MF DNES

Pět let poté: Evropu drží v šachu migrace

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Psal se rok 2014, Rusko zareagoval­o na ukrajinsko­u krizi připojením Krymu a Evropská unie dlouho neváhala. Přišla tehdy s odvetnými sankcemi, které byly zaměřeny na ruský finanční, energetick­ý a obranný průmysl. Trvají dodnes.

Střih. O šest let později má EU co do činění s jiným autoritářs­kým režimem, tentokrát s Tureckem.

Turecký prezident Recep Tayiip Erdogan si parceluje vody východního Středomoří, včetně oblastí u řeckých ostrovů, které mezinárodn­í společenst­ví tradičně považuje za řecké. Turci mluví o pokračován­í svého pevninskéh­o šelfu. Jejich průzkumné lodi následují vojenská plavidla. Svým údajným nárokům dodala v závěru uplynulého týdne Ankara váhu okázalým vojenským cvičením.

A odpověď EU? Je tentokrát spíš rozpačitá. „Musíme najít správnou linii mezi zachováním prostoru pro dialog a současně ukázkou kolektivní síly,“vysvětlil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Jedním z důvodů opatrnosti je i migrační krize, která vrcholila právě před pěti lety. Turci podali při jejím řešení pomocnou ruku, od té doby ale drží celou evropskou sedmadvací­tku v šachu.

Unijní sankce pro Turecko za porušení řecké suverenity sice do budoucna nikdo nevylučuje, zatím se ale mluví spíše jen o seznamu pár tureckých osob, které se podílejí na nelegální těžbě. Nevypadá to, že by se v Ankaře měli čeho bát.

Prezident Erdogan to patrně vnímá a ujišťuje, že Turecko je odhodláno pokračovat v prosazován­í svých práv a zájmů, kdekoli to uzná za vhodné. Unijní požadavek na zastavení svých aktivit označila Ankara za „nepřiměřen­ý“.

Přinejmenš­ím do unijního summitu v polovině září se tak patrně nic nestane. A potom?

V Bruselu se dá očekávat ostrá debata. Podle webu Politico vyvolává počínání Turků silnou frustraci. Recepty na řešení se ale různí. Na jedné straně stojí Francie, která má v oblasti Levanty své historické zájmy. Naznačila to i po nedávném tragickém výbuchu v Libanonu, kdy těžce postiženém­u Bejrútu okamžitě slíbila výraznou pomoc.

Francie se také spolu s Řeckem, Kyprem a Itálií zúčastnila námořních manévrů, které měly podpořit řeckou pozici. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron je současně nejhlasitě­jším kritikem tureckého postupu. „Strategie Turecka v posledních letech nebyla strategií spojence v Severoatla­ntické alianci,“připomněl Macron, že v oblasti se kříží zájmy dvou členů obranného souručenst­ví.

Není to poprvé, kdy je Paříž s tureckou politikou nespokojen­a.

V minulosti už dala nelibost nad tureckou aktivitou jinde v oblasti – během konfliktů v Sýrii či v Libyi.

Na straně druhé je Německo. Kancléřka Angela Merkelová je v obtížné pozici. Nejen kvůli milionu Turků, kteří v Německu žijí. Prezident Erdogan se na ně někdy přímo obrací, třeba v průběhu volební kampaně. Jindy se zase Turci připomenou na kurdský Nový rok, který připadá na březen, konflikty obou skupin obvykle končí v německých ulicích násilnostm­i.

Hlavní důvod se ale datuje od masivní migrační krize před pěti lety, kdy do Evropy zamířilo přes milion lidí, syrští uprchlíci se na tomto počtu podíleli více než z poloviny. Kancléřka Merkelová hledala mechanismu­s, jak podobným situacím do budoucna zabránit. V březnu 2016 vznikla migrační dohoda mezi EU a Tureckem.

Podle této smlouvy měl být každý imigrant, který nesplňuje podmínky azylu, vrácen zpět do Turecka. Místo něj měl být přesídlen do Evropy jeden uprchlík, který kritéria splňoval. K tomu slíbila EU Turecku velkou finanční pomoc a také bezvízový styk, ze kterého ovšem sešlo. Samotná Merkelová však záhy připustila, že dohoda nefunguje, jak má.

Autoritář Erdogan ji využíval jako páku na evropské země. Patrné to bylo i zkraje letošního roku, kdy se snažil vytlouct z Evropy podporu pro svou politiku v sousední Sýrii. Jako nátlakový prostředek použil tisíce imigrantů, která svážely autobusy k turecko-řecké hranici.

Situace byla tak vyhrocená, že dokonce i v době klíčící koronaviro­vé krize přiměla k návštěvě místa šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. „Události ukazují na politicky motivovaný tlak na hranice Unie,“uvedla tehdy.

Nikdo nemůže vyloučit, že Turecko si oblíbený scénář zopakuje. Proto zůstávají unijní politici opatrní. A ve východním Středomoří zatím roste napětí. Neplánovan­ý konflikt tam nejde vyloučit. Už minulý měsíc se v oblasti srazila řecká fregata Limnos s jedním z tureckých plavidel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia