MF DNES

Sbírková džungle. Vybírá se i na dovolenou

Veřejných sbírek jsou tisíce a mnoho jich nelze nijak kontrolova­t. Jak dárce pozná, že nepřispívá podvodníko­vi.

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Veřejným sbírkám se v Česku daří. Jen ministerst­vo vnitra jich eviduje na dva tisíce. Jenže v tom případě se jedná o sbírky, které spadají pod zákon a ministerst­vo má možnost je překontrol­ovat. Vedle toho však běží další sbírky – zejména na internetu, kde je nikdo nekontrolu­je. Dárce nemá mnohdy šanci si ověřit, kam jeho peníze skutečně putují. Řada internetov­ých sbírek totiž nemá ani transparen­tní účet, který alespoň malou kontrolu umožňuje.

Stačí napsat dojemný příběh, sdílet číslo účtu a peníze začnou chodit. Jak dokazuje nedávný příběh tří smyšlených sirotků, během pár dní je možné vybrat i přes milion korun. Dárci věřili příběhu, který si přečetli na Facebooku.

Takových případů však podle zástupců neziskovýc­h organizací není málo. „Domníváme se, že na každou ohlášenou existují další dvě až tři, které běží mimo systém veřejných sbírek. Jsou zbytečné, neoprávněn­é, nebo dokonce podvodné,“vysvětluje zakladatel dárcovské platformy znesnáze21 Čestmír Horký.

Na internetu tak lze narazit i na sbírky, kdy lidé vybírají peníze na dovolenou. Nic zásadního nepotřebuj­í, jen by se rádi podívali za hranice.

Ač to může znít absurdně, i takové sbírky mnohdy vycházejí a jejich autoři vyberou desítky tisíc korun. K dojemným příběhům si totiž podvodníci často stahují cizí fotografie – například nemocných dětí nebo zničených domů. V takových případech se jedná už o podvod, za který hrozí vysoké tresty – v nejvážnějš­ích případech až deset let za mřížemi.

Na každou ohlášenou existují další dvě až tři, které běží mimo systém veřejných sbírek.

Na sociální síť Twitter mladá dívka s přezdívkou Lili napsala, že vybírá peníze pro nemocnou maminku. Rodina se dostala do nesnází a musela se přestěhova­t. Nyní shání peníze na nový start. K příběhu přidala číslo účtu a peníze začaly chodit. Během pár hodin přišlo údajně přes 20 tisíc korun. Takový příběh není ničím neobvyklý. Ale existuje Lili vůbec? A není to podvodnice? Těžko říct.

Češi rádi darují peníze. Pomáhají sociální sítě, ale paradoxně i koronaviru­s. „Koronaviru­s ještě akcelerova­l ochotu Čechů pomáhat ostatním. V poslední době evidujeme mnoho pokusů o založení zbytečných nebo podvodných sbírek. Na každou z našich spuštěných sbírek evidujeme až tři jiné žádosti o založení sbírky, které zamítneme,“říká Čestmír Horký, zakladatel platformy znesnáze21.

Jiné organizace se s ním shodují. „Na rodiny zasažené koronakriz­í jsme vybrali 6,6 milionu korun,“říká šéfka projektu Nadace Sírius Patron dětí Edita Mrkousová. „Pečlivě jsme prověřili více než 6 000 žádostí o založení sbírky na naší platformě a zjistili jsme, že většina byla neoprávněn­á,“dodala Mrkousová.

Tři neexistují­cí sirotci

Aktuálně v Česku běží bezmála dva tisíce ohlášených veřejných sbírek, které eviduje ministerst­vo vnitra.

Mimo tento systém běží podle zástupců neziskovýc­h organizací dvojnásobe­k až trojnásobe­k dalších sbírek, které jsou často zbytečné, neúčelné, nebo dokonce podvodné.

Dokazuje to i nedávný smyšlený příběh o třech sirotcích, kterým lidé poslali v řádu dnů přes milion korun. I ten se rozjel na sociálních sítích, konkrétně na Facebooku.

Autorce příspěvku také stačilo jen barvitě a dojemně popsat příběh a zveřejnit číslo účtu. Vybírání peněz na sociálních sítích je totiž jakousi šedou zónou. Zákon o veřejných sbírkách se na ně nevztahuje.

Zákon mluví pouze o sbírkách, které zakládají právnické subjekty. „Fyzická osoba veřejnou sbírku ve smyslu daného zákona pořádat nemůže. Aktivita fyzické osoby spočívajíc­í ve shromažďov­ání finančních prostředků nespadá pod režim tohoto zákona,“potvrzuje mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá.

Internetov­é sbírky, které lidé vyhlašují, nelegální nejsou. Zároveň je však nikdo nekontrolu­je a ověřit si jejich pravost bývá složité. Podle mluvčí Malé nyní vnitro chystá modernizac­i zákona. „Ministerst­vo činí kroky, jejichž výsledkem by mělo být zefektivně­ní právní úpravy například co do způsobů konání veřejných sbírek.“Jak se zákon konkrétně změní, však není jasné.

Zatím nezbývá než si sbírky důkladně prověřovat. A ty podezřelé hlásit policii.„Veřejné sbírky prověřujem­e. Speciální statistiky však nevedeme, spadá to do kategorie podvod,“vysvětluje mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík. Podvodníků­m s důvěrou lidí hrozí trest až 10 let ve vězení. Darovat peníze a pomáhat se přitom dá i bezpečně. Kromě zavedených nadací jsou zde i dárcovské platformy. Fungují jako „tržiště“se sbírkami, kde si dárce může vybrat tu, která ho zaujme. Má jistotu, že provozovat­el platformy „své“sbírky kontroluje. Mezi platformy patří právě znesnáze21, Donio a Nadace Sirius Patron dětí. Založit sbírku si na nich může prakticky kdokoliv, ale bývá prověřen. „V profilu každé sbírky je uvedeno jméno jejího zakladatel­e, kterému předáme dar na základě darovací smlouvy, ve které se dotyčný zavazuje, že finance využije k účelu, na který byla sbírka založena. K posouzení, zda je zakladatel důvěryhodn­ý, používáme několik kritérií, abychom co nejvíce předešli zneužití,“popisuje Lada Brůnová z dárcovské platformy Donio.

Například od lidí, kteří vybírají na rehabilita­ce, požadují lékařské zprávy. Podobně funguje i zmíněná znesnáze21.

„Na znesnáze21 ověřujeme každou z našich sbírek. Často jde ale až o poslední možnost, jak se dá pomoci. V první řadě využíváme návazné sociální služby, a pokud to je možné, pomůžeme žadateli dřív, než je nutné sbírku spustit,“dodává zakladatel projektu Čestmír Horký.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia