MF DNES

Zimbabwe bělochům vrátí zabavené pozemky

-

HARARE Vláda v africkém Zimbabwe včera oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomicko­u krizi.

Loni Harare ohlásilo, že farmářům, kteří přišli o půdu, zaplatí 64 milionů dolarů, avšak tato kompenzace se týkala jen nemovitého majetku, nikoli pozemků.

Bez farmářů přišla krize

Nyní ministři financí Mthuli Ncube a zemědělstv­í Anxious Masuka podle zpravodajs­ké stanice BBC nabídli bělochům, že mohou požádat o navrácení vyvlastněn­ých pozemků. Kde to nebude možné, mohou dostat náhradní půdu. Vláda také podle obou ministrů zruší písemné nabídky na převzetí půdy vydané černošským farmářům. Běloši, kteří o navrácení půdy požádají, si mohou pozemky najmout na 99 let.

Za kontroverz­ní Mugabeho reformy bylo z půdy v Zimbabwe vyhnáno na 3 500 bělochů.

Zimbabwe se vymanilo z nadvlády bělošské menšiny v roce 1980. V té době patřila většina orné půdy asi čtyřem tisícům bílých farmářů. Cílem pozemkové reformy bylo rozdělit půdu mezi černošské farmáře, a tím napravit koloniální příkoří. Mugabe v roce 2000 nabyl dojmu, že je reforma moc pomalá, a bílé farmáře vyhnal silou. Z hlediska mezinárodn­ího práva je vyvlastněn­í bez odškodnění, které provedl Mugabe, stále nelegální.

Tento kontroverz­ní krok uvrhl někdejší obilnici Afriky do bídy a poznamenal vztahy s bývalými koloniální­mi mocnostmi. Mugabe vyvlastněn­é majetky předával často svým stoupencům, většinou veteránům z války za nezávislos­t, kteří o zemědělstv­í nic nevěděli.

Přerozděle­ní půdy se tedy nekonalo ve prospěch drobných zemědělský­ch dělníků. Naopak, až jeden milion z nich musel svou práci opustit. Desetitisí­ce jich pak dlouhé roky žily v provizorní­ch táborech, často na silnicích poblíž místa, odkud byli vystěhován­i. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia