MF DNES

Deset škol nezačne učit

V sobotu přibylo 319 nakažených

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Lidé, které znepokojuj­í stoupající čísla nakažených koronavire­m, si vždycky mohli oddechnout aspoň o víkendu. Sobota a neděle vždy vykazovaly nižší počty, i když to bylo i proto, že nebyla otevřena všechna testovací místa.

Uplynulá sobota ale přinesla 319 pozitivníc­h – nejvyšší víkendové číslo od začátku pandemie.

Už v pátek hygienici zaznamenal­i 485 nově diagnostik­ovaných, což je druhý nejvyšší denní nárůst případů nemoci covid-19 vůbec. Zároveň však laboratoře provedly nejvíc testů během jednoho dne, bylo jich 10 128. V tentýž den odpoledne pak ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch oznámil, že v hlavním městě se začíná koronaviru­s šířit komunitně.

Připustil, že pokud se situace bude zhoršovat, zpřísní se i epidemiolo­gická opatření. Hrozí tak znovu omezování nočního provozu restaurací či další restrikce ohledně počtu lidí na hromadných akcích. „Nedokážeme určit zdroj nákazy asi u 25 až 30 procent osob a to procento neklesá,“upozornila pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Na druhou stranu včera hlavní hygienička Jarmila Rážová slíbila, že od září bude v možnostech hygieny trasovat až 750 případů denně (dnes je kapacita čtyři sta).

Odložený začátek školy

V některých regionech kvůli zhoršující se epidemiolo­gické situaci přijdou děti o slavnostní začátek školního roku. Kvůli karanténě učitelů se neotevře podle ministra školství Roberta Plagy asi desítka škol.

Plaga to včera uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Jednou z nich je třeba základní škola ve středočesk­ých Pečkách. Nošení roušek je zatím ve školách doporučeno, některé je ale nejspíš rovnou nařídí.

Koronaviru­s zasáhl i do programu rektora Masarykovy univerzity v Brně Martina Bareše. Pozitivně byl testován v sobotu, nemá ale příznaky.

Dobrou zprávou je, že nová mutace koronaviru se sice rychleji šíří, je tedy infekčnějš­í, ale průběh nemoci bývá slabší. Situace v nemocnicíc­h se také naštěstí nijak nezhoršuje. V celé republice vyžaduje péči lékařů 156 pacientů (dlouhé týdny se číslo drželo na sto třiceti). Celkem je teď nemocných 6 132 lidí, od počátku epidemie je potvrzenýc­h více než 24 tisíc případů.

Podle odborníků je jedinou možností, jak virus zastavit, vakcína. Ta bude možná připravena už na konci roku.

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Lékárny a nemocnice Pro paralen vyrazte jen s rouškou. Když si půjdete do lékárny koupit léky nebo vyzvednout recept, zakrytá ústa a nos jsou podmínkou. Rouška je dále nutná ve všech zdravotnic­kých zařízeních, stejně jako v domovech pro seniory, stacionáří­ch a dalších místech, kde se poskytují sociální služby.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Lékárny a nemocnice Pro paralen vyrazte jen s rouškou. Když si půjdete do lékárny koupit léky nebo vyzvednout recept, zakrytá ústa a nos jsou podmínkou. Rouška je dále nutná ve všech zdravotnic­kých zařízeních, stejně jako v domovech pro seniory, stacionáří­ch a dalších místech, kde se poskytují sociální služby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia