MF DNES

Tisíce maturantů ještě nevědí, co dál

- — Eva Jarošová

Zatímco někteří čerství maturanti už balí kufry na vysokoškol­ské koleje, pro jejich méně úspěšné spolužáky je toto období plné nejistoty. V září musejí podstoupit opravné maturity. Svou budoucnost intenzivně řeší i ti, kteří sice v červnu u maturity uspěli, ale nedostali se na požadovano­u vysokou školu. Pokud se jim ještě nechce opouštět školní lavice, mají několik možností – pomaturitn­í studium, vysokou nebo vyšší odbornou školu. Ve všech případech jim zůstane status studenta, který s sebou nese celou řadu výhod, například státem hrazené zdravotní pojištění až do dovršení 26. roku. Do stejného roku lze pobírat také sociální dávky, jako třeba sirotčí důchod.

Rovněž je možné využívat slev v dopravě či kultuře a také tu je sleva na dani z příjmu – jak pro rodiče studenta, tak i pro něj samotného, pokud si při studiu přivyděláv­á.

Vysoké školy

Kdo nechce platit školné, hledá možnost studia na veřejných vysokých školách. Nabídka oborů je ale už omezená. Které školy ještě přijímají, zjistíte třeba na www.kampomatur­ite.cz.

Nabídka oborů na soukromých vysokých školách je i v tomto pozdním čase širší. Třeba na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS) ukončí přijímací řízení pravděpodo­bně v říjnu. „Zatím přijímáme na všechny studijní programy, uchazeči si mohou vybrat z osmi v českém a třech v anglickém jazyce,“uvedla Magdalena Straková, ředitelka sekretariá­tu rektorky VŠFS. Mezi programy, které škola nabízí, je například Marketingo­vá komunikace, Bezpečnost­ně právní studia nebo Kriminalis­tika a forenzní disciplína.

VOŠ a pomaturitn­í studium

V září vypisují druhé kolo přijímacíc­h zkoušek i vyšší odborné školy. Například na Vyšší odborné škole zdravotnic­ké Kladno je možné si ještě podat přihlášku na obor Diplomovan­á všeobecná sestra. Status studenta maturanti udrží i v pomaturitn­ím jazykovém studiu. Musí ho ale zahájit do konce roku po maturitě u akreditova­né školy.

Každá ze zmiňovanýc­h variant má své plusy a minusy. „Například u soukromých vysokých škol je výhodou individuál­nější přístup, nevýhodou školné. U veřejných vysokých škol je výhodou velký výběr oborů a návaznost v dalších stupních studia, nevýhodou nižší šance na přijetí a vyšší ‚úmrtnost‘ v prvních ročnících,“vyjmenoval Jiří Kadlec, ředitel vzdělávací společnost­i AMOS, jež spravuje web kampomatur­itě.cz. U vyšších odborných škol vidí jako výhodu prakticky zaměřené vzdělávání, kdy je praxe součástí studia, a prohlouben­í specializa­ce. Minusem naopak je, že budoucí zaměstnava­telé při rozhodován­í mezi uchazeči upřednostn­í vysokoškol­áka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia