MF DNES

Tvrdě makal, ale uměl se i bavit

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Společně se před dvěma lety chopili reprezenta­ční šance. Miloš Říha jako trenér, on jako generální manažer.

„Za tu dobu jsme spolu strávili hodně času. Jsem z toho smutný,“poví Petr Nedvěd. „Přece jenom, Miloš byl příliš mladý na to, aby odešel.“

Hokejem ta zpráva otřásla.

Pro rodinu i celé hokejové prostředí je to šok. Asi týden jsem něco věděl, a i když to nebyly pozitivní zprávy, pevně jsme věřili, že se z toho Miloš dostane.

Kdy jste s ním hovořil naposledy?

Přes léto jsme se několikrát bavili, co bude dělat. Rozebírali jsme jeho potenciáln­í angažmá. Řešil odchod do Ruska nebo zda zůstane doma. Nikdy si nestěžoval na zdraví, i když už třeba před šampionáte­m v Bratislavě měl chvíli, kdy se o něj intenzivně­ji starali doktoři. Nebylo to sice nic vážného, ale zdraví neměl stoprocent­ní.

Jeho elán potíže vždy přebil, že?

Přesně. Miloš tak vystupoval. Člověk má zdraví jen jedno a nikdy nevíte, kdy to na vás přijde. To si Miloš asi nepřipoušt­ěl, ale dál bych o tom nerad mluvil.

Jak se vám s ním pracovalo?

Celou kariéru měl Miloš velké charizma. Kus chlapa, který tvrdě makal, ale který se uměl i pobavit. Byl stará škola, prosazoval si svoje. Vždycky si dal cíl a ve většině případů ho dosáhl, v dobrém slova smyslu byl tvrdohlavý.

Jak to vypadalo v praxi?

Po hráčích vyžadoval sto procent, klukům nechtěl odpouštět. Ale na mistrovstv­í světa je dokázal perfektně připravit, i když se zdálo, že toho na ně navalil moc.

Další MS vám zhatil covid. Bylo to nedokončen­é dílo?

Pro nás to bylo obrovské zklamání. Turnaje EHT byly až na výjimky velice dobré. Chystali jsme se, Švýcarsko mělo být náš vrchol.

Jaký odkaz Říha zanechal?

Velice pozitivní. O výsledku ve Švýcarsku bych jen spekuloval, ale vím, že bychom se prezentova­li podobným pojetím. Nikdo nečekal, že to bude mít takový konec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia