MF DNES

Vystrčil je na Tchaj–wanu a šel na test

-

PRAHA, TCHAJ–PEJ Předseda Senátu Miloš Vystrčil včera ráno přiletěl na návštěvu Tchaj-wanu.

Zdržet by se měl do pátku. Po příletu čekají jeho devadesáti­člennou delegaci s odstupem několika dnů dva testy na koronaviru­s. Cesty si všímají i světová média, která připomínaj­í, že jde o druhou důležitou zahraniční návštěvu na ostrově.

Stroj tchajwansk­ých aerolinií China Airlines přistál v hlavním městě ostrovní země Tchaj-peji po asi dvanáctiho­dinovém letu. Delegaci vedenou předsedou Senátu Milošem Vystrčilem tvoří politici, podnikatel­é, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři.

Včera delegaci po příjezdu na hotel čekal první test na koronaviru­s, další je v plánu na úterý.

Souvisí s přísnými hygienický­mi opatřeními, které kvůli pandemii covidu-19 cestu doprovázej­í. Večer měl Vystrčil v plánu večeři s tchajwansk­ým ministrem zahraničí Josephem Wuem. V plánu jsou v dalších dnech také schůzky s předními tchajwansk­ými politiky. S Vystrčilem a jeho kolegy se setká také tchajwansk­á prezidentk­a Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentn­í protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude Vystrčil i s několika ministry. V programu je i setkání se zástupci tchajwansk­ých aerolinek China Airlines nebo s firmou Acer. Na Tchaj-wan s Vystrčilem přiletěl například pražský primátor Zdeněk Hřib, sedm senátorů včetně místopředs­edy horní komory Jiřího Růžičky nebo předsedy zahraniční­ho výboru Pavla Fischera. Jedou i zástupci šestatřice­ti firem.

Zeman Vystrčila odrazoval

Přílet české delegace na Tchaj-wan v neděli zaznamenal­a řada světových agentur a médií. Jde o druhou důležitou zahraniční návštěvu na ostrově, který se Čína snaží izolovat, připomněla AFP. Na počátku měsíce ostrov navštívil americký ministr zdravotnic­tví Alex Azar.

Proti cestě předsedy Senátu se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman.

Příliš rád za ni nebyl ani premiér Andrej Babiš, ačkoliv ten ji komentovat nechtěl. Nedoporuči­l ji ministr zahraničí Tomáš Petříček a cestu kritizoval také ministr vnitra Jan Hamáček. Protestuje také Čína, která pokládá Tchaj-wan za svou vzbouřenec­kou provincii a od zahraniční­ch partnerů žádá, aby respektova­li politiku jedné Číny. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Přivítání Předseda senátu Miloš Vystrčil na letišti na Tchaj–wanu.
Foto: AP Přivítání Předseda senátu Miloš Vystrčil na letišti na Tchaj–wanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia