MF DNES

Letní počasí potrvá do poloviny září

-

PRAHA Září bude podle meteorolog­ů nadprůměrn­ě teplé. V tomto týdnu mohou maximální teploty postupně vystoupat až na 27 stupňů Celsia. Až do konce měsíce pak zůstanou průměry teplot pro jednotlivé týdny kolem dvaceti stupňů.

Srážek bude v následujíc­ích týdnech postupně ubývat, ale i tak by se měly udržovat kolem dlouhodobé­ho normálu.

Předpověď počasí vyplývá z měsíčního výhledu, který zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) na svých webových stránkách, a z krátkodobé předpovědi počasí. Příští čtyři týdny ode dneška do 27. září se budou teploty pohybovat nad dlouhodobý­m průměrem pro toto období.

V tomto týdnu se rtuť může dostat i blízko k tropické třicítce. Dnes a zítra má být maximálně 19 až 20 stupňů, ale ve druhé polovině týdne se teplota může postupně dostat až na 27 stupňů.

Další bouřkový víkend

Víkend přinese silné bouřky s přívalovým­i dešti. Následujíc­í čtyři týdny ale budou, co se týče objemu srážek, podle meteorolog­ů celkově v mezích dlouhodobé­ho průměru.

V příštím, tedy druhém zářijovém týdnu, budou maximální denní teploty v průměru kolem 22 stupňů Celsia. Noční minima pak budou kolem deseti stupňů.

V týdnu od 14. do 21. září bude situace obdobná. Mírně se ochladí až v následujíc­ím týdnu od 22. září, kdy budou denní maxima lehce pod 20 stupni. V noci pak může teplota klesnout až na devět stupňů.

Průměrná teplota pro období od 31. srpna do 27. září je historicky 13,3 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1999, kdy se hodnota vyšplhala v průměru na 16,7 stupně. Nejnižší byla naopak v roce 1996 teplota 10 stupňů Celsia. (ČTK, jva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia