MF DNES

Děti v Říčanech baví hřiště z odpadu

-

V Říčanech u Prahy je otevřené k testování první české hřiště založené na konceptu Adventure playground, v českém názvem Tvořivé hřiště. Na vyhrazené ploše je k dispozici pouze materiál a nástroje, se kterými mohou děti zacházet podle libosti.

Typicky se jedná o vyřazené kusy nábytku, staré pneumatiky, stavební materiál v podobě prken či trubek a k tomu nezbytné vrtačky, pilky, kladiva a hřebíky. Hřiště tak na první pohled připomíná skládku nebo dílnu nepříliš pořádkumil­ovného kutila.

„Vybavení takových hřišť není standardiz­ované, odpovídá místním zdrojům, a nenajdete tedy dvě stejná. Důležité je, že si na nich děti mohou hrát volně a formovat prostředí podle svých vlastních představ. Bylo prokázáno, že v takovém prostoru se děti zabaví mnohem lépe a také déle než na unifikovan­ých moderních hřištích,“vysvětluje Carolina Sidon, lektorka a metodička Muzea Říčany.

Herní plocha rozvíjí dětskou fantazii,

ŘÍČANY

Ostražitě nezávislos­t, fyzické i manuální schopnosti. Smysl pro spolupráci a minimaliza­ci rizik doplňuje unikátní vzdělávací metodu Tvořivá hra, na které už několik let pracuje lektorský tým říčanského muzea.

Vzpomínky na skládku

Zvýšený zájem o taková místa potvrzuje průzkum, který Muzeum Říčany provedlo pro potřeby výstavy Proměny krajiny. Starší obyvatelé města vzpomínali na bývalou skládku, současná mladá generace mezi oblíbená místa pro trávení volného času zařadila mimo jiné říčanský brownfield v podobě nedokončen­é budovy věznice.

Navzdory svému pojetí jsou podle autorů Adventure playground bezpečná. Na běžných hřištích jsou rizika minimalizo­vána, děti to vnímají a automatick­y snižují pozornost. Zkušenosti ze světa pak mají potvrzovat, že jistá míra riskování je důležitým prvkem pro prevenci zranění a děti se na takových hřištích učí poznávat a vyhodnocov­at rizika. (et)

 ?? Foto: Muzeum Říčany ?? Hřiště z konceptu Adventure playground je vytvořeno z odpadu a nářadí, dítě se tak učí vnímat i rizika a je ostražitěj­ší.
Foto: Muzeum Říčany Hřiště z konceptu Adventure playground je vytvořeno z odpadu a nářadí, dítě se tak učí vnímat i rizika a je ostražitěj­ší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia