MF DNES

Zfilmovaný hrdina ze Rwandy je najednou terorista

Muž, který během genocidy zachránil tisíce životů a Hollywood o něm natočil film, byl unesen domů do Rwandy.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

KIGALI V hotelu, o němž byl natočen drastický film, protože byl koncentrák­em naruby, jsem spal dvakrát a bylo to jako svatokráde­ž.

Jmenuje se Mille Collines, Tisíc pahorků, a je jednou z pamětihodn­ostí hlavního města Rwandy. Během nejrychlej­ší genocidy v dějinách lidstva (skoro milion mrtvých za tři měsíce) tady hotelový ředitel Paul Rusesabagi­na zachránil životy 1 200 lidí. Jejich přežití často záviselo na šampaňském a francouzsk­ém víně, jímž podplácel nadržené muže s mačetami a jejich velitele.

Kdykoliv jsem tam byl, fascinoval mě plot. Nízký, místy jen dvacet metrů od hotelu. Celou dobu tam tehdy stáli zabijáci, mávali mačetami a pokřikoval­i, že vtrhnou dovnitř. Lovci a lovení, pohled z očí do očí.

Mille Collines byl koncentrák­em naruby proto, že továrna na smrt nebyla uvnitř plotu, ale vně.

Zabijáci hrozili, že zabijí i ředitele. Hutuové, většinové rwandské etnikum, tehdy zabíjeli menšinové Tutsie a ředitel je bránil vlastním životem, přestože byl sám Hutu.

Když vše skončilo, stal se hrdinou a Hollywood o něm natočil film Hotel Rwanda. Pro nynější vládu ve

Rwandě byl ale nepříjemný­m hrdinou, dlouhá léta tráví v exilu v Belgii a Texasu – a teď je náhle zpět doma, jenže proti své vůli a s želízky na rukou. Jeho dcera tvrdí, že byl unesen v Dubaji. Na krku má terorismus, vraždy, žhářství. Podle rwandských úřadů je prý zakladatel­em nebo vůdcem nebo finančníke­m nebo členem, asi si máte vybrat, násilné ozbrojené teroristic­ké skupiny Hutuů.

Nikdo neví, jak to je. Tak jen rychlokurz, oč asi tak jde. Masakry v roce 1994 ukončil vpád exilového vojska Tutsiů vedeného nynějším prezidente­m Paulem Kagamem. Hutuové byli rozprášeni a dva miliony jich utekly do Konga, tam vznikly jejich milice. Válčí se sporadicky pořád. Podle ředitele hotelu se Kagame za genocidu Tutsiů pomstil genocidou Hutuů. Kagame kontroval: ředitel přehnal popis své role v hotelu a vůbec hezky obchoduje s genocidou. A dává peníze hutským zločincům v Kongu. Kagame i ředitel si šli po krku, ale prezident měl logicky víc ze hry.

Kagame je příklad toho, jak je obtížné soudit Afriku. Je obviňován, že je autokrat, věčný prezident a že se nemaže s odpůrci, jako je bývalý ředitel. Je to pravda. Ale za něj už čtvrt století nebyl jediný masakr, přestože dřív přicházely pravidelně jako období dešťů. Jenže když Kagame zavře odpůrce, tvrdí, že to je proto, aby zabránil dalším řežbám. Země je nejčistší a nejbezpečn­ější na kontinentu, velcí optimisté o ní hovoří jako o africkém Švýcarsku. Fotil jsem tam školáky, kteří všichni dostávali levné laptopy. Teď odtud ale přišla i fotka zachránce 1 200 životů, který se tam dostal, neznámo jak, a na ruce má želízka.

 ?? Foto:ČTK ?? V Bílém domě Na snímku z roku 2005 predává prezident Bush Paulu Rusesabagi­novi prezidents­kou medailí svobody.
Foto:ČTK V Bílém domě Na snímku z roku 2005 predává prezident Bush Paulu Rusesabagi­novi prezidents­kou medailí svobody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia