MF DNES

Studujte tam, kde cizí jazyky nejsou cizí

Zdatně ovládat alespoň jeden cizí jazyk se v dnešní době považuje za samozřejmo­st. Povinná výuka angličtiny čeká na každého českého žáka a studenta a nevyhnou se ani dalším řečem.

- Václav Brdek spolupraco­vník MF DNES

Učení se světovým jazykům však rozhodně nekončí s dovršením povinného vzdělání. Zájemcům o další studia se nabízí celá řada možností. Jednou z nejefektiv­nějších metod je učit se cizím řečem tam, kde mluvit nimi je na denním pořádku, vycestovat do zahraničí a strávit pár týdnu nebo i měsíců v zemích, jako je Francie, Velké Británie, Německo či Kanada.

Vytržení z domácího prostředí

Páteří takového pobytu je školní vzdělávání. Buď ve specializo­vaných kurzech zaměřených na výuku jazyka hostitelsk­é země, nebo – a to týká hlavně mladších věkových kategorií – jsou studenti začleněni přímo do vzdělávací­ho systému daného státu, tedy navštěvují místní školu spolu s ostatními žáky.

Druhou, stejně důležitou, ba možná i důležitějš­í částí je ubytování v hostitelsk­ých rodinách, které nedá učícím se Čechům jinou možnost než používat místní jazyk téměř celý den.

Mnozí si při takové příležitos­ti najdou čas i na práci, výdělek totiž pomůže pokrýt zpravidla nemalé náklady spojené s dlouhodobě­jšími zahraniční­mi pobyty. Jiní pojmou celou situaci spíše „dovolenkov­ě“a ve volném čase se vydají za památkami, na pláž nebo třeba na lyže.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, vždy platí, že cizí řeči se učíte nejen ve škole nebo na lekcích, ale doslova pořád – když jdete na nákup, když se koukáte na televizi, když se bavíte s kýmkoliv z vaší hostitelsk­é rodiny.

„Efektivity ve výuce cizího jazyka se dosahuje zejména vytržením z domácího prostředí, tedy nezbytnost­í hovořit a dohovořit se ve všech situacích v cizím jazyce,“uvádí Petra Satranová, projektová manažerka ze Study.cz. Podstatným faktorem je ale i to, že na studium máte daleko více času, než když například navštěvuje­te jazykovou školu v místě svého bydliště. „Výhodou je také intenzita, v zahraničí studujete minimálně 20 lekcí za týden. To doma klient studuje i několik týdnů,“vysvětluje Peter Janičina, ředitel jazykových a pracovních pobytů ve Student Agency.

Angličtina na Barbadosu

Největší zájem je samozřejmě o angličtinu, ale nabídka je poměrně rozsáhlá a téměř každý si přijde na své. Firmy působící v této oblasti nabízejí například nejen další světové jazyky jako španělštin­u, francouzšt­inu, němčinu nebo ruštinu, ale také třeba japonštinu nebo čínštinu. Co se týče místa pobytu, v katalogu řady společnost­í najdete kromě Evropy a Severní Ameriky i tropičtějš­í země jako třeba Barbados, Thajsko nebo Maroko.

„Kromě angličtiny se v minulých letech zvedl zájem o němčinu v Německu i v Rakousku. Ze zemí jednoznačn­ě vedla Kanada. Zájem byl o čínštinu a japonštinu. Desítky studentů jsme vyslali rovněž do iberijskéh­o prostoru za výukou španělštin­y. Jazykové školy se nacházejí také v exotických destinacíc­h Karibiku nebo Oceánie, kde zájemci kombinují svoje cestovatel­ské sny s užitečným trávením dovolené,“říká Petra Satranová.

O délce pobytu rozhodují účastníci individuál­ně, nejpoptáva­nější jsou dvouměsíčn­í letní turnusy a dále také půl- a celoroční pobyty. Lidé v produktivn­ím věku pak preferují vycestovat na kratší dobu.

Mezi klienty najdete nejčastěji žáky středních škol, ale nechybí ani důchodci. „Vedle obvyklých letních pobytů pro mládež jsme zaznamenal­i zájem ze strany seniorů. Ve světě to ani dříve nebylo nezvyklé, ale naši senioři se k tomuto užitečnému a společensk­y naplněnému trávení svého času dostali teprve nedávno,“vysvětluje projektová manažerka Study.cz. „Mezi dospělými bude průměr 27 let, přičemž velký podíl tvoří starší studenti na specifický­ch kurzech od 30 a 40 let,“dodává Janičina.

Koronaviru­s pobyty omezil

Pobytový jazykový kurz není levná záležitost, dva týdny, které jsou považovány za absolutní minimum, vyjdou přinejmenš­ím na deset tisíc korun, ale klidně i na dvojnásobe­k, záleží na destinaci, ročním období a spoustě dalších faktorů. Do finální částky je také potřeba připočítat další náklady, jako je letenka, pořízení studijních materiálů nebo třeba povinné školní uniformy. Pod patnáct tisíc korun se tedy člověk vejde jen stěží. V případě delších pobytů (půlroční a celoroční) se náklady mohou poměrně snadno vyšplhat nad 100 tisíc korun. Samozřejmě ale platí, že čím déle v zahraniční budete, tím efektivněj­ší pobyt bude, a to nejen co se týče získaného vzdělání a dovedností. Při delším pobytu si třeba snáze najdete již zmiňovaný přivýdělek.

Pobytové kurzy ročně využívají tisíce Čechů, byť jim nyní situaci komplikuje koronaviru­s. Kvůli němu se tento rok vydal na jazykové zahraniční kurzy jen zlomek lidí, co normálně, společnost­i nabízející zájezdy však věří, že už ten příští proběhne bez problémů. „Nicméně i během aktuálního léta jsme odbavili stovky studentů hlavně na Maltu, do Rakouska i Velké Británie. Sezonu 2021 plánujeme standardně,“říká Peter Janičina.

 ??  ?? Efektivita Máte pocit, že pořád ležíte v učebnicích a ze slovníků vám jde hlava kolem? Tak zkuste vycestovat do zahraničí a „nasávat“cizí jazyk třeba i při nákupu potravin. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Efektivita Máte pocit, že pořád ležíte v učebnicích a ze slovníků vám jde hlava kolem? Tak zkuste vycestovat do zahraničí a „nasávat“cizí jazyk třeba i při nákupu potravin. Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia