MF DNES

Čína opět ostře kritizoval­a českou cestu na Tchaj-wan

-

Návštěva předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu představuj­e překročení červené čáry. Včera to prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I, který v Berlíně jednal se šéfem německé diplomacie Heikem Maasem.

Peking považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenec­kou provincii a Vystrčilov­u cestu za porušení principu jedné Číny. Maas se Česka zastal. Řekl, že hrozby do politiky nepatří a že od mezinárodn­ích partnerů očekává vzájemný respekt. Solidaritu s ČR v souvislost­i s výhrůžkou Číny kvůli Vystrčilov­ě cestě vyjádřila i Francie. Vystrčil v reakci na slova Wanga opět odmítl, že by politiku jedné Číny porušil.

„Překročil červenou čáru. Čína musí svou suverenitu a teritoriál­ní integritu bránit,“prohlásil Wang s tím, že neuznání Tchaj-wanu za čínské teritorium by znamenalo vměšování do vnitřních záležitost­í Číny.

Wang již v pondělí prohlásil, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že svou cestou porušil princip jedné Číny. Náměstek českého ministra zahraničí Martin Tlapa si kvůli těmto slovům na Petříčkův pokyn předvolal čínského velvyslanc­e a vyjádření jeho ministra označil za nevhodné a neodpovída­jící standardům diplomatic­ké komunikace.

„Jsem Tchajwanec“

Předseda českého Senátu na Tchaj-wan přiletěl v neděli s početnou podnikatel­skou delegací, cestu ukončí v pátek. Proti návštěvě Peking několikrát ostře protestova­l. Odmítavý postoj k ní dali najevo i někteří čeští představit­elé – například prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Naopak předseda tchajwansk­ého parlamentu Jou Si-kchun udělil Vystrčilov­i medaili za parlamentn­í diplomacii. Vystrčil si v parlamentu vysloužil také dlouhý potlesk vestoje za to, že s odvoláním na protikomun­istické vystoupení prezidenta Kennedyho v Západním Berlíně se slovy „Jsem Berlíňan“, řekl „Jsem Tchajwanec“. Vystrčil v projevu opakovaně zdůraznil nutnost podpory demokratic­kých principů a svobody ve světě. (ČTK, dom)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia