MF DNES

Upravená eRouška upozorní na rizikové kontakty

Ministr zdravotnic­tví představil aplikaci, která má pomoci bojovat s koronavire­m. Začít fungovat by měla v polovině září

- Josef Kopecký

Ministerst­vo zdravotnic­tví včera představil­o novou aplikaci eRouška 2.0, která má upozorňova­t ty, kdo si ji stáhnou, na rizikové lidi v jejich okolí. Půjde i o zcela neznámé kontakty v městské hromadné dopravě či restauraci.

Aplikace má začít fungovat zhruba v polovině září, až ji schválí Apple a Google. „Do dvou týdnů očekáváme souhlas,“uvedl vládní zmocněnec pro digitaliza­ci Vladimír Dzurilla.

Novinka funguje tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný a má eRoušku, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání do aplikace umožní rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal. Lidé dostanou upozornění, že se vyskytoval­i v blízkosti nakaženého, a návod, jak mají postupovat dále.

Ani server, ani identifiko­vaný kontakt přitom nebudou znát identitu nakaženého, což je rozdíl oproti současné aplikaci eRouška 1.0. Zde server zná identitu i vazbu mezi nakaženým a kontakty a slouží jako pomůcka pro hygieniky.

Nová eRouška 2.0 má sloužit především jako varovný systém pro občany, což má napomoci k tomu, aby si ji nainstalov­alo víc lidí než tu současnou. Zatímco aplikaci eRouška 1.0 má staženou zhruba 250 tisíc lidí, ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) iDNES.cz řekl, že by si přál, aby eRoušku 2.0 využívaly miliony lidí. „Je to dobrovolné, ale je to to nejmenší, abychom situaci zvládli,“zdůraznil.

Aplikace pracuje na pozadí a monitoruje okolí, proto ji ti, kdo ji budou mít staženou, nemají podle tvůrců ukončovat a mají mít zapnuté Bluetooth. V případě možného podezření na nákazu se uživateli zobrazí všechny potřebné informace.

eRouška 2.0 nemá ukládat osobní údaje. Zaznamená pouze čas, blízkost pozitivně testovanéh­o a anonymní identifiká­tor. Pokud u někoho test potvrdí nákazu, měla by ho kontaktova­t hygienická stanice a provést s ním epidemiolo­gické šetření. „Vylepšuje to systém Chytré karantény,“řekl plukovník Petr Šnajdárek, architekt systému Chytré karantény.

Nová eRouška využívá Apple/Google protokol a funguje na iPhonech s operačním systémem iOS 13.5 nebo Android 6.0 s Google Play Services. Naopak nejsou podporován­y některé modely čínského výrobce Huawei bez Google Play Services. Spotřeba baterie má být nižší než u eRoušky 1.0, má jít o jednotky procent kapacity baterie za den.

K představen­í aplikace si ministr vybral den, kdy se děti vrátily do škol a zároveň znovu začala platit povinnost nosit roušky ve veškeré veřejné dopravě.—

 ?? Foto: MAFRA ?? Nový pomocník Ministr Vojtěch ukázal
Foto: MAFRA Nový pomocník Ministr Vojtěch ukázal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia