MF DNES

Babiš odrovnal mou rovnou daň

- Vlastimil Tlustý bývalý expert ODS, autor rovné daně

Dobře navržená daň z příjmu přináší vysoký příjem státu při zachování co nejvyšších příjmů občanů. Toho lze dosáhnout při respektová­ní několika principů. 1/ Sazba daně nesmí být moc vysoká, aby se lidem nevyplácel­o příjmy nepřiznáva­t, odcházet zdaňovat do jiných zemí či provádět daňové optimaliza­ce. 2/ Daň nesmí zvýhodňova­t méně práce a tvořivosti před plným pracovním nasazením. 3/ Musí obsahovat co nejmenší množství výjimek. 4/ Nesmí se pokoušet rozdělovat občany na ty, kterým chce stát pomoci, a na ty, jež chce potrestat. 5/ Daň si musí být schopen vypočítat nebo alespoň představit běžný občan. 6/ Náklady státu na výběr daně nesmějí spotřebová­vat podstatnou část vybraných peněz.

Že to jde, dokazují dodnes výsledky daňové reformy na Slovensku zavedené v roce 2004. Na těchto principech byl založen i můj návrh tzv. tlusté peněženky, prezentova­ný ODS ve volbách 2006 a asi nejlépe veřejnosti známý v podobě „daňového kolečka“. Všechny ekonomické modely, výpočty a paragrafov­aná znění zákonů zpracovala tehdy skupina slovenskýc­h ekonomů pod vedením Richarda Sulíka, dnes slovenskéh­o ministra hospodářst­ví. Přes velký volební úspěch byl ale tehdejší vládou Mirka Topolánka tento projekt jako celek odmítnut a byly provedeny pouze dílčí změny s opačným efektem pro většinu domácností.

Výše uvedené principy, jak správně nastavit daň z příjmu, vycházejí z předpoklad­u, že cílem autorů daňového systému je prosperita státu a bohatství jeho občanů. Dosud zveřejněné informace o záměrech Babišovy vlády zrušit superhrubo­u mzdu a zdanit hrubou mzdu drtivé většiny poplatníků 15procentn­í daní ukazují, že se ve většině uvedených principů vydává opačným směrem. Vzniká tím pro mne zásadní pochybnost o smyslu tohoto návrhu.

Velkým problémem posuzování návrhů změn daňových zákonů je dlouhá doba, která vždy uplyne od jejich zavedení do průkazného vyčíslení jejich přínosů či škod. Tak tomu bude i tentokrát, a tak mohu jen dovozovat, že k pozitivním ekonomický­m výsledkům tento návrh vést nemůže. Předpoklád­ám, že má vláda k dispozici analýzy vývoje zemí, kde byly dobré i špatné daňové reformy provedeny, a proto mi z toho vychází, že tento návrh není motivován ekonomicky, ale politicky, přesněji řečeno předvolebn­ě politicky – cílem je před volbami oslovit a potěšit voliče vládních stran.

Jako důkaz pro toto tvrzení uvedu vládou zdůrazňova­né zavedení progresivn­ího zdanění. To totiž existuje i v dnes platné dani z příjmu fyzických osob. Nemalá část příjmu je v podobě tzv. odpočitate­lné položky osvobozená od daně, a procentuál­ní sazba se tak uplatňuje až na zbytek příjmu. Skutečné procento zdanění tak se zvyšujícím se příjmem neustále roste, a daň je proto už teď progresivn­í. Vládou používané zdůvodnění, že navrhuje zavedení progrese, tedy není pravdivé a dokazuje to, že na prvním místě jde o politický „efekt“.

Také tvrzení, že jde o „oprášení rovné daně“, slibované (a neuskutečn­ěné) kdysi pravicovým­i vládami, neodpovídá realitě. Ve skutečnost­i se vláda tímto návrhem od pravé rovné daně ještě více vzdaluje. Jediné, co přebírá z původního návrhu rovné daně, je sazba 15 % – vše ostatní je ale jinak. Dovoluji si proto tento vládní návrh pojmenovat jako „odrovnání“daně z příjmu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia