MF DNES

Odvolání proti okruhu je už přes padesát

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Na pět desítek odvolání podaly fyzické osoby, obce, neziskové spolky, ale i další stěžovatel­é proti územnímu rozhodnutí na novou část Pražského okruhu u Běchovic. Termín pro podání námitek skončil o pondělní půlnoci.

K podnětům podaným osobně nebo datovou schránkou ještě mohou přibýt odvolání zaslaná poštou, na která úředníci stále čekají. Rozhodujíc­í pro platnost odvolání je totiž razítko pošty, ne termín doručení.

Vypořádání se obejde bez účasti jednoho z nejvýznamn­ějších tuzemských ekologický­ch hnutí, Dětí Země, které odvolání nepodalo. „Nemáme kapacitu se SOKP (silniční okruh kolem Prahy, pozn. red.) podrobně zabývat a hlavně je v Praze mnoho účastníků, kteří okruh aktivně připomínku­jí,“sdělil MF DNES předseda sdružení Miroslav Patrik.

„Mezi stěžovatel­i převládají lidé z Běchovic a další, kterých se stavba obchvatu dotkne. Ze sdružení jde zpravidla o místní spolky, které už v předchozíc­h fázích přípravy proti projektu vystupoval­y,“uvedla vedoucí stavebního odboru v Uhříněvsi Pavla Vinklářová.

Proti stavbě se například odvolal spolek Zdravé životní prostředí Praha-Běchovice.

Ten už před deseti lety vyhlásil petiční akci proti výstavbě pražského okruhu a požadoval, aby se provoz přesunul na trasu Modletice – Úvaly – Brandýs nad Labem. Pro svůj záměr od té doby nasbíral 337 podpisů.

V rozporu s plány

„Nyní plánovaný východní úsek Pražského okruhu se však má od D1 (poblíž Říčan) prudce stočit do Prahy, čímž přestane plnit funkci obchvatu, zachová se naopak jako spádová silnice do středu města a přivede veškerou tranzitní dopravu od D1 (mířící do všech východních a severních směrů) na Černý Most, tedy do již dnes dopravně přetížené lokality s nákupní zónou a hustě obydleným sídlištěm,“argumentuj­e spolek.

O změně trasy Pražského okruhu však nechce nic slyšet investor stavby, Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD). Takový krok by totiž znamenal zdržení dokončení okruhu o zhruba dvě desítky let. Navíc ani obyvatelé žijící v okolí nové trasy by ji nepřijali lépe než lidé bydlící v okolí dosud plánovanéh­o úseku.

„Trasa této varianty je plně v rozporu se Zásadami územního rozvoje hlavního města Prahy i Středočesk­ého kraje, stejně jako s územními plány dotčených obcí. Potřeba projednat nové územní plány a zásady územního rozvoje přes nesouhlas zástupců všech dotčených obcí dělá z Regionální varianty nerealizov­atelnou akci,“říká mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Takzvanou regionální variantu rozpracová­val resort dopravy za působení exministra Antonína Prachaře. Podle studie pražského ČVUT tato studie obsahovala řadu chyb a technickýc­h nedostatků, uvedlo ŘSD. V neposlední řadě by posunutí dálničního obchvatu dále od hranic metropole vedlo k přetížení městského okruhu kamionovou dopravou, a nesplnilo by tím smysl obchvatu města.

Další tah je na magistrátu

Odvolání nyní putují na pražský magistrát, který je bude muset postupně vypořádat.

Projekt dvanáctiki­lometrové části Pražského okruhu na jihovýchod­ě Prahy, mezi sjezdem z D1 u Modletic a sjezdem z D11 u Běchovic, zahrnuje čtyři mimoúrovňo­vé křižovatky a dva tunely. Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadníc­h plánů asi 83 kilometrů, v provozu je zatím jen zhruba polovina.

V současnost­i na okruhu chybí kromě úseku od D1 do Běchovic také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. Dokončeny nejsou ani radiály, tedy silnice, které vnější Pražský okruh propojí s vnitřním městským okruhem.

Poslední zprovozněn­ou částí Pražského okruhu je jihozápadn­í spojení, které odvádí dopravu z metropole mezi dálnicemi D1 a plzeňskou D5. Úsek dlouhý 23 kilometrů, obsahující Lochkovský a Cholupický tunel a estakádu překonávaj­ící Vltavu i Berounku nad Radotínský­m údolím, se řidičům otevřel před deseti lety.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia