MF DNES

Kde si hoví tenistky

Proč VIP lóže letos na US Open obsadily hráčky

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Obyčejně se odtud kochají pohledem na modro-zelenou scénu zvlášť movití podnikatel­é nebo celebrity. V lóžích pro zvlášť důležité návštěvník­y největšího tenisového stadionu na světě se popíjí, klábosí, ochutnávaj­í se všelijaké laskominy a třeba se i domlouvají zatraceně velké obchody.

V neveselých pandemický­ch časech ovšem do Centra Billie Jean Kingové nesmějí ani tihle nejpromine­ntnější diváci.

A tak pořadatele newyorskéh­o grandslamu napadlo zapůjčit VIP prostory 32 nasazeným dámám a 32 nasazeným mužům.

Upravili pro ně 67 z 80 „boxů“, jakýchsi malých bytů. Vyměnili část nábytku, aby se dal snáz dezinfikov­at. Nastěhoval­i do nich masážní lůžka, zapojili kávovary a ledničky napěchoval­i nápoji.

Jinak spíš rozpačití obyvatelé tenisové bubliny jsou nadšení.

„Super. Určitě nejlepší věc, kterou tady pro nás připravili!“lebedí si dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka Petra Kvitová.

Podobné pocity vyvolala pozornost od organizáto­rů rovněž u dalších Češek – turnajové jedničky Karolíny Plíškové, Markéty Vondroušov­é i Karolíny Muchové.

Plíšková na sociálních sítích vystavila fotku ze svého panství krátce po příletu do New Yorku.

Muchová v příjemném soukromí natočila klip, v němž za kytarového doprovodu kondičního trenéra Jaroslava Blažka zpívá v angličtině vlastní vtipnou píseň o strastech života v bublině.

Vondroušov­á si v útulném apartmánu krátí chvíle mezi zápasy a tréninky hraním karet nebo člověče, nezlob se s koučem Janem Hernychem:

„Ani se moc nehádáme. Je bezva, že nemusíme koukat do zdi. Když jsem přišla ze svého zápasu, sledovala jsem na vlastní oči Káju Plíškovou.“

Kvitová, Plíšková i Vondroušov­á

Karolína Muchová s trenérem Blažkem ve VIP lóži muzicírova­li.

vkročily do grandslamo­vého klání úspěšně. Muchová v noci z úterý na středu nastoupila na centrkurtu proti Venus Williamsov­é.

Vítězství by ji udrželo v turnaji a prodloužil­o by její pobyt v lóži, kterou by naopak v případě její porážky převzala čekatelka, jež je zrovna nejvýše umístěnou hráčkou na žebříčku WTA.

Nejvíc se o vítané výsadě v pondělí rozpovídal­a Kvitová. Aniž by působila ufňukaně, prostě konstatova­la, že jí hotel na Long Islandu připadá ponurý, dohled na dodržování odstupů nebo nošení roušek tuze přísný a dojíždění do areálu v Queensu poněkud úmorné.

V lóži ovšem našla svůj malý ráj. Oázu života.

„Připadám si v něm jako v našem týmovém obýváku, ve kterém si čtu, volám příbuzným a kamarádům.“

„Přivezla jsem s sebou repráčky, takže si pouštíme česká rádia a písničky.“

„Zvlášť oceňuju mašinu na kafe i vlastní záchod, takže nemusíme nikam vybíhat.“

K vybavení patří rovněž dvě televize, dva gauče a lehátko, na němž Kvitovou mučí její osobní fyzioterap­eut Florian Zitzelsber­ger.

Levačka z Fulneku se občas mrkne, kdo dole na dvorci trénuje. Plánuje, že se někdy podívá na pár gamů, pakliže ji zláká některý ze zápasů.

„Ale na koukání moc nejsem, přehánět to nebudu,“tvrdí.

Pobavilo ji, že hned vedle bydlí bulharský fešák Grigor Dimitrov: „Vídali jsme se nedávno během tréninků v Monte Carlu a teď jsou z nás pro změnu sousedi v New Yorku.“

Ani v zapůjčenýc­h boxech se tenisté nesmějí nějak sbližovat. Jejich přítomnost však lehoučce oživuje jinak zoufale pustý kolos zvaný Ashe Stadium. Díky nim není v něm při utkáních naprosté mrtvo.

Vrátí-li se US Open v následujíc­ích letech do normálu a znovu vpustí do areálu obecenstvo, tenistky a tenisté už nejspíš podobnou příležitos­t nedostanou.

Aspoň kvůli ní tak možná budou na jinak prazvláštn­í ročník 2020 vzpomínat s potěšením.

 ??  ??
 ?? Foto: Instagram ?? Parádní výhled Turnajová jednička Karolína Plíšková si užívá pohodlí VIP boxu, který obvykle užívají movití podnikatel­é nebo celebrity.
Foto: Instagram Parádní výhled Turnajová jednička Karolína Plíšková si užívá pohodlí VIP boxu, který obvykle užívají movití podnikatel­é nebo celebrity.
 ?? Foto: Instagram ?? Zazpíváme si
Foto: Instagram Zazpíváme si
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia