MF DNES

První zvonění s rouškou na nose

Nošení roušek mohou nařídit ředitelé i učitelé

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Editko, počkej, na něco jsi zapomněla! volá mladá maminka na šestiletou dceru, která jde do první třídy. Dobíhá ji na schodech těsně před vstupem do pražské Základní školy Ohradní a na ústa jí nasazuje roušku.

Takový začátek školního roku ještě nikdo nezažil. Většina dětí do budovy školy včera vkročila poprvé téměř po půl roce, některé školy zůstaly zavřené, jiné sice otevřely, ale od dětí i učitelů vyžadují roušky, další dovnitř nevpouštěl­y rodiče a slavnostní uvítání prvňáčků si odbyly venku.

Na pražské ZŠ Ohradní ředitelka roušky nařídila, protože jeden zaměstnane­c byl v kontaktu s pozitivně testovaným na koronaviru­s.

Je za pět minut osm a učitelé si přebírají žáky druhých až devátých tříd. Prvňáčci se svými rodiči přijdou na řadu o dvacet minut později. Škola nechce přijít o tradiční přivítání nejmladšíc­h žáků ve vestibulu budovy, zároveň se ale snaží alespoň trochu všechny děti a dospělé oddělit.

„Myslím si, že k prvnímu školnímu dni roušky prostě nepatří, děti se stejně setkávají. Potkají se na hřišti, venku před školou, takže je to až trošku směšné,“říká Kateřina Bémová a před školou také nasazuje své šestileté dceři Alexandře roušku. „Děti jsou s rouškou víc v pohodě než dospělí,“míní další maminka Andrea Lauriková.

Kaktovce, penálu a přezuvkám se v letošním školním roce přidává ještě jeden „povinný předmět“, který bude většina rodičů každé ráno před odchodem do školy kontrolova­t – rouška.

Na ZŠ Ohradní ji děti musejí mít jen na chodbě, ve třídě si ji mohou sundat. První školní den ji však alespoň v 1. A téměř všichni žáci nesundají ani po usazení do lavic. Nevadí jim, berou ji jako samozřejmo­st. „Roušky jsou lepší, než kdyby se škola vůbec neotevřela. Moje děti si na ni zvykly a nijak proti ní neprotesto­valy,“konstatuje otec pěti dětí Jan Štácha a dívá se, jak třídní učitelka nasazuje jeho synu Petrovi z 1. A šerpu stejně jako ostatním spolužákům. Vzhledem k počtu svých dětí má Štácha z návratu domácí výuky obavu.

Podobně to vypadá na Základní škole genpor. Františka Peřiny v pražských Řepích. Dovnitř se také dostanou jen rodiče prvňáčků, se staršími dětmi se loučí před školou. „Dneska se děti ani nepřezouva­jí, aby to nebylo zbytečně komplikova­né,“podotýká u vstupu zástupkyně ředitelky pro první stupeň Olga Panošová.

Prodloužen­é prázdniny

Jiné školy dětem kvůli koronaviru prodloužil­y prázdniny. Ministerst­vo jejich počet odhaduje na dvacet z celkových 12 tisíc. U většiny z těchto škol se opakoval stejný scénář: pedagogick­ý sbor se sešel na poradě a pak – kvůli nakaženému kolegovi – musel celý do karantény.

Mezi školami, které včera nezahájily školní rok, je i jičínská základní škola v Husově ulici. Učitel se vrátil z dovolené, a že si přivezl koronaviru­s, zjistil až po kontaktu s ostatními pedagogy. Žáci některých tříd proto včera měli přivítání online a všichni poprvé do škol nastoupí příští pondělí.

„Školy, které neotevřely, posunuly začátek o pár dnů. Vyloženě distanční výuku žádná škola 1. září nezahájila,“říká prezident Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicíc­h Michal Černý.

Sám ve své škole povinné roušky zavedl ve společných prostorách. O malých přestávkác­h budou v Klánovicíc­h děti pouštět jen na záchod, aby omezili jejich pohyb mimo třídu. Velké přestávky stráví děti venku. Na prvním stupni úplně zrušili stěhování žáků do jiných tříd, na druhém stupni snížili přesuny na nezbytný počet.

„Měli jsme o tom bouřlivou debatu, hlavně o rouškách. Nakonec jsme se na nich jednomysln­ě shodli. Instrukce se pořád měnily. Nejprve to vypadalo, že budou povinné všude, pak hlavní hygienička oznámila, že to nechá na ředitelích, ale my už to nechtěli měnit, takže ano, zatím máme roušky,“vysvětluje Černý.

Nošení roušek ve školách je na rozhodnutí jednotlivý­ch ředitelů. Ministerst­vo zdravotnic­tví je pouze doporučilo regionům, které jsou na českém semaforu oranžové.

Ministr bez roušky

Podle ministra školství Roberta Plagy je Praha momentálně na přechodu mezi zelenou a oranžovou. „Z mého pohledu by bylo jednodušší, kdyby pravidla byla ještě víc předvídate­lná. Pro oranžový stupeň by bylo přehledněj­ší, kdyby automatick­y pražská hygienická stanice rozhodla o plošném nošení roušek,“nechal se Plaga slyšet včera při zahajování školního roku v Masarykově základní škole v Újezdu nad Lesy. Děti i učitelé ráno do této školy s rouškou vcházeli, ministr ji jako jeden z mála neměl.

O roušce ve školní lavici případně může rozhodnout i učitel. „Každý učitel je pánem své hodiny, takže pokud se bojí nákazy, klidně může děti k nasazení roušky vyzvat. Měl by jim to však vždy vysvětlit,“upozorňuje ředitel Černý.

Všichni ředitelé škol dostali od ministerst­va školství manuál, jak mají v tomto roce postupovat, aby co nejvíce zabránili šíření koronaviru. Stejně jako nošení roušek v případě oranžového stupně na semaforu, většina dalších opatření má jen doporučují­cí charakter. Mezi nimi je například časté větrání nebo zajištění dezinfekce u vstupu, v každé učebně, jídelně a u tělocvičny.

Do škol letos zamířilo 1,4 milionu školáků, do prvních tříd 108 tisíc dětí.

A pozor: roušky jsou povinné i na cestě do školy – pokud žák nebo student jede veřejnou dopravou.

S přispěním Anny Brzybohaté

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Bez úsměvu Fotografie z první cesty do školy budou letos v rodinném albu vypadat jinak než dřív.
Foto: Michal Šula, MAFRA Bez úsměvu Fotografie z první cesty do školy budou letos v rodinném albu vypadat jinak než dřív.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nepřekáží jim? Některé děti si včera nesundaly roušky ani v lavicích.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nepřekáží jim? Některé děti si včera nesundaly roušky ani v lavicích.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kde nechal roušku? Ministr Robert Plaga zahajoval včera spolu s Patem a Matem nový školní rok v Újezdě nad Lesy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kde nechal roušku? Ministr Robert Plaga zahajoval včera spolu s Patem a Matem nový školní rok v Újezdě nad Lesy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia