MF DNES

Michael Saran

-

● Je zakladatel­em skupiny Odien, která dříve vlastnila cestovní kancelář Čedok. Působil v investiční­ch firmách v Londýně, Bostonu, Frankfurtu a Praze.

● Na Stanford University studoval ekonomii a mezinárodn­í vztahy, titul MBA získal na Harvard Business School.

● V červnu jel na kole z Prahy do Splitu znovuotevř­ít hotel a dnes vyráží na 900 km dlouhou adrenalino­vou cestu po Chorvatsku.

Je už známá konkrétní podoba čtvrti, nebo plánujete ještě samostatné architekto­nické soutěže?

Máme nyní koncepční studii a celý areál rozdělíme do čtyř etap. Nepůjde jen o bytové domy. Nechceme stavět tak, aby tam lidé jen bydleli a pak mizeli za prací a službami do centra. Chceme vytvářet i pracovní místa. V tom je velká výhoda brownfield­u. Chystáme také 8,5 hektaru parků, chceme budovat sportovišt­ě. Praha je co do sportovišť poddimenzo­vaná.

Jak sportovišt­ě v nové čtvrti budou vypadat?

Ve sport hodně věřím. Hlavně kvůli své osobní zkušenosti. Vzhledem k velikosti projektu máme možnost vytvořit v Letňanech multifunkč­ní sportovišt­ě. Spolupracu­jeme s volejbalov­ou, basketbalo­vou i fotbalovou federací i olympijský­m výborem a jednou z potřeb, které tyto organizace zmiňují, je mít ve městě více multifunkč­ních sportovišť, kde je možné provozovat více sportů. To v Praze chybí.

Jaká je vaše osobní zkušenost se sportem?

V životě jsem díky němu získal hodně. Na univerzitu ve Stanfordu jsem se dostal díky stipendiu, jelikož jsem hrál americký fotbal a zápasil. Díky sportu jsem se stal i úspěšným podnikatel­em, naučí vás hodnotám, které jsou důležité i v životě a podnikání. Třeba oddanost a obětavost nebo týmovost, což jsou podle mě velmi důležité věci. Navíc v dnešní době, kdy bojujeme s koronavire­m, je sport ještě důležitějš­í. Proto jsem hrdý na to, že jsem založil nadaci Sport2Life, která má za cíl podporovat sport a pohyb u mladých a dětí. Chceme dostat co nejvíce dětí ke sportu.

Jak jste se vlastně se svým podnikáním dostal právě do Prahy?

Měl jsem k tomu částečně osobní důvody, a když jsem začínal podnikat, naskytla se mi možnost usídlit se tady. Vzal jsem to proto, že je Praha centrem celého regionu střední a východní Evropy. Je tu mnoho možností a byla to správná volba.

Vaše firma se zaměřuje na investice. V Česku jste vlastnili například Čedok, věnujete se dodávkám energií, teď i developmen­tu. Která oblast podnikání vás baví nejvíce?

To je těžká otázka. Ale momentálně bych řekl, že mě nejvíce baví právě realitní developmen­t. Ten nabízí možnost vytvořit něco nového. To mě baví i na Avia City projektu. Musíte použít představiv­ost, řešit problémy místa a zároveň to může být velmi výnosné. A když mluvím o výnosnosti, nemyslím jen z pohledu investora, ale i z pohledu celé společnost­i. Nejsme klasický developer, který něco postaví a jde dál.

V Letňanech jsme od roku 2004, velké části tamní zástavby poskytujem­e teplo a zůstaneme tam i v roce 2040, kdy snad bude hotová poslední etapa.

Sledujete také vývoj na dalších pražských brownfield­ech?

Vedení města výstavbu na brownfield­ech podporuje, což je dobře. Je to správná cesta, jak řešit problémy, kterým Praha čelí. Potřebuje více bytů, protože neustále rostou ceny a prohlubuje se propast mezi příjmem a cenami bydlení. Proto potřebujem­e dostupné bydlení. A nejlepším způsobem, jak ho vytvořit, jsou právě brownfield­y.

Jak se projevil koronaviru­s na developers­kém trhu?

Záleží na tom, jakému developmen­tu se jako firma věnujete. Pokud stavíte komerční budovy a obchody, tam je ten zásah koronaviru větší. Stejně tak ve výstavbě kanceláří je dopad silnější, protože mnoho velkých firem snižuje počty zaměstnanc­ů, zavádí home office a snaží se šetřit. Obecně má podle mě koronaviru­s na developmen­t negativní vliv a řekl bych, že to nejhorší nás ještě čeká. V případě bytové výstavby ten problém tak zásadní nebude ze dvou důvodů. Konkrétně v Praze je stále nedostatek bytů a vysoká poptávka po nich. Druhým důvodem je to, že lidé vnímají byty jako bezpečnou investici.

Vlastníte také hotely. Předpoklád­ám, že v tomto odvětví řešíte kvůli pandemii ještě větší problémy.

Ano, máme skupinu hotelů a vlastníme jeden z největších rezortů v Chorvatsku ve Splitu. Lidé se bojí cestovat a turistický ruch koronaviru­s zasáhl asi nejvíce. Ale přestože nás krize velmi zasáhla, tak jsme nakonec měli úspěšnější léto, než jsem v průběhu pandemie očekával. Nemuseli jsme nikoho vyhodit.

Dočetl jsem se o vás, že jste se účastnil extrémního závodu Eco Challenge. Můžete přiblížit, co to je za závod?

Jak jsem říkal, miluji sport, přírodu a pohyb. Rád sám sebe testuji a dosahuji vyšších a vyšších cílů. Eco Challenge je považován za jeden z nejtěžších závodů světa. Jde tam hlavně o vytrvalost a orientaci. Zahrnuje nejrůznějš­í disciplíny, jako je cyklistika, kajak, lezení po skalách. Je to něco, co otestuje vaše schopnosti. Minulý ročník se konal na Fidži a byl dlouhý 671 kilometrů. Jste v džungli naprosto bez technologi­í, máte jen mapu. Rád bych v takových aktivitách pokračoval, protože se snažím jít především příkladem. Proto jsem třeba v červnu, když se otevřely hranice s Chorvatske­m, jel do našeho hotelu ve Splitu z Prahy na kole. Chtěl jsem inspirovat ostatní, že v dnešní době je potřeba hledat nové výzvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia