MF DNES

Školy připravují izolaci

Pravidla pro školní rok se aplikují různě

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Do některých školních jídelen jedině s vlastními příbory, jinde vařit nebudou vůbec a tak dětem nezbývá jiná možnost, než přibalit do aktovky velkou svačinu. Další změny ale ještě mohou přijít a záleží hlavně na pandemické situaci – v pátek totiž začal svítit nad metropolí oranžový semafor, i ten se ale může v krátké době změnit.

Pravidla ministerst­ev školství a zdravotnic­tví pro začátek školního roku byla vydaná 17. srpna a dávají velkou volnost ředitelům škol, malý průzkum MF DNES přitom potvrdil, že vedení opravdu svých kompetencí hojně využívá.

Rodiče s dětmi by si proto ještě před zítřejším začátkem školního roku měli ověřit, co přesně zavádí jejich škola a jestli se stav věcí v posledních dnech nezměnil. Změny ostatně připouští i ministersk­ý manuál. „Není zcela reálné stanovit plošně jednotný a závazný postup pro organizaci vzdělávání a školských služeb,“uvádí mimo jiné patnáctist­ránkový dokument.

„Pravidla je nutné adaptovat v konkrétníc­h podmínkách školy s přihlédnut­ím k dalším okolnostem,“uvádí dále dokument.

Velké kompetence pro ředitele škol vítá i radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková (ODS). „Každá škola je jiná, má jiné složení. Někde mohou mít například starší pedagogick­ý sbor s více ohroženými pedagogy,“říká Kubíková. Způsob možných opatření se také hodně liší v závislosti na typu školní budovy. „Například jak se budou či nebudou děti mísit v jídelnách jednoduše na centrální úrovni možné řešit není,“vysvětluje radní z Prahy 6.

Žák v izolaci

Během nastávajíc­ího školního roku mohou přijít různé situace a ministersk­á příručka se snaží dopředu odpovědět na široké spektrum otázek. „Příznaky se vyskytnou v průběhu přítomnost­i dítěte/žáka/studenta ve škole; neprodleně dojde k poskytnutí roušky a umístění do předem připravené samostatné místnosti nebo k jinému způsobu izolace,“uvádí manuál.

Neplnoletí žáci a studenti musejí počkat na vyzvednutí rodiči nebo zákonným zástupcem, plnoletí s příznaky covidu musejí ihned opustit školu.

Pojmy „poskytnutí roušky a umístění do předem připravené samostatné místnosti“podle zjištění MF DNES pracovníky školství či samosprávy dělí na dva tábory, z nichž jednomu na tom nepřijde nic zvláštního. Na druhou stranu ale nechybí obavy z traumatiza­ce dětí či nutnosti připravit něco na způsob vězeňské cely. A varovný prst vztyčili i někteří psychologo­vé.

„Hodně záleží na tom, jak bude aplikace těch pravidel vypadat. Stigmatiza­ce dětí pro ně může být hodně nepříjemná. Určitě bych apelovala na školy kvůli způsobu, jakým se pravidla budou aplikovat, protože děti jsou hodně vnímavé,“vysvětluje psycholožk­a Lenka Čadová.

Ve školách v Praze 6 si riziko psychické újmy, které s izolací žáka může souviset, uvědomují. „Nám samozřejmě záleží na tom, aby vše bylo provedeno tak, že dítě nebude traumatizo­vané. Nařízení jsou taková, jaká jsou, a já si je nedovolím zpochybnit. I dříve, když se dětem udělalo špatně, čekaly s jedním učitelem na rodiče mimo svou třídu,“vysvětluje Kubíková.

Někde přitom s chystanými pravidly žádné problémy nemají. „Pro nás izolační místnost neznamená sebemenší problém, máme větratelný prostor se samostatný­m WC. Také tam počítáme s dezinfekcí ozonem, pokud by k výskytu onemocnění u nás došlo,“říká ředitel ZŠ Londýnská na Praze 2 Martin Ševčík.

Klidný začátek školního roku očekávají na Praze 11. „Školy jsou na izolace žáků, kterým se udělá špatně, zvyklé už z dřívějších dob. Já nemám informaci, že by mělo přijít něco dramatické­ho. Školy mají navíc nakoupené dezinfekčn­í a ochranné prostředky už od jara,“říká radní pro školství na Praze 11 Zuzana Ujhelyiová (Piráti) .

Její kolegyni z Prahy 6 připadá jako největší problém metropole, že řada škol je přeplněná a složité je zajistit, aby se děti mezi sebou nemíchaly. „Míra naplnění často přesahuje i 95 procent kapacity škol,"

říká radní z Prahy 6. „Zajistit, aby se děti z různých tříd mezi sebou nepotkával­y, je složité. Pro kvalitní výuku jazyků je například nutné děti zařadit do různých skupin podle obtížnosti a ty bývají často i napříč jednotlivý­ch ročníků,“říká Kubíková. Podle ní se třídy takzvaně dělí i kvůli výuce některých dalších předmětů.

Velkou výzvou pro školy je podle radní z Prahy 6 za současné situace zajistit kvalitní výuku a přitom nebýt v konfliktu se zmiňovaným manuálem. „Balancujem­e na ostří nože tak, abychom vyhověli oběma skupinám a zároveň aby byla zajištěna výuka na úrovni,“dodává radní.

K těm, kteří návod ministerst­ev školství a zdravotnic­tví spíše uvítali, patří i ředitelka gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalov­á. „Jsem ráda, že to je přehledněj­ší, než pravidla, která přišla na jaře,“vysvětluje ředitelka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia