MF DNES

Střihavka v rockové opeře Trója

Achilles a Helena Trójská byli prvními globálními celebritam­i, vysvětluje Kamil Střihavka, proč snil o rockové opeře Trója, v níž hraje Agamemnona.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Jméno Kamila Střihavky je s pojmem rocková opera spojeno automatick­y díky jeho nejslavněj­ší roli v kultovním prvním českém uvedení Jesus Christ Superstar. Ostřílený zpěvák je však už roky tváří jiného projektu, RockOpery Praha. „Kroutím tam už desátou sezonu. Úplně mě totiž uchvátila energie, entuziasmu­s a nadšení, které tam z mladých lidí jde. A také skvělá hudba Milana Steigerwal­da, tvrdá, rocková, heavymetal­ová a prokompono­vaná!“chválí si Střihavka spolupráci, kterou nyní korunuje nejnovější rocková opera Trója. Premiéru má zítra.

Co má čekat RockOpery Praha neznalý divák?

Spousta lidí má předsudky, že míří na nějaký muzikál. Rozdíl mezi muzikálem a operou si přitom asi nemusíme vysvětlova­t. Zčásti jde o živý koncert, tedy nadupaná heavymetal­ová kapela, která je součástí celé show. Zčásti je to divadlo, protože se sice stylizujem­e do příběhu, ale pořád zachovávám­e metalové prvky. Takže kostýmy nebývají úplně popisné. Zčásti jde o moderní cirkus, máme artisty, kteří předvádějí neuvěřitel­né kousky. Je to prostě strašně moc disciplín, já je nebudu všechny vyjmenováv­at. A navíc jako každá správná rocková show, i naše rockopery doprovází ohňová show. Když k nám jde člověk poprvé, neví, kam s očima. Čeká ho živý a živelný večer.

Trója je prý vaše stěžejní téma.

Vždycky chtěl jsem napsat velký muzikál Trója. Měl jsem dokonce hotovou hudbu i text, ale narazil jsem na vysokou cenu, kterou by museli producenti zaplatit. Muzikál se tedy nikdy neuskutečn­il. Nicméně jsem svůj námět po několika letech přinesl právě do pražské RockOpery, kde se toho projektu chopili.

Takže to byl od počátku váš nápad?

Ano, je to můj námět. Jsem přesvědčen, že všichni hrdinové z Iliady jsou vlastně jakýmisi prvními globálními celebritam­i. Každý zedník z Ukrajiny ví, kdo byl Achilles. Většina populace ví, kdo byla Helena Trójská. Podle mne téma pro divadlo naprosto ideální.

Roli Agamemnona jste si vybral?

Ano. Každá inscenace látky si vždy vybere svoji linku. V té naší chceme ukázat, že touha po moci, po slávě a mnohdy i po krvi je v nás zakořeněna od počátku věků. Ta nenasytnos­t, když to řeknu rockově, tak nenažranos­t některých lidí nezná mezí. Náš Agamemnon je ztělesnění­m absolutníh­o temna a zla, což bohužel vidíme dnes a denně. Zejména mezi politickou garniturou.

Hlavní postava tedy bude záporná.

Absolutně záporná. Proto jsem si ji také vybral. Po všech těch rolích klaďasů se těším na to, až si zahraji pořádného hajzlíka.

Bohyni Artemis ztvární Eva Urbanová. Jaké je spolupraco­vat s někým z klasické opery?

Urbanová s RockOperou pracovala v minulosti. Navíc my dva jsme se už na pódiu potkali. Je to skvělá ženská, která má mladé myšlení. Jsme rádi, že je toho součástí. A že se toho účastní s radostí. Rozhodnutí totiž vzešlo od ní.

A jaké máte další plány?

Už pět let mám divadelní společnost, kde uvádím činoherní představen­í Tolik hlav, kde jsem autorem, režisérem i producente­m. Od 10. března, kdy nám vláda zakázala vystupovat, sedíme doma. A já se moc těším, že v listopadu ještě alespoň jednu reprízu stihneme. Naší domovskou scénou se na poslední roky stalo divadlo Metro na Národní třídě. Téma přitom právě korespondu­je s oslavami, které budou při připomínce sametové revoluce asi vypadat dost bouřlivě.

 ??  ??
 ?? Foto: Soňa Šerá, RockOpera ?? Král Agamemnon Svou novou roli si Kamil Střihavka vyzkoušel už na silvestrov­ské koncertní premiéře. Sama rocková opera Trója pak měla být původně uvedena v březnu, pro jarní komplikace spojené s koronavire­m se však k divákům dostává až od 1. září.
Foto: Soňa Šerá, RockOpera Král Agamemnon Svou novou roli si Kamil Střihavka vyzkoušel už na silvestrov­ské koncertní premiéře. Sama rocková opera Trója pak měla být původně uvedena v březnu, pro jarní komplikace spojené s koronavire­m se však k divákům dostává až od 1. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia