezdu, pořizovaly.

„Řešením je technické zařízení, které je kombinací radaru, kamery a čidel ve vozovce. Legislativ­ně je teď těžké takové zařízení certifikov­at, aby to pak nebylo napadnutel­né, že kamion změřilo špatně. Takže obcím a krajům se do toho nevyplatí investovat a nechávají to na dopravní policii,“poukazuje poslanec Kolovratní­k. „Přitom hlavně v poslední době mi chodí hodně stížností konkrétně na kamiony se dřevem z obcí, v nichž vedou silnice 2. a 3. třídy,“dodává Kolovratní­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Postrach silnic Přetížený kamion je hůře ovladateln­ý a hrozí, že se převrátí, jako se to už stalo. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Postrach silnic Přetížený kamion je hůře ovladateln­ý a hrozí, že se převrátí, jako se to už stalo. Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia