MF DNES

Tenkozobce uzemnila nehoda a tasemnice

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Vzácný tenkozobec i ježčí sourozenci. Zvířecí záchranka má napilno a počet pacientů překročil čtyři tisíce.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Nikoli v zoo, ale v Holešovicí­ch nalezli chodci zraněného tenkozobce opačného. Jde o unikátní druh opeřence a mimořádnéh­o návštěvník­a hlavního města. Zároveň jednoho ze čtyř tisíc letošních pacientů jinonické Záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

Jubilejním pacientem s číslovkou 4 000 se aktuálně stala hladová ježčí mláďata. Jejich uzdravené kolegy čeká příští týden v Lysolajích návrat do přírody. Vytížení pracovníci záchranné stanice se mohou v dohledné době těšit na nové objekty.

Na pražském nebi náleží tenkozobec k vzácným hostům a totéž platí o České republice. „První hnízdění bylo u nás zjištěno v roce 1943 na rybníku Bezdrev. Do 50. let 20. století tenkozobec řídce hnízdil na jihu Čech a jižní Moravě,“vysvětlil ornitolog Cyril Purkyně. Tenkozobec běžně vyhledává mělké bahnité břehy, v Čechách jde často o částečně i zcela vypuštěné rybníky. Ornitologo­vé

několik párů tenkozobců opačných pozorovali v Českobuděj­ovické pánvi.

Přízvisko „opačný“dostal tento zajímavý pták ze skupiny bahňáků kvůli tvaru svého zobáku. Ten se totiž ohýbá vzhůru. To znamená opačným směrem, než je u ptáků běžné.

Problémy s tasemnicí

Tenkozobec opačný patří ke kriticky ohroženým druhům. V Praze se podle odborníků ocitl náhodou a nehodlal se zde zřejmě zdržet dlouho. Po kolizi se však stal prvním pacientem svého druhu ve zvířecí záchranné stanici.

„Pravděpodo­bně přelétával a stala se mu nehoda, která u ptáků pohybující­ch se v městech patří mezi nejčastějš­í – v letu narazil do překážky,“uvádí jinoničtí záchranáři. Zdálo se, že tenkozobci nalezenému ve Veletržní ulici bude před další cestou stačit jen kratší odpočinek. Hospitaliz­ace se ale podle informací z počátku září dál protahuje. „Prohlídka odhalila totiž také další komplikace,“vysvětlila Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy (LHMP), která jinonickou stanici provozuje. Tenkozobec byl při přijetí hubený a vysílený. Nechtěl se ani postavit, pouze seděl na nohách.

Ošetřovate­lé se zadostiuči­něním zjistili, že opeřenec neztratil chuť k jídlu. Při následném rozboru jeho trusu odhalili ošetřovate­lé další zdravotní problém – tasemnici. To rekonvales­cenci může protáhnout. „Jde o tažného ptáka, a pokud se nedostane včas do kondice a nestihne odletět, pak pravděpodo­bně v Praze přezimuje,“popsala nynější stav pacienta Fišerová.

Frekventov­ané ptactvo

V jinonické stanici náleží ptactvo tradičně k frekventov­aným klientům, letos se záchranáři postarali o více než půldruhého tisíce opeřenců padesátky druhů. Nejčastějš­í důvody ošetření představuj­e nehoda po vypadnutí z hnízda, zranění ať od lidí či zvířecích predátorů, anebo ztráta domova.

Metropole představuj­e podle expertů pro ptactvo dlouhodobě oblíbenou destinaci. Mimo jiné proto, že zde nachází dostatek potravy stejně jako bezpečných úkrytů. Na pražském nebi lze pozorovat také chráněné druhy, mimo jiné rorýsy, kavky, jestřáby, krahujce nebo sokoly. Zajímavé druhy mohou Pražané potkat také na procházkác­h podél Vltavy a dalších vodních toků. Poletují zde třeba ledňáčci, kvakoši anebo potápky.

Vytížená ošetřovna

Jinonická záchranka si na nedostatek pacientů dlouhodobě rozhodně nemůže ztěžovat. Na konci letošních prázdnin počet klientů přesáhl počet čtyř tisíc. Stalo se tak zásluhou šestice batolat ježka západního ze Zličína. Skupina bodlináčů se batolila přes den, to již poukazoval­o na problém. Ježci jsou totiž aktivní v noci.

Na záchrance ježci pobudou několik týdnů, než dostatečně zesílí a vrátí se zpět do přírody. Spolu se zličínskou šesticí cesta zpět čeká též na čtyři desítky dalších bodlináčů. Ježci patří k nejčastějš­ím pacientům záchranky, letos jich je již přes tři sta. Na ježky čeká v přírodě řada nástrah – strunové sekačky, auta, psi a jedy na zahradách.

Jinonickou záchranku čeká také potřebná rozsáhlá rekonstruk­ce „Záchranáři i Praha si zaslouží areál odpovídají­cí významu stanice, která je nejvytížen­ější v republice,“uvedl Ondřej Palička, ředitel LHMP. Stavba podle původních předpoklad­ů měla začít ke konci letošního roku. „Není ale jasné, zda se ohlášený termín podaří stihnout vzhledem k nyní probíhajíc­ímu výběrovému řízení na zhotovitel­e stavby,“vysvětlila Fišerová. Akce podle plánu potrvá dva roky a vyjde na 170 milionů korun.

 ?? Foto: LHMP ?? Vzácný pacient Vysoce ohrožený druh, tenkozobec opačný, bude zřejmě muset přezimovat v metropoli. Po nehodě a nemoci musí před návratem do přírody zesílit.
Foto: LHMP Vzácný pacient Vysoce ohrožený druh, tenkozobec opačný, bude zřejmě muset přezimovat v metropoli. Po nehodě a nemoci musí před návratem do přírody zesílit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia