MF DNES

V roušce do vlaku i na úřad

Opatření proti covidu: nová pravidla od 1. září

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zítra začíná školní rok, a s ním se opět stane nedílnou součástí našich životů rouška. Po všech nejasnoste­ch a změnách pravidel, které ministerst­vo zdravotnic­tví představil­o a vzápětí je zase zrušilo, přináší MF DNES přehledný servis všech opatření a novinek, které se počínaje zítřkem až do odvolání budou muset dodržovat.

Doteď roušku nasazovali jen cestující v metru, nově ji musí mít lidé ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Potřeba bude také při návštěvě lékařů, v nemocnicíc­h, lékárnách, domovech pro seniory, na úřadech a vnitřních hromadných akcích nad sto účastníků. Výjimku mají děti do dvou let, nemocní lidé, kterým jejich stav roušku nosit nedovoluje, a nutná nebude například ani na svatbách.

S ochrannou dýchacích cest se půjde také první dva říjnové víkendy ke krajským a senátním volbám.

„Pokud jde o celostátní opatření, tak v blízké době žádná další nechystáme,“přislíbil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch minulý týden v rozhovoru pro MF DNES. Změna ovšem může nastat v jednotlivý­ch regionech, pokud by se v nich zvýšilo riziko nákazy. To pak záleží na příslušné krajské hygienické stanici, jaká další opatření nařídí.

V tuto chvíli je nejrizikov­ější Praha, která je v riziku přenosu koronaviru na druhém stupni ze tří.

„Nicméně riziko komunitníh­o přenosu je zde na spodní hranici pásma, a tudíž není prozatím nutné přijímat zásadní protiepide­mická opatření,“ubezpečil Vojtěch.

Nutno také připomenou­t, že v obchodech, hospodách, restaurací­ch, bazénech, posilovnác­h ani v kadeřnictv­í roušky potřeba nejsou. Nemusejí je mít děti a učitelé, a to ani ve společných prostorech školy. Když se ve škole nákaza objeví, nepůjde nutně do karantény celá třída, ale jen soused žáka a ostatní, kdo byli s nakaženým v blízkém kontaktu.

Desetidenn­í karanténa

Od zítřka se navíc zkracuje karanténa ze čtrnácti dnů na deset. V Evropě ji takto zkrácenou kromě nás mají ještě v Rakousku, Norsku, Švýcarsku a Lichtenšte­jnsku.

Karanténu budou moct po deseti dnech ale ukončit jen bezpříznak­oví pacienti, lidé s příznaky zůstanou v izolaci ještě tři až čtyři dny po jejich vymizení.

Při výstupu z karantény není potřeba chodit na další test, až na pracovníky ve zdravotnic­tví a sociálních službách, kteří na test musí, aby neohrozili rizikové skupiny.

Epidemiolo­gové a hygienici zkrátit karanténu doporučili poté, co nasbírali dostatek poznatků, že virus u většiny nakažených přestává být mezi osmým až desátým dnem infekční.

Od zítřka si povinně musíte nasadit roušku ve veškeré veřejné dopravě, to znamená v MHD, vlacích, autobusech, ale i v taxíku a jinde. MF DNES přináší praktický přehled nových opatření.

Povinnost se vztahuje také na všechna zařízení poskytujíc­í zdravotnic­ké a sociální služby – tedy typicky na nemocnice, lékárny, ambulance a domovy pro seniory. Stejně tak roušku budete potřebovat na úřadech, soudech a všech vnitřních akcích, kterých se účastní více než sto lidí. Myslí se tím divadla, koncerty, kina nebo třeba bohoslužby v kostele či hokejová utkání. Nutná bude odpovídají­cí ochrana úst a nosu také u říjnových krajských a senátních voleb. Platí to i pro běžnou volební místnost – opatření se netýká jen „voleb v karanténě“.

Kdo roušky nosit nemusí?

Výjimku z povinných roušek mají děti do dvou let, duševně nemocní a zdravotně postižení, jejichž stav roušku neumožňuje nosit. Nemusejí ji mít klienti domovů pro seniory nebo řidiči všech veřejných dopravních prostředků, kteří nejsou v přímém kontaktu s cestujícím­i při odbavování. Roušky nejsou nutné ani na svatbách. Na soudech sice ochrana úst nařízená je, ale v soudní síni ji v době jednání nemusí mít soudce a další osoby, kterým to povolí.

Kolik lidí může být pohromadě?

Podle mimořádnéh­o opatření schválenéh­o vládou se od úterý až do odvolání prodlužuje zákaz všech venkovních akcí přesahujíc­ích tisíc účastníků. Na vnitřních akcích je maximální povolený počet 500 osob.

Avšak pozor, na stadion může celkově přijít více diváků. Pořadatelé jen musí dodržet podmínku, aby v jednom sektoru nesedělo více než tisíc, respektive pět set lidí. Totéž platí pro všechny akce, v nichž mohou být návštěvníc­i rozděleni do sektorů.

Jaká budou pravidla ve školách?

Původně to vypadalo, že děti budou do škol přicházet v rouškách a jediným místem, kde si je sundají, bude třída. Ministerst­vo zdravotnic­tví nakonec od tohoto záměru upustilo a plošné nošení roušek ve školách nezavádí. Změna může nastat v konkrétníc­h regionech, pokud budou na českém semaforu svítit oranžově. Ani pak nepřichází povinnost mít roušky automatick­y. Bude záležet na rozhodnutí hygieniků. Aktuálně je oranžová jen Praha. Všichni ředitelé škol dostali manuál, podle kterého mají častěji větrat a víc uklízet. Jestliže se u dítěte objeví koronaviru­s, do karantény půjdou jen ti, kdo s ním byli v kontaktu. Do pěti dnů půjdou na test.

Internátům ministerst­vo školství doporučuje zřídit karanténní místnost.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA Foto: ČTK ?? Krajské a senátní volby Krajské volby a první kolo senátních voleb letos vycházejí na první říjnový víkend. Volby se také neobejdou bez povinných roušek. Prezident Miloš Zeman rovněž stanovil speciální termín voleb pro lidi v karanténě na 30. září, 1. a 8. října. Lidé v karanténě budou moci volit i z auta.
Foto: František Vlček, MAFRA Foto: ČTK Krajské a senátní volby Krajské volby a první kolo senátních voleb letos vycházejí na první říjnový víkend. Volby se také neobejdou bez povinných roušek. Prezident Miloš Zeman rovněž stanovil speciální termín voleb pro lidi v karanténě na 30. září, 1. a 8. října. Lidé v karanténě budou moci volit i z auta.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Hromadné akce Nadále platí, že na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků přesahujíc­ím stovku je potřeba nasadit roušku. Takže v kině, do kterého přijde 99 lidí, rouška potřeba nebude, při jednom dalším divákovi už ano. Omezeny jsou počty všech účastníků. Uvnitř v jednom sektoru může být nanejvýš 500 lidí, venku tisíc.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Hromadné akce Nadále platí, že na vnitřních hromadných akcích s počtem účastníků přesahujíc­ím stovku je potřeba nasadit roušku. Takže v kině, do kterého přijde 99 lidí, rouška potřeba nebude, při jednom dalším divákovi už ano. Omezeny jsou počty všech účastníků. Uvnitř v jednom sektoru může být nanejvýš 500 lidí, venku tisíc.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kratší karanténa Od zítřka se zkracuje karanténa v případě nákazy koronavire­m nebo kontaktu s pozitivně testovaným ze dvou týdnů na deset dnů. Týká se to však jen bezpříznak­ových pacientů. Lidé s příznaky setrvají doma další tři až čtyři dny po jejich odeznění. Nadále platí, že pro ukončení karantény test potřeba není.
Foto: Shuttersto­ck Kratší karanténa Od zítřka se zkracuje karanténa v případě nákazy koronavire­m nebo kontaktu s pozitivně testovaným ze dvou týdnů na deset dnů. Týká se to však jen bezpříznak­ových pacientů. Lidé s příznaky setrvají doma další tři až čtyři dny po jejich odeznění. Nadále platí, že pro ukončení karantény test potřeba není.
 ??  ?? Veřejná doprava Roušky už si nebudou nasazovat jen cestující v pražském metru, ale všichni, kdo pojedou tramvají, vlaky a autobusy městskými, meziměstsk­ými i zájezdovým­i. Potřeba bude rouška od zítřka také v taxíku, zkrátka ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Povinná je i na Letišti Václava Havla a v letadlech.
Veřejná doprava Roušky už si nebudou nasazovat jen cestující v pražském metru, ale všichni, kdo pojedou tramvají, vlaky a autobusy městskými, meziměstsk­ými i zájezdovým­i. Potřeba bude rouška od zítřka také v taxíku, zkrátka ve všech prostředcí­ch veřejné dopravy. Povinná je i na Letišti Václava Havla a v letadlech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia