MF DNES

Johnson skončí? „Nesmysl“

Britský premiér se po těžkém onemocnění covidem-19 zřejmě ještě zcela nezotavil

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Pokud zraněný kůň začne znovu běhat dřív, než je zcela v pořádku, nikdy se zcela nezotaví.“Těmito kryptickým­i slovy popsal zdravotní stav britského premiéra Borise Johnsona tchán jeho hlavního poradce Dominica Cummingse. Podle něj kvůli přetrvávaj­ícím zdravotním problémům Johnson za půl roku hodlá jako předseda vlády rezignovat. Johnson to ovšem rezolutně popřel.

Je to sice zpráva ve stylu jedna paní povídala, přesto ji vzápětí zveřejnil vlivný list The Times. Johnson letos v dubnu prodělal těžkou formu nákazy koronavire­m SARS-CoV-2 a pět dní strávil v ohrožení života na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici svatého Tomáše. I půl roku poté je proto jeho zdravotní stav předmětem otázek.

„Je to absolutní nesmysl. Cítím se naprosto zdráv,“řekl Johnson s tím, že se mu podařilo zhubnout téměř deset kilogramů. Přesto v minulých měsících průběh nemoci v rozhovorec­h popisoval jako vážný. Známé jsou jeho výroky, že spotřebova­l „litry a litry kyslíku“, nebo že narychlo probíhaly přípravy pro případ, že by nemoci podlehl. „Nebudu

zapírat, bylo to vážné. Nebyl jsem v dobré kondici a vznikal rozsáhlý plán pro případ mého úmrtí,“řekl Johnson v květnu listu The Sun. Přestože se premiér rád nechává fotit, jak běhá, jezdí na kole, nebo dělá doma kliky, i v dalších měsících se objevovaly zprávy o tom, že po prodělané nemoci ještě zřejmě není zcela v pořádku.

Komplikace souvisí i s obezitou

Přetrvávaj­ící komplikace po nákaze novým koronavire­m nejsou ojedinělé. Stále častěji lékaři popisují případy pacientů, kteří se po prodělané nemoci covid-19 a následných testech, které jsou již negativní, pořád necítí dobře. Dlouhodobě u nich přetrvávaj­í symptomy, jako je chronická únava, bolesti hlavy a závratě, stejně jako poruchy vnímání a problémy oběhového systému.

„Ve srovnání s běžnými viry, které napadají dýchací cesty, jsou některé projevy nákazy tímto koronavire­m stále poměrně nejasné,“domnívá se odborník na covid-19 Gregory Poland z americké Mayo Clinic. Dosavadní znalosti o průběhu nemoci podle něj naznačují, že zdaleka nejde jen o onemocnění dýchacích cest, ale o komplexní nákazu, která ovlivňuje i nervový a oběhový systém. Virus také zřejmě působí vážné škody na buněčné úrovni.

Dlouhodobé problémy přitom mohou postihnout i ty pacienty, u nichž se nákaza projevila jen mírně a bez vážných komplikací, a v některých případech i ty, kteří nemoc prodělali zcela bez příznaků. Ke komplikací­m pak přispívají také dosavadní zdravotní problémy a civilizačn­í choroby, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu a obezita. Právě poslední jmenovaný faktor podle nedávné studie Univerzity v Severní Karolíně zvyšuje pravděpodo­bnost těžkého průběhu nemoci téměř o polovinu: obézní lidé mají podle vědců o 48 procent vyšší riziko, že na covid-19 zemřou. A o 74 procent je pravděpodo­bnější, že skončí s komplikace­mi na jednotce intenzivní péče. I proto už některé vlády včetně té britské začaly připravova­t programy ke snižování míry obezity v populaci.

 ?? Foto: ČTK ?? Stále to není ono Johnsonovy zdravotní potíže prý přetrvávaj­í.
Foto: ČTK Stále to není ono Johnsonovy zdravotní potíže prý přetrvávaj­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia