MF DNES

Hráčky mluví s hlavami na obrazovkác­h. Je to tak divný!

- Zápisník Karel Knap reportér MF DNES

Na obrazovkác­h na centrkurtu ve Flushing Meadows pouštějí pořadatelé klipy, v nichž fyzicky nepřítomní diváci fandí svým oblíbencům.

Pouze zprostředk­ovaně vedou tenistky a tenisté rovněž rozhovory s reportéry, kteří na US Open 2020 nebyli pozváni, aby se omezilo riziko šíření koronaviru.

A podobně jako řada jiných zážitků jsou i tyto tiskovky pro sportovce dosti zvláštní zkušeností.

„Hello. Dobrý den. Ahoj!“zdravila v pondělí Petra Kvitová jako obvykle novináře, kteří už si chystali své otázky. Podivné ale bylo, že v rozlehlém konferenčn­ím sálu seděla sama. Dívala se před sebe na „dlouhou LED televizi přes všechny sedačky“a na ní v malých oknech spatřila známé tváře žurnalistů sedících u počítačů kdesi v dáli.

Moderátor požádal Češku, aby minutu posečkala. „Samozřejmě,“přikývla. Nevěděla, zda ji vidíme a slyšíme. My jsme nevěděli, zda slyší a vidí ona nás. Chvilku se rozhlížela, načež se rozesmála a prohlásila: „This is so weird!“

„To je tak divné!“

Ano. Je. Videohovor­y občas působí až komicky. Spojení hapruje. Tázající chvíli netuší, zda je jeho mikrofon zapnutý.

Než zvuk dorazí, vznikají prodlevy, které způsobují, že přesně ve stejný okamžik začnou mluvit zástupci sdělovacíh­o prostředku i tenistka a vzápětí se oba horlivě omlouvají.

„Je to boj!“říkala v pondělí pobaveně Karolína Plíšková.

Jak s oblibou tvrdí jeden kolega, doba je zlá a líp už bylo. Nezbývá než se s novými pořádky vyrovnat. Jedna věc se ale na grandslame­ch a na US Open zvlášť příliš nemění.

V největší místnosti pro tiskovky se první část tiskovky, jež se vede v angličtině, někdy trochu protáhne. Přísný uvaděč zkouší odehnat časovou tíseň zkrácením české části a třeba už po třech minutách hlásí: „Poslední otázka!“

Zápolíme s ním léta. Jednou úspěšně, podruhé marně. Končíme!

Občas nám naštěstí pomáhají samy hráčky. PK i KP: „Tak je ještě nechte! Aspoň ještě jednu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia