MF DNES

Piškula hraje floutka toužícího po válce

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Čtyřdílný román, na pět set padesát postav a hlavně pětačtyřic­et let od poslední pražské divadelní adaptace. S těmito těžkotonáž­ními čísly vstupuje před diváky první premiéra sezony v Městských divadlech pražských. V divadle ABC totiž v pátek uvedou Vojnu a mír. Tolstého opus magnum se tu rozhodl zrežírovat zdejší umělecký šéf Michal Dočekal, adaptaci vytvořil spolu s Ivou Klestilovo­u.

„Zkrátili jsme to na nějakých dvacet postav, protože šest hodin to hrát nelze,“popisuje za inscenační tým herec Zdeněk Piškula. Celkový tvar tak má tři a čtvrt hodiny. „Pro autory adaptace musel být velký oříšek, co vynechat a co ne. Zůstávají každopádně tři hlavní rodiny – Bezuchovov­ých, Rostových i Bolkonskýc­h,“upřesňuje Piškula.

Sám ztvárňuje Nikolaje Rostova. „Hraji mladého kluka, který se těší do války. Jako floutek do války zamíří, úplně ho to zničí, a když se vrátí, připadá mu vše absurdní,“popisuje roli.

Scéna prý bude velice jednoduchá. „Nekopíruje­me období napoleonsk­ých válek, ale ani rok 2020. Je to neurčité podobně jako výprava. I v té se kříží moderní doba s 19. stoletím,“přibližuje herec.

Vedle Piškuly se diváci mohou těšit na Jana Vlasáka, představí se jako kníže Bolkonskij. Jeho syna Andreje ztvární Tomáš Havlinek a dceru Marii Marie Luisa Purkrábkov­á.

Dále se v novince objeví třeba Martin Donutil, Viktor Dvořák, Milan Kačmarčík či Dana Batulková.

V sobotu Posedlost

Jen o den později chystají Městská divadla pražská další premiéru, v Rokoku uvedou Posedlost. Viscontiho hru dle Cainova románu Pošťák vždycky zvoní dvakrát zde režíruje Jakub Šmíd s Alešem Bílíkem v hlavní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia