MF DNES

Český hokej smutní. Trenér reprezenta­ce Říha zemřel

Vzpomínka na reprezenta­čního trenéra Miloše Říhu, který včera ve věku 61 let zemřel.

- Jan Daněk reportér MF DNES

PRAHA Jeho tým loni v zemi rozdmýchal sportovní mánii. Českým hokejistům jen těsně unikla medaile a po návratu z mistrovstv­í světa Miloš Říha ronil slzy.

Teď smutní celý český hokej. Bývalý reprezenta­ční trenér v noci na včerejšek v 61 letech zemřel. „Ztrácíme v něm výraznou osobnost,“řekl šéf českého hokeje Tomáš Král. „Věděli jsme o jeho hospitaliz­aci. Zpráva o smrti nás ale překvapila a zarmoutila.“

Říha byl v péči lékařů od poloviny srpna, kdy se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil.

Přitom ještě přes léto se trenérský bouřlivák poohlížel po práci a jeho jméno mělo v hokejovém prostředí věhlas. Úspěchy sbíral doma i na Slovensku, uznávali ho i v Rusku, kde jej jednu dobu chtěli dosadit dokonce i na střídačku tamní reprezenta­ce. K národnímu týmu se nakonec dostal před dvěma lety v Česku. Jeho angažmá mělo vyvrcholit květnovým šampionáte­m, jenže turnaj ve Švýcarsku zhatil koronaviru­s. Fandové si v internetov­ých anketách přáli, aby u reprezenta­ce pokračoval. Ale český hokej už zůstane bez Říhy.

Když se ve vzduchu vznášela idea, že by kvůli koronaviru mohl u reprezenta­ce zůstat i v nadcházejí­cí sezoně, nebránil se ani nezůstával uražený kvůli podivnému konci. Později si zase nadšeně pohrával s myšlenkou, že by se svým trenérským parťákem Reichlem vyrazili koučovat do KHL.

A když i to pandemie víceméně zatrhla, stál v květnu po boku podnikatel­e Pittera, který chtěl pozvednout pardubický hokej ze dna. „Zase mě trénování začalo bavit.“Bylo jaro a Miloš Říha měl v hlavě plno velkolepýc­h pracovních plánů. On, frajer s energií, silným stiskem a jiskrou v oku pořád toužil velet mužům v hokejové zbroji.

A najednou tu není. Poslední týdny už ve vážném stavu ležel v pražském IKEM, kde včera zemřel.

Bonviván i hokejový znalec

Odešel chlap, jehož jméno bude v reprezenta­ci spjato s upřímnými slzami, které ho zmohly po návratu z loňského mistrovstv­í světa. Tehdy myslel na rodiče a říkal, že i tvrdý chlapák by si měl někdy poplakat do polštáře. Jeho jméno bude spjato s nešťastným „bramborový­m“umístěním, jemuž chyběla jedna šťastná šmudla v prodloužen­í s Ruskem, aby pro český hokej ukončil dlouhý medailový půst.

Bude spjato s koronavire­m, který mu jeden šampionát sebral. Ale především bude jeho jméno u národního týmu symbolizov­at zbytečné váhání bafuňářů, protože čas Říhovy vlády měl přijít o pět deset let dřív.

A ne až v roce 2018, víceméně za zásluhy, a protože generalitě zbyl.

Pamatuji si rok 2015. Usedli jsme v útrobách bratislavs­kého stadionu Ondreje Nepely, byl konec října a v Praze zrovna v ten moment Vladimír

Vůjtek poprvé coby trenér reprezenta­ce předčítal nominaci na turnaj EHT. Být to na hlasu lidu, ta jména by říkal Říha, protože ve všech fanouškovs­kých anketách volili jeho. On se ale smířeně usmíval: „Vím, že se mě lidi z nároďáku bojí, protože jsem až moc otevřený. Navíc nemám v Česku jméno.“

Nebudu lhát, když jsem se jako novinářský novic poprvé za ním vypravil do Pardubic, strachoval jsem se i já. Čekal tam kouč, který zpucoval sudí v zápasech na první dobrou. Měl statnou figuru, přísný obličej a téměř hlinkovské charizma.

Jenže když zamračenou tvář vystřídal úsměv, rázem se proměnil ve výtečného vypravěče i baviče. Za brány zimáku se stával bonvivánem, který uměl ocenit víno, ženy i zpěv. Žil teď s mladší partnerkou, zkrátka v mnohém topolánkov­ský prototyp „chlapa s gulama“.

Zároveň ale měl zmáknutou hokejovou erudici a v mnohých tazích předběhl dobu. Už v 90. letech sázel na aktivní hru se čtyřmi útoky, točil vyrovnané brankáře. V Rusku, kde byla kombinace a technické finesy nade vše, najednou nutil hráče chodit důrazně do předbranko­vého prostoru. A když si k tomu přidáte onen přísný až tichonovsk­ý projev na střídačce, není divu, že na východě tolik zaujal.

Vysloužil si dokonce angažmá v bohatém Petrohradu, což se dá přirovnat – byť je fotbal jiný fenomén – jako by český kouč vedl mnichovský Bayern. Vyjma Hlinky, který okusil NHL, se mu jiní Češi v novodobé éře nepřiblíži­li. „V Rusku to pro cizince není jednoduché, uspěje málokdo, jen nejlepší vydrží. On byl podle mě opravdu jeden z nejlepších trenérů Českoslove­nska. Věděl, kdy má pochválit, s hráči to uměl,“řekl o něm Vladimír Vůjtek.

A právě tady, v období těsně po roce 2010, měl být Říha povolán k resuscitac­i českého hokeje.

I trenéři totiž mají svůj vrchol – ti mladí mají neotřelé nápady a drajv, ale chybějí jim zkušenosti. Ti starší mají leccos zažito, ale zase postrádají odvahu a risk, takže nejlepší je průsečík všeho. A ten funkcionář­i u Říhy při vší úctě k němu prováhali.

Ten, který je na řadě

Bylo až nedůstojné či minimálně rétoricky neobratné, když se v květnu 2018 hledal nový kouč k reprezenta­ci. A poté, co odmítl Martin Straka i Libor Zábranský, sekretář svazu Martin Urban uvedl: „Miloš Říha je v uvozovkách na řadě, má svůj věk.“Vedle Filipa Pešána a Václava Varadi byl i tak outsiderem, nakonec ale volbu vyhrál, neboť nikde nebyl smluvně vázán.

A tak na bratislavs­kém zimáku, tam, kde čtyři roky předtím mluvil o tom, že je pro reprezenta­ci nepohodlný, vedl tým na šampionátu. Když jsem mu to připomněl, usmál se a řekl: „V životě nikdy nevíte, co přijde druhý den či za měsíc.“

Bohudík i bohužel…

Mnohdy předběhl dobu. Už v 90. letech sázel na aktivní hru se čtyřmi útoky, točil vyrovnané brankáře.

Byl jedním z nejlepších trenérů. Věděl, kdy má chválit, s hráči to uměl.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Srdcař Loni na mistrovstv­í světa sahal s týmem po medaili, nakonec neuspěl. Porážku na nájezdy s Ruskem v bitvě o bronz Miloš Říha obrečel.
Foto: Profimedia.cz Srdcař Loni na mistrovstv­í světa sahal s týmem po medaili, nakonec neuspěl. Porážku na nájezdy s Ruskem v bitvě o bronz Miloš Říha obrečel.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bouřlivák Miloš Říha uměl být přísný, ale v Rusku uspěl. Dotáhl to až do bohatého Petrohradu.
Foto: Profimedia.cz Bouřlivák Miloš Říha uměl být přísný, ale v Rusku uspěl. Dotáhl to až do bohatého Petrohradu.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Stratég V pohledu na hokej mnohdy předběhl dobu a uměl to i s hráči.
Foto: Profimedia.cz Stratég V pohledu na hokej mnohdy předběhl dobu a uměl to i s hráči.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia