MF DNES

„Z továrny chceme udělat živou čtvrť“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes V Letňanech chce stavět byty, vlastní hotel ve Splitu a zdolává extrémní závody. „Chci jít příkladem,“říká Michael Saran.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Projekt Avia City má v Letňanech nahradit bývalý výrobní areál novou čtvrtí o rozloze 66 hektarů. Pracuje na něm investiční skupina Odien amerického podnikatel­e Michaela Sarana. „Úspěšným podnikatel­em jsem se stal díky sportu,“shrnuje Saran svoji kariéru v byznysu. I proto hodlá v Letňanech stavět vedle stovek bytů i multifunkč­ní sportovišt­ě.

PRAHA Chystáte v Letňanech projekt Avia City na brownfield­u, který je jeden z největších v Praze. Co příprava tak velkého projektu obnáší?

Koupili jsme Avii spolu s areálem od společnost­i Daewoo-Avia v roce 2004 ve chvíli, kdy byla těsně před bankrotem. Investoval­i jsme do firmy, abychom obnovili produkci, vrátili jsme zpět původní jméno Avia a snažili se zachránit značku. Předpoklad byl takový, že byznys bude pokračovat. Nakonec jsme ale firmu prodali v roce 2007, avšak areál nám zůstal. Naším plánem bylo přeměnit ho na smíšenou zónu. O změnu územního plánu jsme žádali v roce 2007, takže už před třinácti lety. Je to opravdu velký projekt a vyžaduje spoustu příprav. Teď jsme snad blízko konci. Doufám, že do konce roku získáme změnu územního plánu.

Takže na počátku jste s výstavbou bydlení nepočítali?

Původně ne. Vždy to byl průmyslový areál a to jsme chtěli zachovat. Ale Praha se neustále rozrůstá a Letňany jsou teď téměř dvojnásobn­é oproti tomu, kdy jsme Avii koupili. Historie Letňan je s Avií úzce spojena, dodnes je areál částečně využíván průmyslem. Ale náš současný plán je celý brownfield uklidit, zbavit ekologické zátěže a vybudovat infrastruk­turu.

Máte v plánu ponechat některé staré průmyslové budovy?

Některé zůstanou. Plánujeme v nich vybudovat třeba komunitní centrum. Ale hlavním cílem je postavit zcela novou čtvrť. Když se podíváte na velká evropská města, jako je Londýn, Berlín, Vídeň, tak těmi nejživější­mi částmi města často bývají právě zastavěné brownfield­y. Ty totiž nabízí skvělou příležitos­t vzít něco, co už příliš nefunguje, a změnit to v živou část města.

V jaké fázi nyní projekt je, kromě toho, že čekáte na změnu územního plánu?

Jsme v poslední fázi vyjednáván­í. Je to samozřejmě velmi důležitý projekt i pro město, takže s jeho vedením úzce spolupracu­jeme, stejně jako s místní radnicí, protože nejde jen o náš developmen­t, ale o řešení aktuálních problémů. Tím, jak Praha roste, není infrastruk­tura schopna pokrýt veškerou dopravu. Výhodou našeho projektu je, že přetvoříme průmyslovo­u a nákladní dopravu na dopravu osobní a tím zmírníme její dopady. Navíc chceme pomoci vybudovat infrastruk­turu pro veřejnou dopravu. Jsme tedy na konci diskusí a doufám, že se nám podaří vše dotáhnout co nejdříve. Výstavbu bychom chtěli zahájit někdy v roce 2022. Celý projekt pak zabere nějakých patnáct let.

Kolik bytů plánujete celkem?

Máme rozplánova­nou jen první etapu, kde počítáme se 1 400 byty, základní školou, dvěma mateřskými školami a veřejnou vybavenost­í, obchody, kavárnami...

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Dobrodruh Kromě podnikání je velkou zálibou Michaela Sarana sport. V závodě Eco Challenge, který je označován za nejtěžší na světě, zdolal 671 kilometrů dlouhou trasu skrz Fidži.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Dobrodruh Kromě podnikání je velkou zálibou Michaela Sarana sport. V závodě Eco Challenge, který je označován za nejtěžší na světě, zdolal 671 kilometrů dlouhou trasu skrz Fidži.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia